Az árvíz miatt összefogott az egymással nyíltan háborúzó Németh Szilárd és a csepeli polgármester

2024. szeptember 16. – 05:40

frissítve

Az árvíz miatt összefogott az egymással nyíltan háborúzó Németh Szilárd és a csepeli polgármester
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Budapesten és a Lajtán.
  • A Szigetközt már elérte az árhullám, a budapesti alsó rakpartot várhatón kedd délután önti el a víz.
  • Orbán Viktor összehívta az árvízvédelmi operatív törzset, és lemondta az összes külföldi programját.
  • Pintér Sándor szerint teljesen felkészültek, és ha kell, helikoptert is bevetnek.
  • A honvédség lánctalpas kétéltűi elindultak Pilismarótra, és szükség esetén 4 ezer katonát tudnak mozgósítani 24 órán belül.
  • Karácsony Gergely főpolgármester szerint az évtized legnagyobb árvize közelít a fővároshoz, és a politikusi szelfik nem védik meg az országot.
  • Este 8 órától lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot, keddtől nem jár a 2-es villamos a Széchenyi István tér és a Március 15. tér között.
  • Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc is homokzsákokat pakolt, Orbán Viktor megtekintette a védekezést.
  • Az áradások a környező országokban is gondot okoznak: Alsó-Ausztriában evakuálni is kellett, Szlovákiában iskolákat zártak be, Romániában már hét áldozata van az árvíznek.

A Partizánnak adott élő interjút Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróvárnál a gáton. A minisztert az árvízvédelmi készültség hatékonysága és vízgazdálkodási szempontjai mellett a politikai kommunikáció káros hatásairól is kérdezte Gulyás Márton.

A miniszter szerint egyértelműen politikai versennyé vált az, ahogyan a politikusok szinte kivétel nélkül az árvízvédelemről szóló tartalmakkal szórják tele a nyilvánosságot. Úgy gondolja, ez hátráltatja a védekezés és a közös munka hatékonyságát, mert pánikot kelthet. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a valóságot kell bemutatni, szerinte a legtöbben ezt teszik.

Szerinte a 2013-as árvízhelyzethez képest most sokkal jobb a készültség, mert már több tapasztalattal rendelkeznek az elvégzendő feladatokról.

A miniszterelnök engedélyt adott a Lajta-gát átvágására, Nagy István szerint erre holnap hajnali 4-kor kerülhet majd sor.

A minisztert a vízgazdálkodásról és a klímavédelemről is kérdezték, Nagy István azt mondta, a kormány mindent bele ad a klímaváltozás elleni küzdelembe. Szerinte a vízgazdálkodás terén is sok eredményt értek el az elmúlt években, annak ellenére, hogy az idei nyár drámaian súlyos aszálykárokat hozott. A helyzeten sokat segítenének szerinte az EU-s források, jövőre 3 milliárd forinttal többet szeretnének majd szánni a vízgazdálkodásra. Így az idei 17 milliárd forintos keret helyett 20 milliárdból valósítanák meg a további fejlesztéseket.

„Jászsági terepszemle után irány a Dunántúl, ahol nagyobb a szükség” – írta Pócs János a Fidesz jászsági országgyűlési képviselője Facebookon. A 444 vette észre, hogy a kormánypárti politikus öt, Tisza és Zagyva melletti településre látogatott el, miközben a Vízügy honlapja szerint Kelet-Magyarországon sehol sincs árvízi készültség.

„Szerencsére nálunk minden rendben!”

– állapította meg. Majd azt mondta, hogy egy erős jászsági önkéntes csapattal irány a Dunántúl, ahol nagyobb a szükség.

„Dr. Baktay Csaba, a védelmi bizottság elnöke összefogást teremtett Csepelen az árvíz elleni védekezésben: kormányhivatal, önkormányzat, katasztrófavédelem, rendőrség, tankerület, tiszti főorvos, cégek, civil önkéntesek” – írta Németh Szilárd ahhoz a fotóalbumhoz, amiben az látható, hogy kezet fognak Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel, akit gyakorlatilag ő rakott ki a Fideszből.

