Dobrev: A magyar uniós elnökség egy vicc lenne, ha nem a mi bőrünkre menne a játék

2024. október 8. – 11:43

Dobrev: A magyar uniós elnökség egy vicc lenne, ha nem a mi bőrünkre menne a játék
Fotó: Philippe Stirnweiss / EP

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU Tanácsának magyar elnöksége egy vicc lenne, ha a kényszeredett nevetésünket nem akadályozná, hogy a mi bőrünkre megy a játék – jelentette ki Dobrev Klára a másnapi vita előtt Orbán Viktorral, aki a soros elnökséget mutatná be az Európai Parlamentben (EP-ben).

A DK delegációvezetője szerint miközben Orbán az elnökség részeként a versenyképességről beszél, Magyarország az egyik legszegényebb tagállam lett azzal, hogy például kínai összeszerelő-üzemmé tették Magyarországot. Migrációügyben vendégmunkások tízezreit hozták be és kétezer embercsempészt engedtek el. A magyar miniszterelnök Putyin érdekei mentén vétózik, Ukrajnánál ezért akadályozza, a Nyugat-Balkánon ezért támogatja a bővítést. Úgy látta, a huxit nem olyan látványos, mint a brexit, hanem lassabb, de ez nem Magyarország érdeke.

A miniszterelnök eredetileg már szeptemberben beszélt volna, miután júliusban nem sikerült napirendre tűzni a programot, de ezt az árvíz miatt lemondta. A halasztáskor Molnár Csaba DK-s képviselő arról posztolt, hogy „a vezető frakciók – a mi frakciónk, a szociáldemokraták javaslatára – arra készültek, hogy képviselőik nem lesznek a teremben Orbán beszéde alatt”, csak akik felszólalnának.

A Telex kérdésére, hogy volt-e ilyen terv vagy készülnek-e hasonlóra, Dobrev elmondta: minden alkalommal, amikor egy olyan vezető jön vitázni az EP-be, aki aláássa az európai értékeket, sokkal többet kell tennünk, mint a szokásos politikai vitáknál. Fontos a szimbolizmus az európai politikában, de a vitákról is híres, arról, hogy meghallgatjuk egymást, és érvekkel harcolunk, ez fog történni holnap – válaszolta.

Nagyon világos: konfrontálódni akarunk Orbánnal – erősítette meg Iratxe García Pérez. A szocialisták frakcióvezetője szerint „talán szervezünk valami akciót a többi csoporttal”, de nem a vitán, mert ott meg kell hallgatnia őket.

Büszkén állok a bíróság elé – válaszolta Dobrev a Hír TV kérdésére, lemond-e a mentelmi jogáról a rágalmazás miatt ellene indult eljárásban. A DK delegációvezetője elmondta, az elmúlt hetekben sorra derültek ki Fidesz-közeli emberekről pedofil ügyek, Áder János testvére pedig egy ezzel kapcsolatos kijelentése miatt jelentette fel. Dobrev szerint minden szava igaz, a perben pedig a másik félnek lesz félnivalója, mert itt tények derülhetnek ki. (A képviselő-csoportokkal tartott keddi sajtótájékoztatókon a Magyar Nemzet Magyar Péter mentelmi jogáról is érdeklődött a Tisza Párt frakcióvezetőjénél.)

Legyen világos: nem lesz „Orbán Show” – jelentette ki a liberálisok frakcióvezetője. Valérie Heyer szerint Magyarországon egyre rosszabb a jogállamisági helyzet, sok magyar elhagyja az országot és nem Kínába vagy Oroszországba, hanem nyugatra, mert Orbán képtelen megoldani a problémákat.

Mi, zöldek ellenezzük, hogy felszólaljon – mondta Terry Reintke. A zöld frakció társelnöke szerint nem azért tesznek így, mert a Tanács elnökének jogilag nem kötelező bemutatnia a programját, hanem azért, mert Orbán blokkolja az uniós döntéshozatalt és az elnökség elején Putyinhoz látogatva gyakorlatilag gúnyt űzött a közös külpolitikából, ami aláásott bármiféle értelmes intézményi együttműködést. Nem volt emellett többségük, ezért eljön, de a hibrid rezsimje miatt számon kérik. A zöldek társelnöke érzelmes vitára számít, de úgy látta: Orbán nem egyszerűen olyan, mint a többi európai kormányfő.

Címlapkép: Philippe Stirnweiss / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!