Orbán és Magyar először nézett szembe az EP-ben, ahol a kormányfő kemény kritikákat kapott

2024. október 9. – 08:56

frissítve

Orbán és Magyar először nézett szembe az EP-ben, ahol a kormányfő kemény kritikákat kapott
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Másolás

Vágólapra másolva
  • Orbán Viktor hosszú idő után szólalt fel újból az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.
  • Az EU miniszteri Tanácsának magyar elnökségi programját mutatta be, de a képviselők többsége a magyarországi helyzetről beszélt.
  • Orbán azt mondta, azért jött, hogy ébresztőt fújjon, Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnökének pedig azt üzente, a harag rossz tanácsadó.
  • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke többször is kiszólt Orbánnak, a fejére olvasta például, hogy Magyarország embercsempészeket engedett szabadon.
  • Weber szerint Orbán a nyilvánosság előtt jobbközép vezetőnek nevezi magát, de olyan szövetségesei vannak, akik Európa ellen vannak, Magyar Péter pedig le fogja őt győzni.
  • Magyar Péter azt mondta Orbánnak: „Miniszterelnök úr, mindketten tudjuk, hogy vége van”.
  • Kemény kritikákat kapott folyamatosan Orbán, de a Fidesz EP-frakciójából többször tapsot is.

Dobrev Klára szerint kínos volt hallgatni Orbán magyarázkodásait. A DK-s képviselő szerint Orbán eltávolodott a valóságtól, elmarta magától a szövetségeseit, és közben nem beszél a hétköznapi emberek problémáiról.

Nincs magyar balsors, egyszerűen Orbán rosszul vezeti az országot, hiszen nem foglalkozik az emberek bajaival. Helyette az európai értékek és Magyarország elárulásával foglalkozik. Orosz oligarchák érdekét védve vétózik, miközben orosz ügynökök tömege szállta meg Magyarországot. Azért nem reagáltak a programjára, mert senkit nem érdekelt, mondta Dobrev. Szerinte mindenki azt kérdezgeti, hogy mivel zsarolják az oroszok Orbánt.

Magyar Péter a romló magyar egészségügyről is beszélt, illetve arról, hogy egyre rosszabb állapotba kerül a hazai oktatási rendszer is. „Szétzüllesztették az oktatást, évek óta romlanak a magyar gyermekek mutatói” – mondta Magyar. Beszélt emellett az Erasmus-program hiányáról, illetve arról, hogy Orbán a saját fizetését emelte, míg a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, minimálbéren élők nehéz anyagi helyzetben vannak Magyarországon. „Európa-rekorder az infláció, a legmagasabb az ÁFA” – sorolta Magyar a gazdasági nehézségeket.

„Miniszterelnök úr, mindketten tudjuk, hogy vége van. Feltámadott a tenger, a népek tengere”

– mondta Magyar hozzátéve, hogy pártjával „tégláról téglára veszik vissza a hazánkat”. Magyar II. János Pál pápa idézetével fejezte be beszédét, azt üzenve az embereknek, hogy „ne féljetek”.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

„Szégyelld magad” – kiabálta valaki magyarul Magyar Péter beszéde közben a Patrióták Európáért frakció felől. A gazdasági problémák felsorolásánál Győri Enikő fideszes képviselő a fejét rázta, többször is felnevettek a csoportból.

Magyar Péter szerint mindenkinek az ukrajnai háború lezárásán kell dolgoznia, tűzszünetre, majd béketárgyalásokra van szükség. Ettől még elfogadhatatlan Orbán Balázs kijelentése, miszerint Ukrajának nem kéne a szabadságáért harcolnia. Hazaárulásnak nevezte Orbán Balázs szavait.

„1956 emlékét gyalázta meg az ön mögött somolygó politikai tanácsadója.”

