Orbán Balázs az '56-os ügyről: Rengeteg ilyen dezinformációs kampánnyal fogunk még találkozni

2024. október 6. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója volt a Hír TV Bayer show-jának vendége vasárnap este. Orbán az interjú elején a kormány gazdaságpolitikájáról beszélt, majd a beszélgetés utolsó részében tértek rá a politikai igazgató korábbi, nagy felháborodást keltő nyilatkozatára. Orbán a Mandinernek mondta azt, hogy „pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt”. Orbán később bocsánatot kért a mondataiért, szerinte félreérthetően fogalmazott.

Mielőtt Orbán reagálhatott volna a korábbi kijelentésére a műsorban, Bayer Zsolt a Kövér László 2002-es köteles beszédét övező botrányhoz hasonlította az esetet. Kövér László akkor egy Fidesz-gyűlésen azt mondta, hogy akik nem örülnek a kormány intézkedéseinek, „azok menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat”

Bayer a 2002-es idézetet előhozva Debreczeni József Az új miniszterelnök című könyvéből olvasott fel az adásban. Ezzel a felolvasással Bayer arra utalt, hogy ugyanaz történt Orbán Balázzsal, mint Kövér Lászlóval, azaz politikai ellenfeleik (Kövér esetében az akkor Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék) rossz szándékból fordították ellenük az ezek szerint amúgy szerinte nem durva mondatokat.

Orbán gyorsan leszögezte Bayer műsorában, hogy nem szeretne az üggyel foglalkozni, mert szerinte ennél fontosabb, amit a kormány az orosz-ukrán háborúról gondol. Szerinte a témában a magyar kormánynak igaza van, a háború kitörését meg lehetett volna akadályozni, és be is lehetne fejezni, de nincs erre valódi akarat szerinte.

Orbán szerint nyilvánvaló, hogy a személye elleni támadásokat a békepárti álláspont miatt kapja. A politikai igazgató hozzátette, hogy a háborúpárti erők mindent el fognak követni, hogy hiteltelenítsék ezt az álláspontot, de állniuk kell a sarat.

„Az elmúlt két és fél évben minden nap mindent megtesznek annak érdekében, hogy a békepárti álláspontot delegitimálják. Amivel engem vádolnak, az csak a magyar nyilvánosságnak újdonság, nemzetközi szinten háborúpárti erők ugyanezeket a dolgokat vágják a fejünkhöz. Egy tanulság adódik: nagyon nehéz lesz a következő másfél év, mert rengeteg ilyen dezinformációs kampánnyal fogunk találkozni.”

Az említett részlet a műsorban a videóban a 39. perctől látható:

Orbán Balázs '56-ra vonatkozó kijelentéseire korábban sorra reagáltak a politikusok, politikai elemzők és történészek is, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója például a Telex kérdésére azt írta, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”, mi pedig mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk.

Orbán Viktor annyival intézte el az ügyet, hogy a szokásos pénteki rádióinterjújában hibának nevezte Orbán Balázs mondatait, de azt is hozzátette, hogy ő is „velünk harcolna a Corvin közben”. A csütörtöki kormányinfón Vitályos Eszter kormányszóvivő több tiszteletet kért Orbán Balázsnak, Gulyás Gergely szerint pedig le van zárva az ügy, ami a politikai igazgató botrányos '56-os kijelentései miatt kerekedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!