Borbély Lénárdot Németh Szilárd tavaly kizáratta a Fideszből, majd alkalmatlansággal és a közpénzek elherdálásával vádolta, hogy aztán választási megállapodást ajánljon neki. A belviszály odáig fajult, hogy a függetlenként induló Borbélyra Németh ráindította saját jelöltjét a június 9-i választáson. Az exfideszes politikust hatalmas fölénnyel választották újra Csepel polgármesterének. 67,38 százalékot kapott, miközben a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán csupán 10,20 százalékot. Konfliktusukról a Telexnek adott interjújában maga Borbély Lénárd is beszélt.

Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában arról beszélt, hogy a Kelet-Magyarországról is valamennyi bevethető vízügyi szakemberüket Lajtához és a Dunához vezényelték, ahová már hétfőn megérkezett az árhullám.

Mindkét folyón a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben. Hozzátette, hogy a következő napokban a Dunán gyakorlatilag mindig lesz valahol tetőzés, Nagybajcsnál csütörtökön napközben tetőzhet a folyó, Budapesten ezt szombatra várják, itt előreláthatólag 860 centiméter lesz a legmagasabb vízállás.

Siklós Gabriella beszélt a szükségtározó esetleges megnyitásáról is. Ismertetése szerint ilyen esetben az árvíz csúcsát próbálják – ahogy fogalmazott – „megskalpolni”, kieresztik a vizet egy jó pillanatban egy nagyobb területre. Ezzel az eljárással adott esetben például Mosonmagyaróvárt kisebb árvízi károk érhetik, erről döntés kedden várható.

A lengyelországi Nysa polgármestere arra kérte a helyieket, hogy menjenek magasabb területekre, mivel fennáll a veszélye annak, hogy egy közeli gát átszakad, és a közeli tóból özönvízszerűen ömlik a víz a településre.

„Kérem, evakuálják a holmijukat, magukat és szeretteiket. Érdemes lehet azonnal az épület legfelső emeletére menni, mert a hullám több méter magas is lehet. Ez azt jelenti, hogy az egész várost elönti a víz” – írta a polgármester. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt ígérte, hogy egymilliárd zloty-t osztanak szét az árvízkárosultak között. Az ország uniós segélyalapokra is pályázni fog.

Drón által készített felvétel a Nysa városáról – Fotó: Kacper Pempel / Reuters
Drón által készített felvétel a Nysa városáról – Fotó: Kacper Pempel / Reuters

Lengyelországban már több ezer embert evakuáltak. Az ország számos részén súlyos fennakadások voltak az utakon és a vonatközlekedés is szünetelt. Hétfő reggel a délnyugat-lengyelországi Paczków polgármestere szintén evakuálásra szólította fel a lakosokat, miután egy közeli víztározóból kiömlő víz veszélyeztette a várost. Az ország más részein a helyi hatóságok szerint a vízszint már csökkenésnek indult.

(BBC)

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn járt, ahol megszemlélte az árvízvédelmi munkálatokat, majd megkérdezte a munkásokat, hogy megvan-e mindenük.

„Homokzsák van, lapát van, homok van” – idézte fel Major Gábor polgármester az RTL Híradónak, mit válaszoltak neki. „De mi az ami nincs?” – kérdezte a belügyminiszter. „Hát, pálinka” – jött rá a válasz. Erre Pintér elővette a pénztárcáját, és adott nekik 60 ezer forintot. Ezután elballagtak a Gödör Büféhez, ahol Major megmutatta a 2002-es és a 2013-as árvízszintet, majd kilenc üveg pálinkát vett. Még van belőle, hétfőn és kedden a munka végeztével fogják meginni, mondta.

Előreláthatólag hétfőn éjszaka is tartanak majd a jelentős esőzések Szlovákiában, a Duna vízszintjének tetőzése kedd délelőtt várható Pozsonynál – közölték a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársai egy pozsonyi sajtótájékoztatón.

A SHMÚ előrejelzése szerint a Duna vízszintje a szlovák fővárosban elérheti a 950 centimétert is, ami ugyan magas, de csaknem fél méterrel elmarad a 2002-es árvíz idején mért vízállástól.