Egyetért abban Orbánnal, hogy fontos a család és a vidék, de közben „pedofilbotrányok rázzák meg” Magyarországot. Soha ilyen kevés gyerek nem született, 60 euró a nyugdíj, demográfiai katasztrófa felé halad az ország, mondta Magyar Péter. Ázsia migránsokat hoznak be a magyarok megkérdezése nélkül, közben bezárják a vidéki postákat, születészeteket, vasútvonalakat, sorra gyulladnak ki az elavult mozdonyok, sorolta Magyar Péter.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

„Örülök, hogy legalább itt nyíltan kérdezhetem az ellenzék vezetőjeként, magyar emberek millióinak nevében”

– kezdte Magyar Péter beszédét Orbánnak címezve. Magyar arról beszélt, reméli, itt végre választ kaphatnak a magyar emberek arra, hogy hogyan került oda Magyarország, ahol most tart. „Önnek minden lehetősége megvolt arra, hogy hazánk a beváltott ígéretek földje legyen” – mondta Magyar arról, hogy Orbán 14 éve többséggel vezeti Magyarországot, mégsem sikerült elérnie, hogy az ország működjön.

„Mi az európai és a nyugati klubbnak vagyunk a tagjai, akkor is, ha ön szívesebben beszél világrendszerváltásról, mint a magyar emberek valódi problémáiról” – mondta Magyar. Hozzátette, az illegális migráció elleni küzdelem valóban fontos, de szerinte nem ezért küzdenek Orbánék: erre hozta példának a Szlovákiába átengedett embercsempészek ügyét is. Magyar hozzátette: ebben a témában „kérjük, legyen őszinte, ne fogja ezt is Brüsszelre”.

A beszéde előtt Magyar Péter odalépett Bóka János EU-ügyi miniszterhez, majd Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és mindkettejükkel kezet fogott.

Fotó: Alain Rolland / EP / EU
Fotó: Alain Rolland / EP / EU

Orbán elmondása szerint azt szerette volna elmondani a vitán, hogy baj van és változtatni kell, ehhez képest szerinte pártpolitikai csatározást csináltak a találkozóból, amit sajnál. De nem marad adós, mert „ha megtámadnak minket, meg fogom védeni a hazámat” – zárta beszédét Orbán.

Orbán visszautasította a korrupciós vádakat, majd odakacsintva arra célozgatott, hogy nem is ő korrupt, hanem az EU. Kifejtette, hogy szerinte nem menekül el senki Magyarországról, ez is „fals propaganda”, ráadásul a magyar kormány bért is emel. Orbán szerint tehát egyetlen kritika sem igaz.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

A miniszterelnök Ilaria Salis ügyéről beszélve azt is elmondta, hogy nem a náciság a náci tempó, hanem az, ahogy Salis megtámadott embereket. Orbán arról is beszélt, hogy tavaly háromezer engedélyt adtak ki oroszoknak: szerinte Németországban, Sapnyolországban ennél sokkal többet. „És akkor minket kritizálnak?” – mondta Orbán.

A harag rossz tanácsadó, mondta Manfred Webernek címezve Orbán. Szerinte azért haragszik rá Weber, mert nem támogatta, amikor az EB elnöke akart lenni. Orbán szerint Weber azt mondta, hogy nem akar a magyarok szavazatával elnök lenni, hát nem lett, miatta nem ül Von der Leyen helyén, ezért haragszik rá, mondta Orbán.

Orbán szerint a konfliktus hungarófób embert csinált Weberből, ezért nem tudja komolyan venni a megjegyzéseit. Azt javasolta, hogy a személyes sérelmeket nem keverje össze az európai vitákkal.

Magyarországnak joga van a saját alkotmányához, és nem igaz, hogy hátrányosan különböztetnek meg egyes társadalmi csoportokat. Viszont védi a családokat és a gyerekeket, ha tetszik a liberális EP-képviselőknek, ha nem. Joguk van ahhoz, hogy az alkotmányban deklarálják, hogy az apa férfi, mondta Orbán.

