A Fideszből is sokan feltették már nekem azt a kérdést, miért ennyire fontos Németh Szilárd

A Fideszből is sokan feltették már nekem azt a kérdést, miért ennyire fontos Németh Szilárd
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az exfideszes Borbély Lénárdot hatalmas fölénnyel választották meg újra Csepel polgármesterének. 67,38 százalékot kapott, miközben a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán csupán 10,20 százalékot. A polgármester szerint a választók elsősorban a Fideszből őt kiszorító Németh Szilárdnak üzentek az eredménnyel. Nem tervezi, hogy újból a Fidesz tagja legyen, a jövőben függetlenként akar politizálni. Nemet mondana Orbán Viktornak, ha felkérné őt, hogy legyen a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje 2026-ban.

Gratulált önnek Németh Szilárd?

Nem.

És bárki a Fideszből?

Jöttek gratuláló sms-ek és telefonhívások.

Mondana konkrét neveket?

Neveket hadd ne mondjak, de sok régi ismerősöm gratulált, kerületi, fővárosi és
kormányzati szintről is.

Hogyan tekintenek önre most a Fideszben? Orbán Viktor a választás éjszakáján arról beszélt, hogy a fővárosban elvesztettek egy kerületet, ez volt a XII. kerület, és megnyertek egyet, ez volt az I. kerület. Papíron Csepelt is elbukta a Fidesz, hiszen 2019-ben még fideszes színekben nyert, most egy helyi civil egyesület jelöltjeként. Ráadásul a Fidesz jelöltje csúnyán kikapott öntől.

Azt tudom erre mondani, amit elmondtam már sokszor és sok helyen, hogy az értékrendem nem változott. Ugyanazt gondolom és vallom a világról, amit öt vagy tizenöt éve. Csakis Csepel érdekét kívánom képviselni, a pártpolitikát pedig megpróbálom mellőzni.

Akkor úgy tekintenek önre, mint aki hivatalosan nem fideszes polgármester, de mégiscsak ugyanahhoz a táborhoz tartozik?

Ezt a Fidesztől kell megkérdezni, mert már jó ideje nem vagyok tagja a pártnak. Azt tudom elmondani, hogy a nemzeti, keresztény-konzervatív értékrendszerem nem változott.

Egy ilyen fölényes győzelem fényében van ön számára visszaút a Fideszbe? Vagy ezek az ajtók örökre bezáródtak ön előtt?

Határozottan ki tudom jelenteni, hogy a jövőben függetlenként kívánok dolgozni. Aki Csepelnek jót akar tenni, azzal nagyon szívesen dolgozom együtt, tehát keresem ehhez a lehetséges szövetségeseket, akár a főváros, akár a kormány részéről.

Ez lehet Magyar Péter és a Tisza Párt is akár?

Magyar Péternek jelenleg nincs kormányzati vagy fővárosi pozíciója.

Ez igaz, de övé lesz az egyik legnagyobb frakció a Fővárosi Közgyűlésben, megkerülhetetlen szereplő lesz a fővárosi politikában. Gondolom, Csepel szempontjából sem mindegy, milyen döntések születnek ott.

Nyilván nem mindegy, de amit hangsúlyozni akartam, hogy Németh Szilárd folyamatosan megpróbált engem összemosni Magyar Péterrel. Remélem, hogy sikertelenül. Még egyszer hangsúlyozom: a jövőben kizárólag egyetlen dolog számít, mégpedig Csepel érdeke, semmi más.

Ha Orbán Viktor felhívná, hogy legyen a Fidesz jelöltje Csepel-Soroksár választókerületben a 2026-os országgyűlési választáson, akkor mit válaszolna?

