A tiszások frakcióvezetője Magyar mentelmi jogáról: Ha hiszünk a jogállamiságban, miért politizáljuk át?

2024. október 8. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Ez egy normális eljárás – mondta Magyar Péter mentelmi jogának kiadásáról kedden Manfred Weber. A legnagyobb európai parlamenti (EP-)frakció, az Európai Néppárt vezetője a Magyar Nemzet kérdésére emlékeztetett rá, hogy több ilyen eljárás van folyamatban, a jogi szakbizottság foglalkozik majd az üggyel.

A legfőbb ügyészség szeptemberben kezdeményezte, hogy az EP adja ki Magyar mentelmi jogát az ötkertes balhéja miatt, ami után egy mobiltelefon ellopásával vádolták meg.

Megkapta Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP delegációvezetőjének levelét is az ügyről – erősítette meg Weber. (Deutsch többek között a mentelmi jogról első körben véleményt adó szakbizottság tagjainak és nemrég külön minden képviselőnek levelet küldött, Magyar válaszul bejelentette, hogy rágalmazás miatt feljelenti Deutschot.) Ha hiszünk a jogállamiságban, miért politizáljuk át az ügyet? – kérdezte Weber.

Teljes bukást látunk – jellemezte az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője az EU Tanácsának magyar elnökségét. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán mutatja be az elnökségi programot. Weber megerősítette, hogy az Európai Néppárt nevében először ő, majd a második körben Magyar Péter fog felszólalni.

Világos, hogy először az elnökségről fogunk beszélni, de érdemes a legutóbbi, 2011-essel összehasonlítani, mert akkor teljes szintű hozzáférése volt a Tanácshoz, most pedig nem – utalt arra, hogy több tagállam nem küld minisztereket a budapesti informális ülésekre. Orbán szerinte teljesen elszigetelte magát, arra viszont nem akart tanácsot adni, hogy a néppárti vezetők bojkottálják-e az informális EU-csúcsot novemberben, amit a tervek szerint a Puskás Arénában tartanak.

Az előző magyar elnökség alatt számos jogszabályt zártak le, emlékeztetett (azt viszont nem tette hozzá, hogy most, egy új ciklus elején csak jellemzően kevés és nehezen megoldható akta maradt, ráadásul az uniós intézmények is átalakulóban vannak, így sokáig nem is volt kivel tárgyalni az EP-től).

A miniszterelnök békemissziója szerinte a háború meghosszabbításáról szólt. Putyin nem fog megállni Ukrajnánál, különösen Magyarország történelmét végignézve nem érti Orbán álláspontját.

Támogatják a magyar népet, a szolidaritásunk nagyon fontos az árvizek miatt is, hangsúlyozta.

Címlapkép: Alexis Haulot / Európai Parlament / Európai Unió

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!