Hétvégén tetőzik Budapesten a Duna, Pintér szerint száz százalékig fel vagyunk készülve rá

2024. szeptember 16. – 09:40

Hétvégén tetőzik Budapesten a Duna, Pintér szerint száz százalékig fel vagyunk készülve rá
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Hamarosan Magyarországra érkezik a Borisz ciklon hatása” – mondta Pintér Sándor belügyminiszter az árvíz elleni védekezésről szóló sajtótájékoztatóján, hétfőn reggel. Azt mondta, a Duna menti és a Duna medencéjéhez kötődő részek vannak veszélyben.

„A felkészültségünk jelen pillanatban elérte a száz százalékot”

– tette hozzá. Pintér elmondta, hogy a belügyminisztérium feladata ezeket a feladatokat irányítani, ezért a belügyminiszter lemondja a külföldi útjait és nem hagyja el az országot.

Láng István országos vízügyi főigazgató azt mondta, hogy szerdán Nagybajcs közelében, csütörtök-pénteken Komárom és Esztergom környékén, Budapesten pedig a hétvégén fog tetőzni a Duna, az előrejelzések szerint a 2013-as árvíz szintje alatt 30-40 centiméterrel. Láng szerint az árvíz jövőhéten hagyhatja el az országot.

Orbán Viktor elrendelte, hogy a belügyminisztérium operatív törzset hozzon létre az árvízvédelemre. Ennek alapját az Országos Vízügy és a Katasztrófavédelem adja, része lesz a katonaság is, amely mintegy 12 ezer embert ad a munkálatokhoz, akár helikoptert is bevetve a lakosok „vagyonának és életének megóvásáért”. Pintér szerint emellett „természetes, hogy az egészségügynek is készen kell állnia”, a mentőszolgálat kiemelt szolgálatot biztosít mindenhol.

„A Borisz ciklon az elmúlt napokban jelentős problémákat okozott Európában” – mondta Pintér, kiemelve az ausztriai helyzetet, ahol elöntötte a víz Bécset. „Kilépett a medréből a Duna, és más kisebb folyók is veszélyt jelentenek” – tette hozzá.

Pintér szerint lehetséges, hogy a medrében tudják tartani a Dunát, de amennyiben nem, a víztározókat is használni fogják. A belügyminiszter arra kérte az érintett települések önkormányzatait, hogy álljanak készen a védekezésre.

Önkénteseket is várnak

„Önkénteseket is szívesen fogadunk a védekezésbe. Hogy hol hány önkéntesre van szükség, ezt az interneten fogjuk közzé tenni” – ez tartalmazni fogja azt is, hogy hol és milyen munkára lehet jelentkezni, mert Pintér szerint ez azért is kell, mert inkább baj lehet abból, ha egy helyre sokan mennek, a település viszont nincs felkészülve a fogadásukra.

Rétvári Bence pedig azt ígérte, hogy az állam minden érintett településnek segítséget nyújt majd. „Ha bármilyen igényük van, homokzsákra, eszközökre, (…) ezekben mind anyagi segítséget nyújt az állam az önkormányzatok részére” – tette hozzá Rétvári. „Teljes a védekezésünk, minden területen elindult időben a munka” – mondta, hozzátéve: már most sok önkéntes csatlakozott.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A hajnali órákban fogja összesíteni az eredményeket a belügy, ekkor hozzák meg a másnapi feladatokat is. A belügyminisztérium ezeket reggel 9-kor fogják sajtótájékoztatókon elmondani. Kedd reggeltől ezeket a tájékoztatásokat Rétvári Bence tartja majd.

Láng István azt is elmondta, hogy a Duna és a Lajta környékén erős csapadék tevékenység volt, a Rajnán rekordközeli szintet ütött meg a vízszint. A Szigetközi szakaszon láng szerint rendkívüli vizekre lehet majd számítani. 28 olyan település volt, ahol összekötéseket biztosítottak, mondta Dr. Góra Zoltán, a katasztrófavédelem elnöke.

Rétvári szerint nagy mértékben könnyíti a munkát, hogy 2013-hoz képest több mobilgát van most, mint akkor, ezért fel tudott készülni az ország. Az államtitkár elmondta, hogy egyelőre informatikai segítséget kapnak az EU-tól, de Rétvári szerint „minden segítségre Ausztriában van most szükség”.

Éjfél után harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Budapesten, ahol az elmúlt napok esőzései miatt vasárnap már nagyjából 350 centin állt a Duna vízszintje.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az évtized legnagyobb árvize közelít a fővároshoz. Az árvízvédelmi készültség miatt hétvégén több mint félezer szakembert vezényeltek át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatósághoz az árvízre készülve.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az előrejelzések szerint a 2013-as árvízhez hasonló, vagy azt meghaladó magasságot ér majd el a Duna és a Lajta vízszintje, így a két folyón kiemelt védekezésre van szükség. A magyar politikusok egy része terepre vonult és intézkedni kezdett az árvízvédelem jegyében. Budapestre Karácsony Gergely főpolgármester az évtized legnagyobb árvizét jósolta: az alsó rakpartot kedden érheti el a víz a Vízügy szerint. A szomszédos országok egy részét már elérte a víz, Alsó-Ausztria katasztrófa sújtotta terület lett, Romániában, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is veszélyhelyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!