Megköszönném a lehetőséget és a bizalmat, hogy gondolt rám. Nagyon megtisztelőnek tartanám, de engem a csepeliek egészen nagy többséggel választottak meg polgármesternek, nem akarom őket cserben hagyni. A következő öt évben polgármesterként fogok dolgozni, és az a tervem, hogy 2029-ben újból elinduljak a polgármester-választáson.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ha Németh Szilárd nem lenne a Fidesz tagja, vagy nem ő vezetné a csepeli Fideszt, akkor ez változna? Csak Németh Szilárd személye a gátja annak, hogy visszatérjen a Fideszbe?

Németh Szilárddal a vitámat június 9-ével lezártnak tekintem.

Ezt Németh Szilárd is így gondolja?

Ezt nem tudom, de a választók elég világos jelzést adtak, és ez a fontos, mert ők a mi főnökeink. Én ehhez tartom magam.

De ettől még keresztbe tehet önnek vagy a csepeli önkormányzatnak, nem? Ha így lesz, akkor mennyiben tekinthető lezártnak ez a vita?

Engem nem érdekel, hogyan látja ezt Németh Szilárd. Részemről vége ennek a történetnek. Nem gondolom, hogy a miniszterelnöknek vagy a kormánynak az az érdeke, hogy legyen egy olyan budapesti nagykerület, ahol a választókerületi elnök azon dolgozik, hogy minél rosszabb legyen az ott élőknek.

Vagyis a Fideszben is az az olvasata a választási eredménynek, hogy eldőlt az önök vitája?

Más olvasata nem nagyon lehet. A választók kezében vagyunk, a választóktól függünk, és ők egyértelműen elmondták, hogyan tovább.

Minek tudja be, hogy a Fidesz jelöltje, Dudás Zoltán mindössze 10,24 százalékot kapott önnel szemben? Ez a csepeliek kritikája a Fidesz felé, vagy Németh Szilárd személyének szól?

Szerintem ez összetett kérdés. Mondhatnám, hogy a fideszes polgármesterjelöltnek is szól az eredmény, de igazából az ő személye lényegtelen. Nem is a Fidesznek, hanem Németh Szilárdnak volt jelöltje, aki egyértelműen őt képviselte. Vagyis a választók egyértelműen Németh Szilárdnak üzentek ezzel. Főleg, ha azt nézzük, hogy a Fidesz EP-listájára 11 700-an szavaztak Csepelen, míg Németh Szilárd polgármesterjelöltjére még harmadannyian sem, 3500-an. Csepelen sok választó tisztában volt a Németh Szilárd és köztem folyó vitával és annak okaival. Ne felejtsük el, hogy volt egy baloldali összefogás is, ami végig arra készült, hogy átveszi a kerület irányítását, tehát ez egy hárompólusú verseny volt. Már 2019-ben is érezhetően sok baloldali szavazott rám, mert elégedettek voltak a munkámmal. Azt gondolom, hogy a mostani választáson még jobban sikerült átnyúlni ebbe a táborba. Nekem az a tapasztalatom, hogy az is rám szavazott, akinek egyébként szimpatikus volt a munkám, de nem ment volna el szavazni.

A kampány alatt az egyik Facebook-posztjában azt írta, hogy a békéről és Csepel fejlődéséről szól a június 9-i választás. Miért emelte be a kampányüzenetei közé a Fidesz szlogenjét?

A békéről és a háborúról mindenkinek az EP-választás jutott eszébe, de itt Csepelen mindenki pontosan tudta, hogy a kerületben gyakorlatilag belháborús helyzet alakult ki. Megmérgezte a csepeli közéletet az a folyamatos feszültség, amit Németh Szilárd generált, de június 9-én elmondták a csepeliek, hogy mit gondolnak erről.

Nem a fideszes szavazóknak akart üzenni a béke emlegetésével?

Nem akartam átvenni a Fidesz retorikáját. Szerintem téved, aki azt gondolja, hogy Csepelen aszerint szavaztak az emberek a polgármesterjelöltekre vagy az egyéni képviselőjelöltekre, hogy háború vagy béke.