„Ennek a konfliktusnak ezzel a stratégiával nem lesz megoldás a harctéren. Ezért javaslom, hogy álljunk ki inkább a béke mellett” – mondta Orbán. Szerinte méltánytalan von der Leyen kritikája az embercsempészek kiadására is, mert a magyar kormány Orbán szerint „megszabadította Európát” több mint kétezer embercsempésztől. Von der Leyen azt a tavalyi esetet kritizálta korábban, amikor már Szlovákia besokkalt azon, hogy Magyarország szabadon engedi az embercsempészeket.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Orbán Webernek válaszolva arról beszélt, hogy bár Magyarországon kétharmad van, ennek ellenére itthon „az ellenzék minden pártja mindig megkapta azokat a bizottsági pozíciókat, amik megillették őket”: a miniszterelnök szerint tehát ne az EB beszéljen Magyarországnak demokráciáról. Orbán szerint az sem igaz, hogy nem akar vele senki találkozni, mert vannak politikusok, akik akarnak. Ezután Orbán azt fejtegette, hogy ők pedig nem senkik, hanem valakik.

Régen az Európai Bizottság egy semleges testület volt, ami félretolta a vitákat, és a jog mezején kezelte a konfliktusokat. Ehhez képest Von der Leyen politikai testületet csinál az EB-ből, ami jobboldalt és a patriótákat támadja.

Szándékosan kerülte Ukrajna kérdését, mondta Orbán. Visszautasít minden párhuzamot 1956 és az ukrajnai háború között, semmi közös nincs bennük.

Orbán szerint vesztésre állnak az ukrán fronton, és az EU-ban úgy tesznek, mintha nem így lenne. Von der Leyen téves elképzelések és rossz számítások alapján vágott bele a háborúba. Stratégiát kell váltani, ha azt akarják, hogy Ukrajna ne veszítsen, mondta Orbán.

Mivel Orbán Viktor után Magyar Péter a következő felszólaló, kiment a szokásos helyre, ami épp a magyar kormánynak fenntartott rész mellett van, hogy Orbán után átvehesse a szót. Közben Gulyás Gergely és Orbán Balázs mögött ment el, finoman vállon veregette mindkettőjüket és úgy tűnt, valamit mondott nekik.

Orbán Viktor az őt ért dicséretekre és jelentős kritikákra azt mondta, hogy szívesen vitatkozott volna az elnökségi programjáról, de „láthatóan ez Önöket nem érdekli”.

„Önök politikai intrikákat szeretnek itt rendezni, amiben visszamondják a baloldal összes hazugságát”

– mondta Orbán. Arról is beszélt, hogy meglepődött von der Leyen megszólalásán, mert „bár vannak nézeteltérések”, Orbán állítása szerint ezeket nem akarta felhozni, mert mégis „egy közös Európa” a cél most.

A szélsőjobbos Szuverén Nemzetek Európájának vezetője, René Aust szerint Magyarország határozott cselekvést hirdetett. Orbán volt az első miniszterelnök, aki felszólalt a migráció ellen. Az ukrajnai konfliktusban is a magyar miniszterelnök mutat utat, hiszen egyre többen követelik a béketárgyalásoakt. Sok sikert kívánt Orbánnak az uniós elnökséghez.

Terry Reintke, a zöldek elnöke arról beszélt Orbánnak a frakciója nevében, hogy nem látják őt itt szívesen, mert

„ez a ház az európai demokrácia háza, nem a korrupcióé és a propagandáé.”

Reintke arról is beszélt, hogy Orbán „egy brutális és veszélyes diktátor szolgája lett, Putyiné. (…) Nem erős vezető Ön, Orbán úr, mert amit Ön csinál, az gyengeség” – tette hozzá Reintke, gyávának nevezve Orbánt. A zöld politikus szerint nem szabadna, hogy Orbán itt álljon és úgy tegyen, mintha „a konstruktív párbeszéd szikrája is megmaradt volna Önben”. Reintke a magyar újságíróknak, bíróknak, civileknek üzenve mondta azt, hogy „Orbán a sajtószabadság elrablója”.

