Orbán Balázs bocsánatot kért, szerinte hibázott és félreérthetően fogalmazott '56 ügyében

2024. szeptember 27. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem állt szándékomban félreérthetően fogalmazni 1956 ügyében. Hiba volt részemről, és ha ezzel valakit megbántottam, akkor ezért elnézést kérek” – írta a Facebookon Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pénteken. Azt is írta, hogy megerősíti, „ha szükség lesz rá” fegyverrel a kezében ott lesz a Corvin köznél.

A miniszterelnök politikai igazgatója azután posztolt erről pénteken kora délután, hogy a Mandiner Stratégiai részleg című műsorában a napokban azt mondta:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Orbán Balázs kijelentéseire sorra reagáltak a politikusok, politikai elemzők és történészek is, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója például a Telex kérdésére azt írta, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával”, mi pedig mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk.

Orbán Balázs először csütörtökön kora délután reagált ezekre, akkor még külföldi finanszírozású propagandasajtóról és háborúpárti politikusokról írt, kijelentéseinek súlyát viszont jól mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt róla a Kossuth rádióban. A miniszterelnök Észak-Macedóniából jelentkezett be a szokásos péntek reggeli rádióinterjúra, amiben ezt mondta:

„A politikai igazgatóm éppen félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba, hiszen a mi közösségünk az 1956-os forradalomnak a talaján áll, abból nőtt ki, nem lett volna a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az '56-os hősök” – magyarázta a miniszterelnök, aki szerint nem beemelni kell ebbe a vitába a magyar történelem „számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, 1956 és az 1956-os hősök”, hanem távol kell őket tartani tőle.

mondta a kormányfő. A témát az amerikai elnökválasztással vezették fel, arról volt szó, hogy az amerikai elnökválasztás november elején eldöntheti, hogy a világ a háborúk felé halad-e tovább, vagy visszafordul-e, és „békét hirdet”. A beszélgetésnek ezt a részét itt nézheti meg:

Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos kijelentéseiről szóló cikkeinket itt olvashatja el egy helyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!