Október 9-én pótolnák a halasztott európai parlamenti vitát, amin Orbán is részt vett volna

2024. szeptember 19. – 14:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön nyilvánossá tette az első októberi plenáris ülése napirendtervét. Eszerint október 9-én vitáznának az EU miniszteri Tanácsának magyar elnökségi programjáról.

Eredetileg e hét szerdán, Orbán Viktorral tartották volna a vitát, de az árvíz miatt a miniszterelnök törölte a nemzetközi programjait, köztük a strasbourgi felszólalását is. Az EP plenáris ülésén így az eredeti programot felülírva a Közép-Európát sújtó árvizekről beszéltek.

Az októberi ülés napirendterve nem végleges, még az utolsó pillanatban is változhat, és ahogy a szeptemberi, úgy a mostani sem mondja ki, ki képviselné a Tanácsot. Mindenesetre szerdán a Tisza Párt EP-küldöttségének vezetője, Tarr Zoltán arról beszélt, hogy „mostani tudásunk szerint” októberben pótolnák a vitát Orbánnal. Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, Havasi Bertalant, valamint az EP szóvivőit, hogy Orbán képviselné-e a tanácsi elnökséget és ha igen, visszaigazolták-e ezt az EP-nek. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Frissítés: az EP sajtószolgálata szerint a véglegesnek szánt programot október 3-án fogadja el a frakcióvezetőkből álló Elnökök Értekezlete, de arról nem írtak, hogy a miniszterelnök megerősítette-e a részvételét.

Ahogy arról korábban írtunk, hosszú idő után ez lett volna az első alkalom, hogy a magyar miniszterelnök ott van az EP plenáris ülésén, ráadásul először vehetett volna részt egy vitán Orbán és Magyar Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!