Evakuálni kell a helyieket Alsó-Ausztriában az árvizek miatt, már Bécsben is árad a Duna

Legfontosabb

2024. szeptember 14. – 16:59

Evakuálni kell a helyieket Alsó-Ausztriában az árvizek miatt, már Bécsben is árad a Duna
A tűzoltók vízgátat állítanak fel a Duna mentén, hogy a folyóvize ne árassza el az osztrák Mauthausen utcáit 2024. szeptember 14-én – Fotó: REUTERS/Elisabeth Mandl

Másolás

Vágólapra másolva

Heves esőzések, tomboló szél és viharok sújtanak le több közép-európai országra, a szeszélyes időjárás miatt Alsó-Ausztria tartományában az árvízveszély miatt több települést is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítottak szombaton, Bécsben pedig a Der Standard lap szerint már megáradt a Duna. Bécsben ugyan nincs árvízveszély, de az esőzések miatt több, pincét is elárasztott a víz, mondta Gerald Schimpf, a tűzoltóság szóvivője. A bécsi tűzoltókat szombaton délutánig 400 alkalommal riasztották.

Hasonlóan rossz a helyzet Csehországban és Lengyelországban is, friss információk szerint Brnóban több mint 180 beteget kellett elszállítani az Irgalmas Testvérek Kórházából, a betegek evakuálásában a mentőszolgálat és a tűzoltóság is részt vett. A lengyel PAP hírügynökség pedig arról számolt be, hogy Kałkówban a tűzoltóknak ki kellett menteniük egy nőt az autójából, miután a kocsi irányíthatatlanná vált az utat elárasztó víz miatt. Az osztrák Kurier.at hírportál értesülése szerint a nagy esőzések miatt a krakkóik is árvízveszélynek vannak kitéve.

Az osztrák tűzoltóságnak több helyszínre is ki kellett vonulnia, többek között burgenlandi településekre is. Az árvízveszély miatt a lakók evakuálását már péntek este megkezdték, például Langenloisban a helyiek kimenekítése jelenleg is tart – írja a Wetter.at. Az előrejelzések szerint a nagy mennyiségű csapadék miatt az ottensteini víztározóból ki fog folyni a víz, emiatt megáradhat az északi Kamp folyó, emiatt a Kamptali borvidék lakóit már evakuálták.

Az ország helyi vezetői szombat délután közölték, hogy rekordmértékű áradásokra számítanak, olyan vízszintemelkedésre, amit száz éve, sőt egyes előrejelzések szerint a mérések kezdete óta soha nem láttak az országban. A Wetterblog.at X-posztja szerint Waldviertelben kiöntött a Lainsitz, az árvíz szintje magasabb, mint a legutóbbi csúcs, amit harminc éve mértek. A Lainsitz mellett már a Zwettl folyó is kilépett a medréből.

Stephan Pernkopf, a tartományt kormányzó helyettes egy Tullnban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az előrejelzések egyáltalán nem biztatók, a szakértők szerint a következő 48 órában 230 milliméter esőre lehet még számítani azon felül a mennyiségen felül, ami eddig leesett. A csapadék mennyisége miatt a Duna menti települések is veszélyzónába kerültek, ha az időjárás nem csillapodik, a hazánkat átszelő folyó a szomszédos Ausztria több településében rettentő károkat okozhat. Karl Nehammer osztrák kancellár azt mondta, hogy a hadsereg készen áll arra, hogy szükség esetén akár ezer katonát is mozgósítson a hétvégén.

A folyó menti településeken homokzsákokkal küzdenek az árvizek ellen, a Duna partján fekvő Krems an der Donau városában például 14 betonkeverő dolgozik egyszerre, hogy a most felépülő mobil gátakat fel lehessen tölteni sóderrel.

A szintén osztrák lap, a Kurier.at azt írja, hogy míg Alsó-Ausztriában árvízveszély van érvényben, addig az ország hegyvidékein a havazás okoz gondot a Boris nevű ciklon miatt. A havazás nemcsak a közlekedést lehetetleníti el, hanem a villanyvezetékekben is kárt okozhat. Stájerországban szombat reggelre 4000 háztartás maradt áram nélkül.

A Kurier cikke szerint mentőalakulatok indultak egy német házaspár után, akik az időjárási körülmények és a figyelmeztetések ellenére túrázni indultak a Tirol közelében található gerlossteinwandi hegyvidékre. A hófödte Tirolról az Időkép.hu is osztott meg fotót az Instagram-oldalán:

Szintén megdöbbentő felvételeket posztoltak a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászói Facebook-csoportban. A poszt létrehozója, Pintér László a következő szöveggel osztotta meg az osztrák Obertauernben készített videót: „Ilyen felvételeket általában a tél közepén lehet az Alpokban rögzíteni, nem szeptember közepén.”

A viharok nem csak Alsó-Ausztriában okoznak fennakadásokat, egyre több az elárasztott pince és a viharos széltől kidőlt fa Salzburgban is. Mindemellett Romániában négy ember vesztette életét az áradások miatt, Csehországban pedig több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül. Petr Hladík cseh környezetvédelmi miniszter szerint a helyzet olyan súlyos lehet, mint az 1997-es és 2002-es viharok idején, amikor a kelet-morvaországi áradások 50 ember halálát okozták és több milliárd eurós kárt okoztak.

Magyarországon a Dunántúlra pedig orkánerejű szélvihar csaphat le szombaton, 110-120 km/órás széllökések is előfordulhatnak Sopron térségében, az Alpokalján, a Bakonyban és a Balatonnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!