A folyó Pozsonyál már részben elárasztotta a rakpartot, ezért több utat és parkot ideiglenesen lezártak a hatóságok, valamint Pozsony Dévényújfalu városrészében, amely fekvése miatt általában a leginkább veszélyeztetett, elővigyázatosságból mintegy száz embert kitelepítettek, a tömegközlekedés egyes járatait pedig elterelik. Az óváros védelmére rendelkezésre állnak mobil árvízvédelmi gátak, de várhatóan olyan mértékű beavatkozásra nem lesz szükség, mint két évtizeddel ezelőtt.

A vízszintemelkedése miatt hétfő délután lezárták a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő hidat. Hétfőn Révkomáromnál felállították a mobil árvízvédelmi gátakat, mert ott már szükség van erre a várható 840 centiméteres tetőzés miatt. Noha ez is magas vízszint, szintén csaknem fél méterrel marad el a 2013-as rekordtól. A SHMÚ szerint az ár viszonylag gyorsan levonul, Párkány és Esztergom között várhatóan csütörtök hajnalban tetőzik majd.

Továbbra is összetett a helyzet azonban a Morva vízgyűjtőterületén, mert a Kis-Kárpátokból érkező mellékfolyói továbbra is duzzasztják. Az árvízhelyzet miatt hétfőn rendkívüli ülést tartott a pozsonyi kormány, és ezen Robert Fico miniszterelnök pénzügyi támogatásokat jelentett be az árvízkárok helyrehozatalára.

(MTI)

A BKK újabb tájékoztatást adott ki a Dunán levonuló árhullámmal kapcsolatos korlátozásokról. Kedd reggel lezárják a Margitszigetet, ezért a 26-os autóbusz nem közlekedik, a 4-es és a 6-os villamos pedig nem áll meg a margitszigeti megállóban.

A lezárás miatt szeptember 17-én reggeltől a sziget mindkét bejáróját lezárják, így sem az autók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be.

A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg, onnan is kizárólag gyalog.

A többi forgalmi változást a BKK korábban már bejelentette: változik a 34-es autóbusz útvonala, a 2-es a 2B és a 23-as villamosok pedig két szakaszon közlekednek keddtől. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik.

 A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai dolgoznak az árvíz elleni védekezésen a Margitszigeten – Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai dolgoznak az árvíz elleni védekezésen a Margitszigeten – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként ma aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust a Közép-Európában tapasztalható árvízhelyzet miatt – jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

A miniszter elmondta, ez lehetővé teszi, hogy a Közép-Európában a rendkívüli időjárással és árvízhelyzettel különösen érintett tagállamok koordinálják a védekezési feladatokat. Meghatározhatják azt is, hogy az EU hogyan tudja őket a leghatékonyabban segíteni a védekezésben. Hozzátette: Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Magyarország közül már többen szükségállapotot is hirdettek. A koordinációs központ már kedden ülésezik majd, szükség esetén készek az uniós polgári válságkezelési mechanizmus aktiválására is.

A válságelhárítási mechanizmus röviden azt jelenti, hogy vészhelyzet esetén bármely ország kérhet segítséget. A Bizottság kulcsfontosságú szerepet játszik a katasztrófaelhárítás koordinálásában világszerte, mivel a beavatkozások szállítási és/vagy üzemeltetési költségének legalább 75 százalékát támogatja. speciális csapatokat és felszereléseket, például a tűzoltó repülőgépeket, valamint a kereső-, mentő- és orvosi csapatokat rövid időn belül mozgósítani lehet az Európán belüli és kívüli kiküldetések érdekében.

Sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán.

Azt írták, kedd hajnalra a legtöbb helyen eláll az eső, és keddtől kezdődően a Kárpát-medence az északi anticiklon déli peremére kerül, így a folytatásban alapvetően száraz légtömeg érkezik az ország fölé. Emiatt sem Magyarországon, sem a Duna vízgyűjtőin nem várható érdemi csapadék területi átlagban a következő öt-hét napban.

Magyarországon kedden főként északkeleten, szerdán pedig inkább az ország délnyugati felén alakulhatnak ki nem nagy számban záporok, de csütörtöktől kezdve csapadékmentes idő várható több napon keresztül.

