Kedd délelőtt várható a Duna tetőzése Pozsonynál

2024. szeptember 16. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

Előreláthatólag hétfőn éjszaka is tartanak majd a jelentős esőzések Szlovákiában, a Duna vízszintjének tetőzése kedd délelőtt várható Pozsonynál – közölték a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) munkatársai egy pozsonyi sajtótájékoztatón.

A SHMÚ előrejelzése szerint a Duna vízszintje a szlovák fővárosban elérheti a 950 centimétert is, ami ugyan magas, de csaknem fél méterrel elmarad a 2002-es árvíz idején mért vízállástól.

A folyó Pozsonyál már részben elárasztotta a rakpartot, ezért több utat és parkot ideiglenesen lezártak a hatóságok, valamint Pozsony Dévényújfalu városrészében, amely fekvése miatt általában a leginkább veszélyeztetett, elővigyázatosságból mintegy száz embert kitelepítettek, a tömegközlekedés egyes járatait pedig elterelik. Az óváros védelmére rendelkezésre állnak mobil árvízvédelmi gátak, de várhatóan olyan mértékű beavatkozásra nem lesz szükség, mint két évtizeddel ezelőtt.

A vízszintemelkedése miatt hétfő délután lezárták a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél lévő hidat. Hétfőn Révkomáromnál felállították a mobil árvízvédelmi gátakat, mert ott már szükség van erre a várható 840 centiméteres tetőzés miatt. Noha ez is magas vízszint, szintén csaknem fél méterrel marad el a 2013-as rekordtól. A SHMÚ szerint az ár viszonylag gyorsan levonul, Párkány és Esztergom között várhatóan csütörtök hajnalban tetőzik majd.

Továbbra is összetett a helyzet azonban a Morva vízgyűjtőterületén, mert a Kis-Kárpátokból érkező mellékfolyói továbbra is duzzasztják. Az árvízhelyzet miatt hétfőn rendkívüli ülést tartott a pozsonyi kormány, és ezen Robert Fico miniszterelnök pénzügyi támogatásokat jelentett be az árvízkárok helyrehozatalára.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!