Szeptember második hetére Ausztria egyik része karácsonyi táj, a másikra özönvíz zúdul

2024. szeptember 13. – 13:56

Szeptember második hetére Ausztria egyik része karácsonyi táj, a másikra özönvíz zúdul
Túrázók Kals am Grossglockner település közelében 2024. szeptember 13-án – Fotó: Johann Groder / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt vasárnapig szinte egész Ausztriát – Magyarországhoz hasonló – kánikula gyötörte, ám a kedden érkezett időjárás-változás aligha hozott valódi enyhülést: ugyanis egybefüggő eső, hideg szél, a magasabb területeken pedig januárt idéző hóesés váltotta a 30 fokot.

Így könnyen előfordulhat, hogy valaki vasárnap még egy tóban fürdött, pár nappal később pedig hóembert épített.

A jelenlegi időjárás-előrejelzés szerint Ausztria számos részén extrém mennyiségű eső várható. A korai télbetörés miatt az Alpokban akár 1-2 méternyi hó is hullhat. A meteorológiai szolgálat

rendkívül veszélyes időjárási helyzetre figyelmezteti a lakosságot.

Az Időkép szerint egy Boris névre keresztelt mediterrán ciklonnal érkezett meg a korai tél az Alpokba. Miközben ugyanis a ciklon délről nedves, meleg levegőt pumpál a térségbe, addig hátoldalán észak felől megkezdődött a hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg beáramlása. A két tényező együttes hatásaként havazik szerdától egyre többfelé az Alpokban.

Az igazán extrém mennyiségű csapadék hétvégén Ausztria északkeleti részén várható, ekkor egyes területeken jelentős árvízveszéllyel is számolni kell. Salzkammerguttól Bécsig a jövő hét elejére négyzetméterenként akár 300 liter körüli csapadék is összegyűlhet. Az Alpok északi lejtőin és előterében, sík vidéken a folyóvizek közelében árvízveszélyre kell számítani. 1500 méter alatt a sok csapadék sárlavinákat, földcsuszamlásokat okozhat.

A Geosphere Austria a jövő hét elejéig eső-, hó- és szélriasztást adott ki. Ezen a térképen lehet nézegetni, mely területeken van riasztás, hol dominál az eső, a hó vagy a szél. Itt pedig a lachtali webkamera mutat hangulatos karácsonyi tájat.

Alsó-Ausztria egyes részein már a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki a heves esőzések miatt, de masszív havazás és viharok is előfordulhatnak.

A hóhatár csütörtökön egyes részeken 600 méterig süllyedt, még több helyen csökkent 1000–800 méterig. A havazás határa szombaton, de főleg vasárnap jóval magasabbra kúszik. A kellően magasan fekvő területeken azonban (kb. 1600–1800+ m) végig havazni fog a hétvégén. A 950 méteres magasságban található Raurisban tegnap délután óta havazik, reggelre egész komoly mennyiség összejött. A hóhatár süllyedését jól szemlélteti a Raurisban található webkamera.

A hó az autópályákon is gondot okoz, egy szakaszon megbénult a vonatközlekedés

A havazás az autópályák magasabb szakaszait is érintheti, erre már készülnek a hatóságok különösen a Tauern régióban, a Brenner autópályán és az Arlberg autópályán.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a várakozások szerint erős lesz a forgalom Ausztria északi szakaszain a dél-európai üdülőhelyekről visszatérők miatt.

Hókotró a Felbertauern-alagútnál szeptember 12-én – Fotó: Johann Groder / AFP
Hókotró a Felbertauern-alagútnál szeptember 12-én – Fotó: Johann Groder / AFP

A szélsőséges időjárás-előrejelzés és az ezzel járó télbetörés miatt egyes útszakaszokat már lezártak: A Grossglockner magashegyi utat a Ferleiten-hágó és Heiligenblut között, valamint a stájerországi Sölk-hágót és a karintiai Máltai magashegyi utat is lezárták.

Az ÖAMTC, vagyis az osztrák autóklub azt javasolja, hogy csak az induljon autóval a hegyekbe, akinek mindenképp muszáj, és vigyen magával hóláncot. A hegyekben extrém erős szél is fújhat, és folyamatosan nő a lavinaveszély. A túrázást most a vonzó havas táj ellenére sem javasolják.

Péntekre a havazás miatt megbénult a vonatközlekedés Klagenfurt és Salzburg között a Tauern vasútvonalon. Az ÖBB (osztrák vasúttársaság) azt tanácsolja, hogy a nem sürgős vonatutazásokat halasszák el, emiatt meg is hosszabbítják a vonatjegyek érvényességét.

A bécsieket arra kérik, maradjanak otthon

Bécsben napok óta szünet nélkül esik az eső, amit erős szél kísér, ezért Bécs város pénteken kiadott közleményében arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne tartózkodjon sok időt a szabadban, és a hétvégére jelzett heves esőzések és viharos széllökések miatt azt tanácsolják, hogy mindenki kerülje a szükségtelen utazásokat.

Az árvízveszély miatt patakok mentén és az erdőben húzódó gyalog- és kerékpárutakon tilos kirándulni. A Wiener Linien (a helyi BKV) készül a hétvégi esőzésekre: folyamatosan kapcsolatban állnak a katasztrófavédelmi szervezetekkel és további szervezetekkel.

A Der Standard című lap percről percre tudósításban ír az extrém osztrák időjárásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!