A Duna pozsonyi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a bősi vízierőmű turbinái egyelőre elbírnak a megnövekedett vízmennyiséggel, így nem kell kinyitni a zsilipkapukat, írta az Újszo.com.

Ilka Alfréd, a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) termelési igazgatója azt mondta, hogy hét turbinával is elbírnak a jelenlegi vízmennyiséggel, egy turbina pedig 430-650 köbméter vizet ereszt át másodpercenként. A Duna vízszintje Pozsonynál már meghaladta a 900 centimétert, de a turbinák még 12,8-13 méteres vízállásnál is képesek üzemelni.

Az erőmű zsilipjeit akkor nyitják meg, ha az árvizet akarják elkerülni, de Ilka szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy ezt meg kell lépni.

„A zsilipek kinyitása akkor jöhet számításba, ha netán szétesne az ország elektromos hálózata, mivel egy ilyen blackout esetén nem tudnánk kivezetni a villanyt. Szükség esetén a zsilipkamráink készenlétben állnak” – mondta Ilka Alfréd. A két kamrán ebben az esetben annyi vizet tudnak átereszteni, mint az erőműn, ami nagyjából 3500 köbméter másodperceként. Ilka egyúttal arra is rámutatott, hogy a zsilipek megnyitása nem a legrosszabb forgatókönyv. Inkább egyfajta pótmegoldás, ami mindenképp biztosítja, hogy a víz tovább tudjon folyni a bősi vízlépcsőn.

Megértik a helyzetet, így elhalasztják az Orbán Viktorral tervezett vitát az Európai Parlamentben (EP-ben), erősítette meg Delphine Colard, a testület vezető szóvivője hétfőn. A miniszterelnök az EU Tanácsának soros magyar elnökségi programját mutatta volna be szerdán, ehelyett az árvizekről és az éghajlatváltozásról lesz szó.

Colard egyelőre nem tudott arra válaszolni, hogy mikor pótolhatják be a vitát, például belefér-e az októberi két plenáris ülés egyikébe. Erről a frakciók vezetőiből álló Elnökök Értekezlete dönt. Roberta Metsola, az EP elnöke felvette a kapcsolatot a soros magyar elnökséggel. A Telex kérdésére, hogy tud-e hasonló példáról, Colard a tavalyi spanyol elnökséget hozta fel, amiről csak a féléves időszak végén számolt be az EP-ben Pedro Sánchez miniszterelnök.

Metsola a képviselő-testület hétfőn kezdődő ülését is az árvizekről beszélve nyitotta meg, többek között Magyarországot is felsorolta. „Ez az európai szolidaritás pillanata” – hangsúlyozta, a szerdai vitán pedig felmérik, mennyire képes az EU azonnali segítséget nyújtani a hasonló helyzetekben.

A heves esőzések és árvizek miatt több vasútvonalon is fennakadások vannak a csehországi vasúti közlekedésben. A cseh vasúti társaság ezért azt javasolja az utasoknak, hogy ne utazzanak vonattal Csehországba, vagy máshova az országon át, írják a MÁV honlapján.

A cseh vasúti társaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít, így bármelyik vonatra érvényes a menetjegy minden Csehországba, illetve Csehországból és Csehországon keresztül közlekedő vonatra. A szeptember 16-ig vásárolt – szeptember 16-22. közötti időszakra szóló – jegyek szeptember 23-ig használhatók fel. A későbbi utazást tervezők számára a meglévő menetjegyüket kezelési költség nélkül térítik vissza vagy cserélik ki a vasúttársaságok. További részletek a MÁV oldalán.

A kormány Facebook-oldalán osztottak meg egy videót arról, ahogy a honvédség homokzsákokkal építi a gátat Pilismarótnál:

„Aranyosak vagytok” – mondta Gyurcsány Ferenc, és mosolyogva kezet fogott a Mi Hazánk Mozgalom segíteni érkező aktivistáival Óbudán, ahol órák óta homokzsákokat pakolnak.