„Nagy hiba volt Önre rábízni a tanács elnökségét, ezt nap mint nap bemutatja politikájával” – folytatta Orbán kritikáját Martin Schirdewan szélsőbaloldali képviselő. Schirdewan szerint Orbán rontja a közszolgáltatásokat, a saját lakosait sújtja ezzel és a munkanélküliséggel. „Az Ön által annyira gyűlölt Brüsszeltől milliárdnyi eurókat kapott évről évre. Az üzleti partnerei látják ennek előnyeit” – fogalmazott Schirdewan, aki szerint Orbán egy „kis diktátor”.

Úgy néz ki, hogy a baloldaliak jelentős része nincs a teremben.

Molnár Csaba DK-s képviselő szeptemberben arról posztolt, hogy „a vezető frakciók – a mi frakciónk, a szociáldemokraták javaslatára – arra készültek, hogy képviselőik nem lesznek a teremben Orbán beszéde alatt”, csak akik felszólalnának. A Telex kérdésére, hogy volt-e ilyen terv vagy készülnek-e hasonlóra, Dobrev Klára kedden elmondta: minden alkalommal, amikor egy olyan vezető jön vitázni az EP-be, aki aláássa az európai értékeket, sokkal többet kell tennünk, mint a szokásos politikai vitáknál. Fontos a szimbolizmus az európai politikában, de a vitákról is híres, arról, hogy meghallgatjuk egymást, és érvekkel harcolunk, ez fog történni holnap – válaszolta.

A liberális Valérie Hayer azzal kezdte, hogy Orbán nincs hozzászokva, hogy számonkérjék, pedig most ez történik az EP-ben. „Kicsoda ön ma, hol van az az Orbán, aki egykor a szabadságért küzdött?” – tette fel a kérdést. Hayer szerint Orbán üldözi azokat a családokat, akik nem felelnek meg a világképének.

Hayer szerint Orbán rezsimjének alapja a „lopások és a csalások láncolata”. Nem ismer olyan európai országot, ahol egy gázszerelőből egyik percről a másikra milliárdos lesz, majd „fideszes Disneyland” nevezte Felcsútot. Az EP-képviselő szerint Orbán arról beszél, hogy Brüsszelbe küldik a migránsokat, de ezek a migránsok valójában magyarok, akik a korrupció és az önkény miatt menekülnek el Magyarországról. „El kell venni Magyarország szavazati jogát a Tanácsban!” – mondta Hayer.

Nicola Procaccini, a Meloni-féle Európai Konzervatívok és Reformerek Pártjának társelnöke szerint az EU-ban „komoly demográfiai tél” köszöntött be, és ehhez meg kell védeni a családot. Procaccini is a migráció elleni küzdelem fontosságáról beszélt, és arról, hogy van, amiben viszont nem értenek egyet Orbánnal:

„Van egy külső ellenségünk is. Ez a Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea közötti szövetség. Ez a káosz-kvartett.”

– szerinte pont azokat az értékeket támadják ezek az országok, amiket a konzervatívoknak képviselniük kéne. És pont azokat, amelyeket „'56-ban védtek a pesti srácok”.

A fideszes Gál Kinga szerint a Patrióták Európáért frakció létrejötte a választók igényét tükrözi. Ennek tagja a Fidesz is. Von der Leyen egy tagállam kormánya ellen kampányolt, ahelyett, hogy az EU problémáiról beszélt volna, mondta. Üdvözlik Orbán Viktor javaslatait, büszkék a magyar miniszterelnök józan helyzetértékelésére, és visszautasítják az Orbán elleni „hazug támadásokat”.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

A jobbközép Európai Néppárt – ahol a Fidesz ült 2021-ig és a KDNP az idei évig – frakcióvezetőjét és elnökét, Manfred Webert jobbról pfújolták a beszéde közben, és beszólásokat is kapott, amikor a saját csoportja eredményeit sorolta. Több képviselő, köztük a fideszes László András nevetve fogadta, amikor a magyar gazdaságról és Magyar Péterről beszélt, de németül is röpködtek a beszólások.

