Karácsony Gergely: Az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé

2024. szeptember 15. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere vasárnap reggel közzétett videójában. Karácsony elmondta, hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a fővárosban. Várhatóan a hét második felében lesz a legmagasabb a vízszint, a sok eső miatt pedig várhatóan csak lassan indul apadásnak.

Karácsony bejelentése szerint hétfőn este 8 órától a pesti és a budai alsó rakpartot is lezárják, így arra kéri az ott parkolókat, vigyék el addig autójukat, különben a fővárosnak kell elszállítania azokat. A főpolgármester kiemelte, a Margit-szigetet és a Római-partot különösen veszélyezteti az árvíz, ezeken a területeken szintén lezárásokra kell számítani.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az ATV vasárnap reggeli híradójában azt mondta, a vízügy több kollégája a következő pár órában és napban elindul a Dunához. Hozzátette, az állami védvonal Komáromig tart, ennek állapotát kell majd napi 24 órában figyelni, ráadásul az időjárási előrejelzés jelenleg még nagyon bizonytalan.

„Ez egy nagyon szokatlan helyzet, ilyenkor azért már szokták látni az országos vízjelző szolgálat munkatársai a pontosabb adatokat, ez most még nincs így, ennek pedig az az oka, hogy az a ciklon, ami elsősorban Ausztriában is hihetetlen extrém mennyiségű esőt és havat hozott, különböző karokkal rendelkezik, és hogy ezek a karok pontosan merre nyúlnak ki, és hol adják le a legkomolyabb csapadék mennyiséget, ez előrejelezhetetlen” – tájékoztatta a szóvivő az ATV-t.

Az áradás egyébként nem csak Magyarországon okoz gondot. Alsó-Ausztriában evakuálni kell a helyieket az árvizek miatt, és már Bécsben is árad a Duna. Mindemellett Romániában négy ember vesztette életét az áradások miatt, Csehországban pedig több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Az utóbbi napok időjárása az ország többi részét is megviselte. A katasztrófavédelem rengeteg viharkárról számolt be, miután szombaton késő este a HungaroMet narancssárga riasztást adott ki több dunántúli régióra a viharos széllökések miatt. Az OKF tájékoztatása szerint a tűzoltók szombaton több mint 170 beavatkozást végeztek a viharkárok miatt, és vasárnap reggel még mindig tartanak a munkálatok. A legtöbb esetben fő- és mellékútra dőlt fák, leszakadt ágak és elektromos vezetékek miatt kértek segítséget, de volt, ahol a közlekedési jelzőlámpa felfüggesztése szakadt le, vagy a ház tetejéről a cserepeket sodorta a parkoló autókra a szél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!