Orbán Viktor az összes nemzetközi programját lemondta az árvízhelyzet miatt

2024. szeptember 16. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

„A szélsőséges időjárási körülmények és a Magyarországon jelenleg is tartó árvizek miatt minden nemzetközi kötelezettségemet elhalasztottam” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az X-en. Korábban kérdéses volt, hogy a kormányfő elutazik-e Strasbourgba, ahol az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén szólalt volna fel az Európai Uniós soros elnökeként.

„Helyes döntés. Ilyen súlyos árvízi helyzet idején nincs helye politikai vitáknak, teljes nemzeti összefogásra van szükség” – reagált a bejelentésre Magyar Péter, aki korábban levélben kérte az Európai Parlament elnökét, Roberta Metsolat, hogy ajánlja fel Orbán Viktor miniszterelnöknek a szerdára tervezett strasbourgi vita elhalasztásának lehetőségét.

Frissítés 15:05-kor: Orbán Viktor az árvizi védekezés miatt elhalasztotta a hét második felére tervezett vatikáni látogatását, és nem lesz ott az ENSZ New York-i közgyűlésén sem, ahol így Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni Magyarországot, írta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telexnek.

Orbán Viktor hétfőn reggel az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett, és azt mondta, hogy három veszélyes helyszín van: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. A fővárosban harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, este 8-kor lezárják az alsó rakpartokat, és egymillió homokzsákkal védik a Margitszigetet és a Római partot. A miniszterelnök Facebook-oldalán egy videót is posztoltak az operatív törzs reggeli megbeszéléséről:

Az árvízhelyzetet élőben közvetítjük a Telexen, a legfrissebb eseményeket itt tudja követni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!