„A világ ezer dolgában nem értünk egyet a Mi Hazánkkal, és ők sem velünk. De ilyenkor ez sem számít, nincs pártpolitika vészhelyzetben, mert most mindenkire szükség van” – írta a DK elnöke a Facebook-videó mellé.

Gyurcsány korábban egy homokzsákokkal telepakolt teherautót is megpróbált eltolni a DK aktivistáival, de nem jött össze a mutatvány.

„Az árvízi helyzet ellenére zavartalan a vasúti, illetve a távolságibusz-közlekedés az országban” – jelentette ki Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója hétfőn Budapesten, a Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint.

Hegyi szerint eddig csak az eső és a viharos szél okozott átmeneti zavarokat a vonatközlekedésben. A hétvégén több mint 15 alkalommal vonultak ki a pályafenntartásban dolgozók, akiknek a pályára vagy a felsővezetékre dőlt fákat, gallyakat kellett eltávolítaniuk. A jelenlegi helyzetben a legfontosabb feladatuknak azt tartja, hogy fenntartsák a vasúti szolgáltatást, megvédjék az áradó folyóktól a vasúti infrastruktúrát, illetve tájékoztassák az utasokat azokról a változásokról, amik az árvíz miatt a hazai, illetve a nemzetközi vasúti közlekedésben történnek.

Arra az esetre, ha valahol megsérülnének a felsővezetékek, a Dunántúl több csomópontjában dízelmozdonyokat helyeztek készenlétbe, és országszerte 20 autóbuszt tudnak bevetni vonatpótlásra.

Az Esztergom–Komárom-vonalat átadták a katasztrófavédelemnek, mert az része a védműveknek. A következő napokban – folytatta Hegyi – több helyszínen lesz szükség műszaki beavatkozásra az infrastruktúra védelme érdekében. Szerdán kővel megrakott kocsikkal terhelik le a győri Rába hidat, így próbálják megakadályozni, hogy a víz elsodorja a műtárgyat. Kritikus pont Szob és Nagymaros között a Szent Mihály hegy, ahol korábban sárlavina akadályozta a vonatközlekedést, ám az ellenőrzések szerint most ez nem várható.

Arról is beszélt a MÁV vezérigazgatója, hogy a nemzetközi forgalomban komoly fennakadások vannak, Ausztriában Bécstől nyugatra, illetve Hegyeshalom felé sem közlekednek az árvíz miatt a vonatok. Az osztrák vasút tájékoztatása szerint szerdán reggel indulhat meg a vasúti forgalom Ausztriában.

„Nagyon komoly kihívásokkal nézünk szembe. Egy nap alatt több mint 120 centit emelkedett a Duna vízszintje, szóval a szokásosnál is nagyobb problémákkal kell szembenéznünk, de azt tudom mondani, hogy a fővárosi cégek és intézmények felkészültek” – mondta Karácsony Gergely a hétfői sajtótájékoztatóján az Infostart cikke szerint.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a jelenlegi előrejelzések azt mutatják: a 2013-as árvízi szintnél valamivel alacsonyabban fog tetőzni a folyó a fővárosban, de nagyon sok a bizonytalanság. Ugyanakkor egy nagyon hosszú tetőzésre kell felkészülni, „nagyon kemény tíz nap következik”.

Karácsony kimegy az árhullámmal érintett partszakaszokra, de a védekezést a szakemberekre bízza. A politikusi szelfiktől nem lesz megvédve sem a város, sem az ország. Szerintem ez nem az az időszak, amikor a politikusoknak azt a látszatot kell kelteniük, hogy az ő homokzsákjuk mentette meg az országot. Jól működő rendszerek vannak Budapesten. (…) Én is ott leszek személyesen, de nem én fogom megmenteni egy lapáttal a várost, hanem az a profi csapat, amelynek ez a hivatása.”

Már úton vannak a honvédség kétéltű járművei, hogy Pilismaróton segítsék a védekezést – írta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Facebookon, és megosztott pár fotót is. A Magyar Honvédség katonái hétfőn Neszmélyen és Pilismaróton dolgoznak.

