Nem értett egyet a kormány politikájával, ezért lőtt rá Ficóra a merénylő

2024. május 15. – 20:20

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid, néhány mondatos nyilatkozatot adott a Robert Fico elleni szerdai merénylet miatt őrizetbe vett Juraj Cintula. A TA3 szlovák hírtelevízió felvételén azt hallani, ahogy arról beszél a megbilincselt férfi, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, ezért lőtt rá a szlovák miniszterelnökre. A riporter további kérdésére a férfi a szlovák közmédiában zajló események okait tudakolta.

A merénylet utáni kora esti sajtótájékoztatón arról beszélt Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter, hogy a merénylő tette politikailag motivált volt, megvalósítását pedig nem sokkal az államfőválasztás után döntötte el.

A merénylő fia az MTI által szemlézett Aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta, tudott arról, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert, viszont „fogalma sem volt arról”, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: „Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.”

Az elkövető öt lövést adott le közvetlen közelről Ficóra a Handlovában (Nyitrabányán) tartott kormányülés után, a helyi kultúrház előtt. A hírek szerint Fico testét két-három lövés találta el, az egyik a hasán, ez a legsúlyosabb. A merénylet után Ficót életveszélyes állapotban szállították mentőhelikopterrel a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba, ahol a cikk írásának idején 3-3,5 órája műtik.

Az elkövető személyazonosságát a hatóságok még nem erősítették meg, de egybehangzó sajtóértesülések szerint egy 71 éves író, költő, Juraj Cintula az, akinek szélsőjobboldali, orosz kapcsolatai is vannak.

A merényletről itt írtunk részletesebben, Cintuláról pedig itt olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!