„Hogyan beszélhet homofóbiáról, amikor Ön a saját országában megszünteti azokat a törvényeket, amelyek védik a nőket és az LMBTQ-közösségeket? Ez itt az igazi veszély” – mondta a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke, Iratxe García Pérez. Pérez arról is kérdezte Orbánt, hogy mit ért kereszténység alatt, ha a magyar miniszterelnöknél hiányzik ebből péládul a keresztény szeretet. Pérez szerint az Orbán által védett Európába „csak azok férnek bele, akik úgy gondolkodnak, mint ő”.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Pérez kritizálta Orbánt azért is, mert Moszkvába ment, ahhoz az orosz elnökhöz, „aki ukrán gyerekeket vitetetett el Oroszországba, és aki iskolákat, kórházakat bombáz le”. „Nincs sajtószabadság, ott van a szuverenitásvédelmi törvény, nincs független bíróság” – sorolta Pérez a problémákat Magyarországgal kapcsolatban.

„A saját országát sem tudja megfelelően működtetni, ezért az Európai Unióra mutogat”

– mondta Pérez, aki szerint „az igazi patrióta nem a saját hazáján gazdagszik meg”.

Weber szerint Orbán a nyilvánosság előtt jobbközép vezetőnek nevezi magát, valójában olyan nacionalista szövetségesei vannak, akik Európa ellen vannak. Weber szerint Orbán nem nyerte meg az EP-választást, hiába tesz úgy, hiszen a Fidesznek csak 10 képviselője van az EP-ben. Nem ő, hanem az Európai Néppárt és Von der Leyen képes az EU megreformálására.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

Weber szerint a korrupció napi szinten okoz gondot Magyarországon. 400 ezer magyar hagyta el az országot a korrupció miatt az elmúlt években, több ezer tanár mondott fel a rossz munkakörülmények miatt, sorolta. Magyar Péter pártja orrhossznyi távolságra van a Fidesztől, ami idegesíti Orbánt. Magyar Péter le fogja győzni Orbánt, és Orbán is tudja, hogy Magyar Péter a jövő, zárta beszédét Manfred Weber.

Az Európai Bizottság elnökét az EP nagy része felállva tapsolta meg a beszéde végén. Jobboldalon – ahol a fideszesek frakciója, a Patrióták Európáért ül – ülve maradtak, valaki németül magyarázott is valamit abból az irányból.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke arról beszélt, hogy Orbán beszéde során mindenféléről beszélt, említett például mezőgazdaságot is benne, de „nem említette meg Ukrajnát egyetlen mondattal sem”.

„Ön, mint korábbi szabadságharcos ignorálja az ukránok vágyát, hogy nemcsak hogy békében, de szabadságban is éljenek. Alig értem meg, hogy az agresszor mellé áll.”

– mondta erről Weber Orbánnak. A Néppárt elnöke szerint Európa egységéhez pont az európai szolidaritás kéne, de ebből marad ki Magyarország. Weber beszélt Orbán Balázs azon mondatáról is, amelyben arról beszélt a kormány politikai igazgatója, hogy Magyarország nem csinálná azt, amit Ukrajna tett, amikor Oroszország megtámadta.

Fotó: Philippe Buissin / EP / EU
Fotó: Philippe Buissin / EP / EU

Manfred Weber szerint különös az is, hogy Orbán Viktor két éve elment Putyinhoz, majd Putyin „48 órával később egy gyerekkórházat bombázott le”. „Az Ön kirándulása, útja soha nem békemisszió volt, hanem az európai életünk ellen szól” – mondta Weber. Weber szerint lehet migrációról és gazdaságról beszélni, de most más a fókusz.

„A mai elnökséget ha a 2011-essel hasonlítja össze, akkor Európa középpontjába állt, ma pedig senki nem akar találkozni Önnel”.

