Nagy István: Az árvízvédelem politikai verseny lett

2024. szeptember 17. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Partizánnak adott élő interjút Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróvárnál a gáton. A minisztert az árvízvédelmi készültség hatékonysága és vízgazdálkodási szempontjai mellett a politikai kommunikáció káros hatásairól is kérdezte Gulyás Márton.

A miniszter szerint egyértelműen politikai versennyé vált az, ahogyan a politikusok szinte kivétel nélkül az árvízvédelemről szóló tartalmakkal szórják tele a nyilvánosságot. Úgy gondolja, ez hátráltatja a védekezés és a közös munka hatékonyságát, mert pánikot kelthet. Ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a valóságot kell bemutatni, szerinte a legtöbben ezt teszik.

Szerinte a 2013-as árvízhelyzethez képest most sokkal jobb a készültség, mert már több tapasztalattal rendelkeznek az elvégzendő feladatokról.

A miniszterelnök engedélyt adott a Lajta-gát átvágására, Nagy István szerint erre holnap hajnali 4-kor kerülhet majd sor.

A minisztert a vízgazdálkodásról és a klímavédelemről is kérdezték, Nagy István azt mondta, a kormány mindent bele ad a klímaváltozás elleni küzdelembe. Szerinte a vízgazdálkodás terén is sok eredményt értek el az elmúlt években, annak ellenére, hogy az idei nyár drámaian súlyos aszálykárokat hozott. A helyzeten sokat segítenének szerinte az EU-s források, jövőre 3 milliárd forinttal többet szeretnének majd szánni a vízgazdálkodásra. Így az idei 17 milliárd forintos keret helyett 20 milliárdból valósítanák meg a további fejlesztéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!