Egyelőre nem tervezik megnyitni a zsilipeket Bősnél

2024. szeptember 16. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna pozsonyi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a bősi vízierőmű turbinái egyelőre elbírnak a megnövekedett vízmennyiséggel, így nem kell kinyitni a zsilipkapukat, írta az Újszo.com.

Ilka Alfréd, a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) termelési igazgatója azt mondta, hogy hét turbinával is elbírnak a jelenlegi vízmennyiséggel, egy turbina pedig 430-650 köbméter vizet ereszt át másodpercenként. A Duna vízszintje Pozsonynál már meghaladta a 900 centimétert, de a turbinák még 12,8-13 méteres vízállásnál is képesek üzemelni.

Az erőmű zsilipjeit akkor nyitják meg, ha az árvizet akarják elkerülni, de Ilka szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy ezt meg kell lépni.

„A zsilipek kinyitása akkor jöhet számításba, ha netán szétesne az ország elektromos hálózata, mivel egy ilyen blackout esetén nem tudnánk kivezetni a villanyt. Szükség esetén a zsilipkamráink készenlétben állnak” – mondta Ilka Alfréd. A két kamrán ebben az esetben annyi vizet tudnak átereszteni, mint az erőműn, ami nagyjából 3500 köbméter másodperceként. Ilka egyúttal arra is rámutatott, hogy a zsilipek megnyitása nem a legrosszabb forgatókönyv. Inkább egyfajta pótmegoldás, ami mindenképp biztosítja, hogy a víz tovább tudjon folyni a bősi vízlépcsőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!