Az ellenzéket sem tartja háborúpártinak? A Fidesz azzal plakátolta tele az országot, hogy ellenzéki pártok politikusai mind háborút akarnak.

Nem akarom megmagyarázni a Fidesz narratíváit. Nyilván a fontos politikai döntéseknél A-t vagy B-t kell mondani. Abban egészen biztos vagyok, hogy a csepeliek nem akarnak háborút, világnézettől függetlenül.

Németh Szilárd és a csepeli Fidesz azzal próbálta lejáratni, hogy összefogott Gyurcsány Ferenccel, de háborúpártinak és a csepeli Magyar Péternek is nevezték. Hogyan élte meg, hogy egykori szövetségesei és politikai harcostársai támadják?

Nem jól, pedig már huszonkét éve vagyok a politikában, ezalatt sok minden megtörtént már velem. Ennyire durva és negatív lejárató kampányban azonban még nem volt részem, de szerintem senkinek. Ezt nem csak a kampányidőszakra értem, már jóval hamarabb megkezdődött a lejáratásom. A végére annyira felvérteződtem, hogy már nem sok minden érte el az ingerküszöbömet. A családomnak sem volt könnyű, mivel a gyerekeim már nagyok, értik és látják, hogy mi folyik a politikában. Nekik is el kellett magyaráznom, miért történik mindez. A választás végeredménye szerintem azt mutatja hogy iszonyatosan kontraproduktív volt az ellenem folyó gyűlöletkampány. Jobboldali szavazóktól is kaptam olyan visszajelzéseket is, hogy ők sem hiszik el azt a narratívát, amit Németh Szilárd terjeszt rólam. Utólag akár viccesnek is nevezhetném ezt a kampányt, mert a baloldaltól azt hallgattam végig, hogy a Fidesz jelöltje vagyok, miközben Németh Szilárd folyamatosan azt harsogta, hogy összefogtam Gyurcsánnyal.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere (b-j) sétál a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Csepeli Tüdőgondozó- és Ernyőképszűrő Állomásához a csepeli egészségügyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatójuk után 2018. szeptember 25-én – Fotó: Mónus Márton / MTI
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere (b-j) sétál a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Csepeli Tüdőgondozó- és Ernyőképszűrő Állomásához a csepeli egészségügyi fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatójuk után 2018. szeptember 25-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Kívülről nézve úgy tűnik, hogy Németh Szilárd ugyanazokkal az eszközökkel próbálta lejáratni önt, mint amivel a Fidesz támadta a politikai ellenfeleit az elmúlt években. Önt is ugyanúgy megpróbálta összegyurcsányozni és háborúpártinak beállítani.

De sikertelenül. Németh Szilárd hiteltelen politikusnak számít Csepelen.

Ezt azt jelenti, hogy hosszú távon a Fidesz hasonló lejárató kampányai is hatástalanok lehetnek?

Nem szeretnék véleményt nyilvánítani arról, hogy országosan ki hogyan kampányol. Nekem van egy világnézetem, ahhoz tartom magam a jövőben is. Sosem gondoltam volna, hogy egykori szövetségeseim napi szinten tolják majd az engem lejárató álhíreket. És nemcsak Németh Szilárdra gondolok, hanem a csepeli Fidelitasra és a fideszes önkormányzati képviselőkre is. Nem is tudom, hány lejárató oldalt hoztak létre, tényleg volt itt minden.

Mit gondol, miért ennyire fontos a Fidesznek Németh Szilárd, hogy veszni hagyták Csepelt?

Ezt a kérdést a Fideszből is nagyon sokan feltették már nekem, mert ők sem értik. De én nem tudom erre a választ.

Volt-e bármikor a Fideszben arra próbálkozás, hogy önöket kibékítsék, és megoldják ezt a konfliktust?