Fotó: Dömötör Csaba / Facebook Fotó: Dömötör Csaba / Facebook
Fotó: Dömötör Csaba / Facebook

Budapesten is készülnek az árvízre, a Fővárosi Csatornázási Művek 400 munkatársa dolgozik a védvonalakon. A cég közleménye szerint a felszínen eddig 2 árvízvédelmi kaput torlaszoltak el, illetve 9 végponti és 10 automata átemelőtelepet állítottak át árvízvédelmi üzemmódra. Ezen kívül 30 árvízvédelmi zsilipet kellett lezárni.

Három ipari búvár merült le, hogy ellenőrizzék a zsilipek zárását. „Ez azért nagyon fontos, mert ha valamiféle hordalék akadályozza a tökéletes zárást, akkor a Duna vize visszaáramolhat a csatornarendszerbe” – írják.

Délelőtt megkezdődött a védekezés a Margit-szigeten is: homokzsákokat töltenek, mobilgátakat építenek. A Nánási-Királyok útján pedig a védvonali átjárókat (ún. kulisszák) zárják be. A csatornázási művek megerősítette a figyelő szolgálatát. „A szakaszmérnökök és a gátőrök éjjel-nappali szolgálatban járják a szakaszaikat, annak érdekében, hogy a kialakuló fenyegető árvízi jelenségeket azonnal megfékezhessék”.

Újabb halálos áldozata van Romániában az árvíznek, a holttestet hétfőn a Galac megyei Griviţa településen találták meg, írja a Transtelex. Az árvíznek összesen már hét halálos áldozata van Romániában.

Az katasztrófavédelem közleménye szerint több mint 15 ezer embert érintett az árvíz Románia keleti részén, Vaslui és Galac megyében, több száz embert evakuáltak és táborokat alakítottak ki számukra. A katasztrófavédelem legfrissebb tájékoztatása alapján az utóbbi 24 órában négy megye (Iaşi, Galac, Temes és Vaslui) 21 településén okozott károkat az áradás, közül 18-ban még hétfőn is szükség volt a hatóságok beavatkozására.

Az összes külföldi programját lemondta Orbán Viktor az árvizek miatt. Nem megy el Strasbourgba az Európai Parlament ülésére, és elhalasztotta a hét második felére tervezett vatikáni látogatását is, írta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Telex megkeresésére.

Orbán kihagyja továbbá az ENSZ New York-i közgyűlését is, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli így Magyarországot.

Orbán Viktor megnézte a visegrádi mobilgát építését is hétfőn. A Facebook-oldalán megosztott videóban arról beszél: a helyzet ma könnyebb, mint a legutóbbi, 2013-as dunai árvíz idején. „Úgy tűnik, hogy a legnagyobb vízszint alacsonyabb lesz, mint 2013-ban volt. Ráadásul időközben mobilgát-rendszert építettünk fel. Több százezer homokzsákot váltunk ki a mobilgáttal” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a mobilgát látványos, biztos és biztonságot ad az embereknek.

Karácsony Gergely a Duna vízszintjének gyors emelkedése miatt harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Budapest valamennyi árvízvédelmi szakaszán. Az árhullám miatt keddtől korlátozzák a pesti rakparti 2-es villamos vonalán a közlekedést – írják a BKK közleményében.

Szeptember 17-én hajnaltól a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik.

A 2-es villamos közlekedésének korlátozása alatt a BKK a belvárost érintő egyéb járatok, különösen a metrók, a kiskörúti 47-es és 49-es, a nagykörúti 4-es és 6-os villamos, a 72-es trolibusz, valamint a 9-es és a 15-ös autóbusz igénybevételét javasolja.

Óbudai vonalakat is érint az árvíz: hétfő délelőttől módosult a 34-es autóbusz útvonala, a járat nem érinti a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások is várhatók. A BKK közleménye szerint minden változásról értesítik az utasokat a BKK Info oldalon, valamint a társaság egyéb hivatalos felületein.

