Szlovák védelmi miniszter: A helyzet rossz, a miniszterelnök az életéért küzd

2024. május 15. – 20:19

Szlovák védelmi miniszter: A helyzet rossz, a miniszterelnök az életéért küzd
Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter Robert Kaliňák védelmi miniszter társaságában tájékoztatja a sajtót Robert Fico állapotáról 2024. május 15-én a besztercebányai F. D. Roosevelt kórház előtt – Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este nyolckor rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a Robert Fico elleni merényletről több állami vezető Besztercebányán (Banská Bystrica).

Robert Kaliňák védelmi miniszter elmondta, hogy Fico állapota rendkívül súlyos, életveszélyes. A miniszterelnököt három és fél órája műti egy nagy orvosi csapat, de

a helyzet rossz, Robert Fico még mindig az életéért küzd.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter szerint politikai motiváció áll a merénylet hátterében (a zavaros politikai nézetekkel rendelkező tettesről itt olvashat részletesen); de a politikus mindenkit arra kért, „vessen véget a gyűlöletkeltésnek”, függetlenül attól, hogy koalíciós vagy ellenzéki szimpatizánsokról van szó. A belügyminiszter bejelentette, a rendőrség megerősíti egyes médiumok és politikai szervezetek védelmét. A helyzetet és a további teendőket a csütörtökön összeülő nemzetbiztonsági tanács tekinti át.

Eštok a közösségi médiában terjedő gyűlöletet tette felelőssé a merényletért, és kijelentette, hogy

ez a szlovák demokrácia legszomorúbb napja, mert egy miniszterelnök elleni támadás a demokrácia elleni támadás.

Eštok szerint a kormányfő elleni merénylet is azt bizonyítja, hogy Szlovákia „a polgárháború szélén áll”, és számos olyan ember van, akinek ezért „a tükörbe kéne néznie”.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, szerda kora délután több lövéssel sebesítette meg egy 71 éves férfi Robert Fico kormányfőt a Pozsonytól 180 kilométerre északkeletre található Handlovában (Nyitrabánya) tartott kormányülés után. A lövések akkor dördültek el, amikor Fico kiment a rá várakozó emberekhez, és valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”.

A meglőtt miniszterelnököt testőrei segítették be autójába, majd életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel vitték a besztercebányai Roosevelt kórházba, a beavatkozás szükségessége miatt ugyanis túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. A tettest a helyszínen elfogták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!