– mondta.

Kulcsfontosságú pillanat lesz az Európai Unió jövőjében, ezért arra sürgetek mindenkit, hogy kövesse szoros figyelemmel – vezette fel a vitát múlt pénteken a részben fideszes alapítású Patrióták Európáért (PfE) szóvivője. Alonso De Mendoza Asensi később már csak az idei év egyik legfontosabb eseményeként beszélt erről.

Mendoza kollégáinak nyilatkozatain is érezhető volt, mennyire megosztja Orbán szereplése a képviselőcsoportokat. Az egyik végletet – a fideszesek frakciója, a PfE mellett – az egy fokkal mérsékeltebb, euroszkeptikus pártokból álló ECR képviselte. Szívesen hallgatják a magyar miniszterelnököt, jelentette ki a csoport nevében Michael Strauss, „jó, hogy itt van”.

A szocialisták a tűrés pártján álltak. „Úgy gondoljuk, a demokrácia tiszteletben tartása”, hogy megtartsák a vitát, jelentette ki a szóvivőjük. Utta Tuttlies mindenesetre hozzátette: világossá fogják tenni, hogy Orbán nem az EU soros elnöksége nevében beszél és szót emelnek a magyar jogállamisági helyzet miatt.

A liberálisok szóvivője megismételte, hogy elítélik „Orbán Viktor cselekedetét az európai elvek ellen”, utalt a misszióra. Szerinte az „elfogadhatatlan tettei” aláásták az európai értékeket és az EU nem hagyhatja következmények nélkül a demokratikus ideák elárulását.

A zöldek egyértelműen ellenezték, hogy Orbán beszélhessen. Magyar civilek beszámolói szerint követték őket az utcán, a nevüket lapokban tették közzé, az irodáikat átkutatták és közellenségként beszéltek róluk, mondta a szóvivőjük. „Ez nem Oroszország, ez egy uniós tagállam” – emelte ki Simon McKeagney. „Ahelyett, hogy ezt kritizálná” az EP, „platformot ad Orbán Viktornak, hogy terjessze a propagandáját” és az EU-ellenességét. Ha még az Európai Bizottság is bojkottálja az elnökség budapesti, informális miniszteri üléseit, az EP „miért teríti ki a vörös szőnyeget az autokrácia építészének”?

A szélsőbaloldal is világossá teszi majd, hogy „Orbán gyűlöletről, elnyomásról és kirekesztésről” szóló politikai programját nem üdvözlik az EU-ban, jelentette ki Simon Giese.

Mindenki érti, hogy a migrációra európai válasz kell, ezért fogadták el az új migrációs csomagokat, amit most végre kell hajtani, mondta Von der Leyen. Megkérdezte Orbántól, hogyan lehet az, hogy a magyar állam embercsempészeket engedett szabadon. Ez nem az EU védelme, hanem átdobálják a problémát a szomszédokhoz, mondta az EB elnöke.

„Hogyan lehet, hogy Magyarország orosz állampolgárokat enged be az EU-be biztonsági ellenőrzés nélkül? ”

Von der Leyen szerint a magyar vízumrendszer biztonsági kockázatot jelent az összes tagállam számára. A kínai rendőrség magyarországi jelenléte kiskapu a külső beavatkozás számára.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

Egyetért abban Orbánnal, hogy Európának egységesnek kell maradnia. „Egy család vagyunk, az önök története a mi története, az önök jövője a mi jövőnk. A 10 millió magyar 10 millió ok arra, hogy együtt építsük közös jövőnket. Éljen Európa!” – zárta beszédét Von der Leyen.

Von der Leyen Orbán versenyképességi kritikájára is válaszolt. Szerinte a határon átnyúló működéssel fontos a belső piac kiteljesítése, hogy ezzel erősödjön majd a versenyképesség.

