Négy ember meghalt, több százat pedig evakuáltak Romániában az áradások miatt

2024. szeptember 14. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Többen meghaltak a romániai Galac megye településein, több száz főt pedig evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt Romániában. Az áradásokban Pechea, Draguseni, Costache Negri és Corod településeken vesztették életüket többen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség tájékoztatása alapján az MTI. Az első híradások öt halálos áldozatról szóltak, ám később Catalin Predoiu belügyminiszter később pontosította a halottak számát.

Mint közölte, az ítéletidőnek négy halálos áldozata van, akiknek holtestére házaikban vagy udvarukon találtak rá a hatóságok. A korábbi jelentés szerinti ötödik áldozatról kiderült, hogy két napja hunyt el, és holtestét elragadta az ár, ezért számolták az ítéletidő áldozatai közé a hatóságok.

A tájékoztatás szerint az ítéletidő nyolc, zömében moldvai megye 19 települését érintette. Arges, Buzau, Neamt, Valcea, Vrancea, Bákó, Hunyad és Galac megyéből jelentettek károkat. A heves esőzések Galac megyében okozták a legnagyobb kárt, innen kellett kimenekíteni a legtöbb embert a heves esőzések nyomán. A leginkább érintett Pechea településről 90 embert kellett evakuálni. A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket öntött el, több főút és megyei út vált járhatatlanná. A heves szél fákat, villanyoszlopokat döntött ki, gépkocsik rongálódtak meg a viharban. Galac megyében szombaton is gumicsónakokkal mentik az áradások miatt házaikban rekedt helyieket, mentőhelikopter is segédkezik.

Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette: elhalasztja szombati programját, és Galac megyébe látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az áradások utáni helyzetről, a hatóságok által hozott intézkedésekről. A megyébe látogat Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelem vezetője és Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter is.

Galac megye lakóit szombatra virradóra a Ro-Alert telefonos rendszeren keresztül riasztották, hogy hagyják el az áradásveszélyes helyeket, illetve készüljenek fel az esetleges evakuálásra. Az áradások utáni mentésben több mint 200 tűzoltó segédkezik.

Románia több megyéjében szombaton is heves esőzésekre figyelmeztet a román országos meteorológiai szolgálat. Botosani, Iasi és Vaslui megyében estig másodfokú, az ország északi részében elsőfokú riasztás van érvényben.

Csehországban közben több mint 60 ezer cseh háztartás maradt áram nélkül a heves viharokat követően – jelentette szombaton a CTK hírügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva. Az MTI azt írja, hogy a legsúlyosabban a Németországgal határos Usti nad Labem északnyugati közigazgatási régiót érintette a vihar, ahol több mint húszezer háztartásban ideiglenesen nem volt áram, mert az erős szélben fák dőltek a felsővezetékekre.

A Cseh Köztársaságot és a szomszédos Lengyelországot heves esőzések sújtották, számos folyó és patak vízszintje megemelkedett, és egyes területekről áradásokról érkeztek jelentések. A kelet-csehországi Sirola Niva faluban elővigyázatosságból mintegy 40 embert evakuáltak.

Közben Ausztria felét hótakaró fedi a Boris nevű mediterrán ciklon miatt, a másik felét pedig heves esőzések terhelik meg. Magyarországon a Dunántúlra pedig orkán erejű szélvihar csaphat le szombaton, 110-120 km/órás széllökések is előfordulhatnak Sopron térségében, az Alpokalján, a Bakonyban és a Balatonnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!