Korábban, még a csepeli szervezet feloszlatása és a kizárásom előtt volt erre kísérlet. Volt, aki azt gondolta, hogy valahogy meg kéne egyeznem Németh Szilárddal, de ez csak úgy jöhetett volna létre, ha bűncselekményt követek el. Mindenki pontosan tisztában volt vele, hogy mi a konfliktus oka. Többször is elmondtam, hogy biztosan nem fogom támogatni a csepeli Kis-Duna-part beépítését vagy a csepeli munkásotthon átjátszását Németh Szilárd magánalapítványának, vagyis alapvetően nem volt mód a megegyezésre.

Milyen szinteken zajlott ez a békéltetés? Eljutott mondjuk Kubatov Gábor pártigazgatóig vagy esetleg Orbán Viktorig?

Volt, amikor baráti körben beszéltünk erről. Sokan szerették volna, hogy valamiféle kiegyezésre jussunk. Logikus is lett volna, mert egy olyan helyen, mint Csepel, nem engedhet meg magának egy ilyen helyzetet a helyi szervezet.

De akkor ez úgy nézett ki, hogy egy ponton azt mondták a Fideszben, hogy rendben, nincs megegyezés, akkor lesz, ami lesz?

Nem az történt, hogy kértek tőlem valamit a Fideszben, és miután nemet mondtam, kizártak. Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, ő magasabb polcon volt, mint én, ezért nekem nem lehetett igazam vele szemben. Szerintem ami fontos, hogy Németh Szilárd mindent megkapott ahhoz, hogy elérje a célját, ami a csepeli közvagyon megszerzése volt. Feloszlathatta a viszonylag jól működő csepeli Fideszt, kizárathatta a csepeli polgármestert és az alpolgármestereket. Feltételezem, ezért cserébe azt mondta, hogy rendben lesz Csepel, meg fogja tartani a Fidesz a kerületet.

Milyen következményei lehetnek Németh Szilárdra nézve, hogy mégsem sem sikerült megtartania Csepelt?

Ezt nem tudom megmondani. A normál politikai logika szerint már idáig sem juthattunk volna el, hiszen egy politikai párt mégiscsak választást és mandátumokat akar nyerni. Ha az országgyűlési választásokat nézzük, ez már egy jó ideje nem sikerül a Fidesznek Csepelen. Arra nem hivatkozhatnak, hogy Csepelen nem nyerhet jobboldali politikus, hiszen én 2014 óta folyamatosan nyertem.

Németh Szilárd a választás másnapján azzal támadta, hogy létrehozott egy Fidesz-ellenes pártot, a Közösen Csepelért Polgári Pártot. Valóban van ilyen párt az ön nevén?

Bejegyezve létezik, de teljesen inaktív.

Miért volt szükség akkor a pártra?

Mert az volt a félelmünk, hogy úgy módosítják a választási törvényt, hogy civil egyesület színeiben nem indulhatunk el az önkormányzati választáson.

Mennyire tartotta reálisnak, hogy lehet egy ilyen módosítás?

Eléggé reálisnak.

Mi alapján?

Megérzés alapján.

Esetleg az alapján, hogy a június 9-i választások előtt fél évvel a Fidesz Budapesten visszahozta a listás választási rendszert?

A fővárosi listás változtatás nyilván meglepetés volt, de engem is érhetett volna hasonló meglepetés. El akartam kerülni, hogy állok a kampány elején, és nem tudok elindulni a választáson, mert nincs mögöttem jelölőszervezet. Logikusnak tűnt, hogy ugyanaz legyen a párt neve, mint az engem támogató civil egyesületnek.

Tehát akkor a jövőben nem fogja használni ezt a pártot? Nem lesz második Tisza Párt ebből?

Nincs ilyen tervem. Azért sem, mert ez egy lokális ügy, benne is van a párt nevében. Nagyon jó csapatunk jött össze a Közösen Csepelért Polgári Egyesületnél, amelynek tagjai mind valódi civilek. Nincs olyan cél, hogy párttá szerveződjünk, ezzel is szeretnénk magunkat távol tartani a pártpolitikától. Ameddig a választási szabályok lehetővé teszik, addig a Közösen Csepelért Polgári Egyesület polgármesterjelöltjeként fogok indulni a választásokon.