„De azt is látnunk kell, hogy egy kormány az Unióban az ellenkező irányba tart, elsodródik a belső piacról”

– mondta Von der Leyen. Az EB elnöke arról beszélt, hogy szerinte nehezen tud egy kormány több európai vállalatot bevonzani, ha diszkriminál az európai vállalatok ellen, jobban adóztatja őket, mint más vállalatokat, illetve export megszorításokat vezet be. Von der Leyen szerint egy ilyen kormány aláássa a bizalmat és nem a belső piac erősödését segíti. Mint hozzátette: mindezt aközben, hogy Magyarorszgá GDP-arányosan hátul áll az EU-s tagországok listáján.

„Azokhoz szólok, akik azt gondolják, hogy még mindig a piszkos orosz fosszilis anyagokhoz kell ragaszkodnunk” – folytatta az energiakérdéssel von der Leyen. Mint mondta, nehéz ez a kérdés is, „különösen, ha egy állam továbbra is arra keres megoldást”, hogyan tarthat továbbra is gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke következik Orbán után. Az Európát sújtó árvizekről beszélt bevezetőjében, külön kitért Magyarország példájára. Magyarország is kérte az unió segítségét, meg is kapták azt, mert megérdemlik a magyarok. Ezután az ukrajnai háborúról beszélt. Von der Leyen szerint még mindig vannak olyanok, akik nem Oroszországot és Putyint, hanem a szabadságáért küzdő Ukrajnát hibáztatják a háborúért.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

A magyarokat teszik felelőssé az '56-os orosz invázióért? – tette fel a kérdést Von der Leyen. Ezután Csehország és Litvánia történelmi példáját hozta fel.

„Nincs olyan európai nyelv, amelyben a béke a megadással lenne egyenlő, a szuverenitás pedig a megszállással.”

Von der Leyen szerint csak egy út van, Ukrajna további pénzügyi és katonai támogatása. Oroszországgal fizettetjük meg azokat a károkat, amiket okoz. „A tél során is kiállunk Ukrajna mellett” – mondta Ursula von der Leyen arról, hogy az uniós hitelt a befagyasztott orosz bankszámlákból fogják finanszírozni.

A beszéd végén a szélsőbaloldaliak – köztük a magyar börtönből EP-be jutott Ilaria Salis – felálltak és énekeltek. Az EP eleve tapsoló jobb széle erre még erősebben tapsolt, valaki pedig közülük bekiabálta, hogy „az igazi demokraták”! Végül Roberta Metsola teremtett rendet, a szélsőbaloldaliak közül pedig úgy néz ki, több képviselő is eltűnt, miután a teremszolgák odamentek hozzájuk – vélhetően kivezették őket, holott az olasz képviselő is fel akar szólalni. Frissítés: A cikk korábbi változatában arról írtunk, úgy tűnik, Salis is eltűnt, de fél 11-kor a helyén ül.

Orbán Viktor szerint az EU 20 éve tett ígéretet a balkáni országoknak egy európai perspektívára, „a magyar elnökség szerint pedig ideje lenne beváltani az ígéretet”. Orbán ezután beszélt az EU-s mezőgazdaságról is, amelyben politikai irányt szeretnének mutatni egy versenyképes, értékálló és gazdabarát mezőgazdaság érdekében.

„A kohéziós politika nem jótékonyság és nem adomány” – mondta Orbán a régiók közötti különbségek témájára áttérve. Szerinte kulcsfontosságú a felszárkóztatás az EU-n belül.

Fotó: Yves Herman / Reuters
Fotó: Yves Herman / Reuters

Orbán beszéde végén arról beszélt, hogy a soros magyar elnökség „közös problémákra keres majd észszerű megoldásokat”. Hozzátette, a magyarok azonban az EU mellett a saját álmaikat is keresni fogják, többek között „a demokráciák demokráciáját, a hazák hazáját, egy olyan Európát, amilyen Európa lehetne”. Orbán végül egy Trump-parafrázissal zárta beszédét, mondván: „Tegyük újra naggyá Európát!”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!