Hétfő délelőtt bezárták a Parlament árvízvédelmi kapuit, így nem fogja elönteni az Országházat a fővárosba tartó árhullám. Ha kíváncsi, hogy záródnak a hatalmas kapuk, amelyek megvédik az épületet, itt tudja megnézni:

Több mint 150 győri katona dolgozik nappal, 50 éjszaka a Lajta menti töltésen és magasítja homokzsákokkal a gátat, hogy védjék Mosonmagyaróvárt – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője hétfőn Mosonmagyaróváron. Emellett 100 vízügyes és 50 tűzoltó segíti a munkálatokat.

Ha veszélybe kerülne a város, akkor Hegyeshalom irányába szükségtározót nyitnak. Ezek magán és állami területek, ahol learatták már a terményt. Szlovákiából is engedik a vizet az Öreg-Dunába, így az erősítés a Dunakiliti alatti szakaszon is szükséges, valamint Győrújfalunál és Dunaszentpálnál a Mosoni-Duna mentén is erőket koncentrálnak a szakemberek.

Fotó: Cséfalvay Attila / Telex Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Lajtán Mosonmagyaróvárnál hétfő hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A honvédség felkészült, országosan 367 katona szolgál a gátakon és ha szükséges, 24 órán belül 4 ezret tudnak mozgósítani. Emellett helikoptereket is használnak, és úszó járművek bevetését is elrendelte.

A rendkívüli esőzések miatt víz alá került az osztrák A2-es autópálya, az elárasztott útról a MeteoNews 24 osztotta meg a következő felvételt a Facebookon vasárnap:

A Világgazdaság azt írja, az A2-es autópálya kora reggel óta újra járható, viszont több le- és felhajtó továbbra is le van zárva, hasonlóan más utakhoz Alsó-Ausztriában.

Az árvizek nemcsak az autóutakon, hanem a tömegkezlekésben is problémákat okoznak. Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap 18 órától leállította a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között, az ÖBB tájékoztatása szerint a vonatok pótlására nincs lehetőség. A leállás várhatóan hétfő éjfélig tart.

Az árvízi készülődésből még nem sok látszik Szentendrén, az autós forgalmat viszont már nem engedik át a Duna korzón.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Hát ez így nem nagyon fog menni” – mondta lihegve Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, miután Rónai Sándor volt EP-képviselővel és a DK más tagjaival megpróbáltak arrébb tolni egy teherautót Óbudán.

Annyira telepakolták homokzsákokkal az autót, hogy nem indult el. „Az emberek ebben a helyzetben nagyon szépen viselkednek egymással. Mindenki segít, senki nem foglalkozik azzal, hogy a másik utcában lakik-e, vagy itt. Segíteni kell, mi is ezt tesszük” – fogalmazott Gyurcsány a Facebook-oldalán megosztott videóban.

„Nem lehet nem észrevenni, hogy Magyar Péter mennyire ügyes. Amit a közelgő árvíz kapcsán csinál, az szinte tankönyvszerűen professzionális. Pont olyan, amilyen a Fidesz politikája, kommunikációja volt évtizedeken keresztül” – írja Török Gábor politikai elemző a Facebook-oldalán.

Mindeközben arra is felhívta a figyelmet Török Gábor, hogy a Fidesz oldalán mintha egyre gyengébb lenne a teljesítmény politikai kommunikációs szempontból. Orbán Viktor azt mondta hétfőn az árvíz elleni védekezésről, hogy a tapasztalat hasznos, a rutin veszélyes. Török szerint akár a Fidesz politikájára is gondolhatott a kormányfő. „Talán a tudás kopott meg, talán a rendszer rozsdásodott be, vagy egyszerűen csak az új világot egy új szereplő jobban érti már? Az ok a ténynél kevésbé fontos, csak azért érdekes, hogy jobban értsük, mi következik ebből.”

Török elemzéséről itt írtunk bővebben.

A Duna áradása miatt lezárták a vámosszabadi határátkelőt a közúti forgalom elől hétfőn – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, a társaság szakemberei hétfőn 13 órakor zárták le a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőt is. A lezárás a teljes közúti forgalmat érinti. Kerülőútként az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják.

A közútkezelő azt kéri a közlekedőktől, hogy folyamatosan figyeljék az Útinform weboldalát, amelyen minden, az árvízi helyzethez kapcsolódó közúti korlátozásról folyamatosan osztanak meg információkat.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!