Magyar Péter: Orbán Balázsnak még október 23. előtt mennie kell a miniszterelnök mellől

2024. szeptember 26. – 12:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra reagálnak a magyar politikusok Orbán Balázs 1956-ról szóló kijelentéseire. A Tisza Párt Telexnek küldött közleményében Magyar Péter úgy vélte: „Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója minden határon túlment. Egészen felháborító mondatok hagyták el a száját, amellyel a XX. századi magyar történelem legfényesebben csillogó 13 napját sikerült az aljas napi propaganda kommunikáció oltárán feláldoznia. Ezekkel a mondatokkal Orbán Balázs megalázta a sok ezer magyar szabadságharcos emlékét, akik közül sok százan – ellentétben Orbán Balázzsal – az életüket is hajlandóak voltak feláldozni a hazájuk szabadságáért és függetlenségéért”.

Magyar szerint Orbán Balázs ezen mondataival lábbal tiporta a magyar alkotmányosság és függetlenség alapjait is. „Ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.”

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a Facebookon reagált, szerinte a miniszterelnök politikai igazgatójának szavai azt jelentik, hogy „az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak”.

Ungár Péter, az LMP-társelnök az MTI OS-en keresztül adott ki közleményt, ebben azt írta, „felmerül a kérdés: hány megyét, várost, települést adna át Orbán Balázs egy agresszornak? Számoljon be, pontosan mennyi magyar területet tart feláldozhatónak, a miniszterelnök pedig adjon választ, egyetért-e Orbán Balázs szavaival!”

A Párbeszéd a Facebookon reagált, a posztban az ellenzéki párt elképesztőnek nevezte Orbán Balázs kijelentéseit, az ellenzéki párt szerint a miniszterelnök politikai igazgatója csak azt nem mondta, hogy „Hajrá, Oroszország! Hajrá, oroszok!”

A Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Néppárt megdöbbentőnek nevezte, hogy „a Fidesz-kormány nem védekezne egy orosz katonai agresszióval szemben, ellentétben Ukrajnával.” A Mindenki Magyarországa Néppárt szerint egyenesen hazaárulás ez a beismerés, és szerintük a magyar nép biztonságának és a szuverenitás közvetlen veszélyeztetése. „Orbán Balázs kijelentései világosan megmutatták: a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviseli, hanem Putyin szövetségeseként cselekszik. Mi lesz a következő lépés, Orbán úr? Esetleg behívják az oroszokat?” – kérdezték.

Később hozzátették: felszólítják a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, hogy indítson vizsgálatot Orbán Balázs kijelentése kapcsán.

„És ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a Pesti Srácok örököseinek...” – így reagált Tompos Márton Momentum-elnök Orbán Balázs mondataira, míg Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője azt írta, hogy számára a forradalom tanulsága nem az, amit Orbán Balázs közölt, hanem hogy „a nemzet szabadságáért akkor is küzdeni kell, ha az a küzdelem reménytelennek tűnik. Nem behódolni kell az agresszornak, hanem ellenállni. Ezért is vagyok büszke a nagyszüleimre, akik részt vettek az 1956-os eseményekben és küzdöttek Magyarország szabadságáért.”

Bedő szerint épp ezért kell támogatni Ukrajna küzdelmét, mert Magyarország pontosan tudja, milyen segítség nélkül ott állni. „Ezért van különösen nagy felelősségünk abban, hogy amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor mi világosan, egyenesen és helyi erkölcsi alapállást elfoglalva szólaljunk meg, ahogy egykoron azt Orbán Viktor is gondolta. Ukrajnának nem okoskodásra, hanem fegyverekre és valódi segítségre van szüksége, csakúgy mint a magyaroknak 1956-ban.”

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke X-en posztolt arról, hogy szerinte „Orbán Balázs össze-vissza beszél”, nehéz értelmezni, hogy mit akart mondani, amikor arra utalt, hogy '56-ból tanulva Magyarországnak nem kellene védekeznie. Toroczkai szerint az „1956-os hősök éppen azt tanították meg nekünk, hogy minden külső támadás ellen meg kell védeni Magyarország függetlenségét”, de hozzáteszi, hogy jelenleg Magyarország szuverenitását nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok felől veszélyezteti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!