Aljas, gyáva támadás – sorra reagálnak Európa politikusai a Robert Fico elleni merényletre

2024. május 15. – 17:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra reagálnak az európai állam- és kormányfők, valamint az Európai Unió vezetői a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aljas támadásnak nevezte a Robert Fico elleni merényletet. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjót. Gondolataim Fico miniszterelnökkel és családjával vannak” – írta az X-oldalán.

„Megdöbbentő a Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett szörnyű támadás. Az Európai Parlament elítéli ezt az erőszakos cselekményt. Gondolataim vele és családjával vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban” – posztolta közösségi oldalán Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

„Sokkolt a hír, a gondolataim a miniszterelnökkel és a családjával” – írta X-en (a volt Twitteren) Charles Michel. Az uniós állam- és kormányfők testületének vezetője szerint „soha semmi sem indokolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat”.

Orbán Viktor mellett a többi visegrádi ország vezetője is mielőbbi felépülést kívánt a szlovák miniszterelnöknek.

Petr Pavel cseh államfő egyértelműen elítélendőnek nevezte a támadást, bármilyen indítékkal is történt. „Figyelmeztetésként kell szolgálnia számunkra, hogy milyen messzire vezethet az ellenségeskedés és az agresszió elmélyülése a társadalomban. Kívánom, hogy Robert Fico maradandó sérülés nélkül épüljön fel ebből az incidensből” – írta az X-en.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta, megdöbbentette a merénylet híre, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak. „Az erőszakot nem szabad eltűrni, az erőszaknak nem lehet helye a társadalomban” – tette hozzá.

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt megdöbbentette a Fico elleni merényletkísérlet. „A támadás kegyetlensége hihetetlen. Gondolataim és imáim Robert Ficóval, családjával és Szlovákia népével vannak” – írta közösségi oldalán.

„Sokkoló hírek Szlovákiából. Robert, gondolataim veled vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban” – írta Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

Klaus Johannis román elnök megdöbbenéssel értesült Robert Fico meglövéséről. „Teljes és mielőbbi felépülést kívánok neki. Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekedeteket, amelyek veszélyeztetik alapvető európai értékeinket” – írta az X-en.

Olaf Scholz német kancellárt „mélységesen megdöbbentett a Fico elleni gyáva támadás híre”. Az X-en megosztott bejegyzése szerint az európai politikában nem lehet helye az erőszaknak. „Ezekben az órákban gondolataim Robert Ficóval, családjával és Szlovákia polgáraival vannak” – írta.

Karl Nehammer osztrák kancellár arról írt, mélyen megdöbbentette a szlovák kollégája elleni merénylet. „Néhány napja beszéltünk telefonon, és intenzíven beszélgettünk biztonsági kérdésekről. Mielőbbi és teljes felépülést kívánok neki! Nem szabad megengedni, hogy a gyűlölet és az erőszak teret nyerjen a demokráciáinkban, a legnagyobb elszántsággal kell ez ellen küzdeni!” – írta az X-en.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a kormánya nevében is a leghatározottabban elítélte az erőszak minden formáját. „Minden gondolatom Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, családjával és barátaival, valamint a szlovák néppel vannak” – írta az X-en.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megdöbbentőnek nevezte a Robert Fico elleni támadást. „Határozottan elítéljük a szomszédos partnerállamunk kormányfője elleni erőszakos cselekményt. Minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy az erőszak egyik országban se váljon normává. Őszintén reméljük, hogy Robert Fico hamarosan felépül, és szolidaritásunkat fejezzük ki Szlovákia népével” – írta közösségi oldalán.

A balti államok, Litvánia, Lettország és Észtország vezetői is elítélték a Robert Fico elleni szerdai támadást, és az eset alapos kivizsgálását követelték. „Sokkoló hírek Pozsonyból” – írta Gitanas Nausėda litván elnök az X-en. „Határozottan elítélem a szlovák miniszterelnök elleni merényletet. Az ilyen erőszakos cselekményekkel szemben zéró toleranciát kell tanúsítani. Alapos kivizsgálásra szólítok fel, és teljes felépülést kívánok Fico miniszterelnöknek” – tette hozzá.

Lettország elnöke, Edgars Rinkēvičs szintén alapos kivizsgálásra szólított fel. „Bármilyen politikai vagy egyéb nézetkülönbségek vannak is, az erőszak teljesen elfogadhatatlan. Mielőbbi gyógyulást kívánok Robert Fico szlovák miniszterelnöknek” – írta a közösségi oldalán.

Kaja Kallas észt miniszterelnököt mélységesen megdöbbentette a Robert Fico elleni merényletkísérlet. „Egy választott vezető elleni támadás egyben a demokrácia eszméje elleni támadás is. Teljes és mielőbbi felépülést kívánok neki. Gondolataim a családjával és szeretteivel vannak” – írta az X-en.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Zuzana Čaputová szlovák államfőhöz intézett táviratában „szörnyű bűncselekménynek” nevezte a Fico elleni merényletet, amire nem lehet „semmilyen mentség”. „Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat” – írta Putyin.

Joe Biden amerikai elnök is elítélte a szerdai támadást, közleményében arról írt, hogy feleségével, Jill-lel együtt imádkoznak Fico gyors felépüléséért, és hogy gondolataik a szlovák miniszterelnök családjával és Szlovákia népével vannak. Hozzátette: „Elítéljük ezt a szörnyű erőszakos cselekményt. Nagykövetségünk szoros kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal, és készen áll a segítségnyújtásra.”

„Határozottan elítélem ezt a támadást. Gondolataim vele, a családjával és a szlovák néppel vannak” – írta X-en Emmanuel Macron francia elnök, akit „sokkolt” a támadás.

A szlovák kormány szerdán Handlovában (Nyitrabányán) tartott kihelyezett kormányülést. Fico délután 15 óra előtt néhány perccel az őt üdvözlő emberek közé ment a nyitrabányai kultúrház előtti téren, ahol egy férfi többször is rálőtt. A szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai Roosevelt kórházba. A támadót a rendőrök elfogták és lefegyverezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!