Az ősszel felálló új képviselő-testületben többsége lesz, nem úgy, mint a mostani ciklusban. Elképzelhetőnek tartja, hogy jelenlegi vagy régi fideszes politikusok pozíciókat kapjanak az önkormányzatnál, vagy ők végleg elvágták magukat önnél?

A választás estéjén azt mondtam a megválasztott képviselőinknek, hogy ez az óriási győzelem óriási felelősséggel is jár. Alázatot és szerénységet követel meg mindenkitől. Nem hiszem, hogy azért választottak meg a csepeliek, hogy engem is a gyűlölet és a bosszú vezéreljen. A képviselő-testület minden tagjára szövetségesként tekintek, akinek fontos Csepel érdeke és fellendülése. Szerintem ügyek mentén kell összefognunk, a képviselő-testületben is szeretném félretenni a pártpolitikát. Olyan működést szeretnék megvalósítani az új képviselő-testületben, amiben mindenki nagyobb felelősség van a saját területén, és a lehető leghatékonyabban tudunk a választók véleményét meghallgatva dolgozni. Azért a jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük, hogy a két, listáról bejutott fideszes képviselő közül az egyik a helyi Fidelitas vezetője, a Dél-Pesti Tankerület jelenlegi vezetőjének a fia, aki az ellenem irányuló lejárató kampány egyik vezéralakja volt. A másik pedig Németh Szilárd alkalmazottja, aki ráadásul nem is Csepelen lakik.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Mit gondol, lehetnek a jövőben olyan polgármesterek, akik most még fideszes színekben politizálnak, de a csepeli példán felbuzdulva a jövőben megpróbálnak függetlenként érvényesülni?

Nem volt célom, hogy precedenst teremtsek. Az, hogy idáig jutottunk, nem az én döntésem volt, nem magamat zárattam ki a Fideszből. Nem tudom, más polgármesterek hogyan döntenek majd, a legközelebbi önkormányzati választás öt év múlva lesz. Azt tanultam meg, hogy nem érdemes jósolni, mert miután elkezdtük a ciklust 2019-ben, jött a Covid, majd pedig a háború az inflációs hatásaival és az elszálló energiaárakkal. Egyszóval nem tudom megmondani, mit hoz a jövő, és az kiben mit fog okozni. Nyilván aki követi a politikát, felfigyelt Csepelre, de azért hozzáteszem, ebben az eredményben brutálisan sok munkánk van, és sok más dolog együttállása is kellett hozzá.

Kicsit eltávolodva Csepeltől és Németh Szilárdtól: kinek a győzelmének örült volna a főpolgármester-választáson?

Többen megkérdezték tőlem, kit támogatok, vagy ki lenne szerintem jó főpolgármester. Mindenkinek azt válaszoltam, hogy olyan főpolgármesterre van szükségünk, aki segíti Csepelt. A pandémia kezdetén Karácsony Gergely úgy döntött, hogy Csepelt kihúzza a fejlesztések közül. Szerintem ez nem volt jó döntés, ezért nem tudom azt mondani, hogy csak így tovább. Szentkirályi Alexandrával baráti kapcsolatban állok, régóta ismerjük egymást, neki köszönhetően lett egy nagyon szép parkunk, amikor még Tarlós István alpolgármestere volt. Vitézy Dáviddal kapcsolatban is azt tudtam elmondani, hogy amikor döntéshozói pozícióban volt, ő is segítette a kerületet. Tehát ők korábban segítették Csepelt, de a jövőben is azt fogom keresni, hogyan tudunk együttműködni a döntéshozókkal annak érdekében, hogy fejlődjön a kerület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!