Magyar Péter Neszmélynél pakolja a homokzsákokat, Orbán Viktor a Római-partról jelentkezett be

2024. szeptember 15. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

„A Tisza megindult a Dunához, lapátok, homokzsákok, gumicsizmák felpakolva”

– írja vasárnap délelőtti Facebook-bejegyzésében Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke. Magyar a párt önkénteseivel a neszmélyi vasúti töltésnél segédkezik az árvízvédelemben. A politikus sárosan, ásóval a kezében élőben is bejelentkezett a helyszínről, a videóban azt mondta, a helyzetre való tekintettel megpróbálja áttenni repülőjegyét, hogy a strasbourgi plenáris ülés helyett itthon folytassa a homokzsákpakolást és mindenkit arra buzdít, hogy kövesse a példáját.

Facebook-bejegyzése szerint Gyurcsány Ferenc is legény a gáton. A DK elnöke Petőfit meghazudtoló módon azt írja,

„Nem a víz az úr.”

Gyurcsány posztjában hozzáteszi, „Újpesten Varju Laci, Déri Tibi már kint” és az árral is megküzdenek.

Vitályos Eszter államtitkár Leányfaluról jelentkezett be homokzsákpakolás közben egy pár perces videó erejéig. A Momentum elnöke, Tompos Márton is kijelentette, a párt „minden lehetséges segítséget megad, hogy sikeres legyen a következő napok árvízi védekezése.” Nagy István még a hivatali programjait is lemondta, hogy a gátra menjen:

„Gátra fel! Meg fogjuk csinálni!”

– posztolt később Orbán Viktor is. A bejegyzés 16 óra előtt pár perccel élesedett a miniszterelnök közösségi oldalain. Hozzátette még, hogy „felkészültünk az árvíz elleni védekezésre. A neheze csak most jön, de meg fogjuk csinálni!”

Mintegy fél óra múlva a miniszterelnök hosszú csizmában a Duna-parton állva jelentkezett be újra egy videóban: „Budapest, Római-part. Ahol most állok, az egy nap múlva már járhatatlan terület lesz. A várható érkező nagy víztömeg holnapra már a fejem magasságában áll. Rá egy-két napra pedig két méterrel följebb, de a vízügyesek tele vannak önbizalommal és magabiztosak, mert úgy gondolják, hogy a legmagasabb árszint sem haladja meg az eddig mért legmagasabb árszintet. Azt mondják, hogy ha azzal meg tudtunk birkózni, akkor az annál alacsonyabbal is meg fogunk birkózni” – mondja a felvételen.

A miniszterelnök három kritikus szakaszról beszél a videóban, ezek a Szigetköz, a Dunakanyar és maga Budapest. Azt mondja, a műszaki összekötő tiszteket már kirendelték, „ők lesznek azok, akik majd segítenek az önkénteseknek abban, hogy ne káosz alakuljon ki, hanem értelmes módon rendeződjön össze a sok jóakarat, amivel az emberek segíteni fognak majd a védekezésben.”

Orbán Viktor szerint minden szükséges eszköz, technikai és pénzügyi egyaránt rendelkezésre áll. „Pintér Sándor felügyeli a katasztrófavédelmet, tehát ő áll a védekezés csúcsán és biztos vagyok benne, hogy mint eddig minden árvíz esetében, most is jól fogja irányítani a munkát. És hát

itt van mögötte a kormány, szükség esetén pedig maga a miniszterelnök is. Nehéz lesz, de meg tudjuk csinálni”

– fejezi be a videót a miniszterelnök.

Este Szabó Tímea írta ki a Facebookjára, hogy Óbuda-Békásmegyer képviselőjeként ma délután végigjárta a Római-partot és a Csillaghegyi partszakaszt, hogy felmérje, hol kell a következő napokban segítség. Azt írja, péntek óta konzultál a fővárossal és a 3. kerületi önkormányzattal. „Óbudán holnap indul a homokzsákok osztása a kerület lakóinak, akik lakcímkártya bemutatásával vihetik el a homokzsákokat a Pók u. 1.-nél. A Nánási és a Királyok útja holnap reggeltől le lesz zárva, a busz alternatív útvonalon közlekedik. A keresztutcákban fővédvonalnál szintén megkezdődik a homokzsákok elhelyezése, hogy megvédjék a belső utcákat. Aki még azokban a keresztutcákban parkol, minél hamarabb álljon el onnan az autójával.”

Szabó azt is hozzátette, hogy az árvíz által veszélyeztetett házakban a bútorok elszállítása után az önkormányzat segít azok ideiglenes elhelyezésében.

A következő napokban folyamatosan ott lesznek ők is segíteni, zsákokat pakolni az aktivistákkal.

„Nem hagyjuk magukra Óbuda-Békásmegyer lakóit!”

– írta.

Toroczkai László az X-en este jelezte, hogy a Mi Hazánk tagjai, képviselői is indulnak segíteni az árvízi védekezést. „Megyek én is, ahogy az elmúlt évtizedekben is tettem, akkor is, amikor nem voltam képviselő (a csatolt fotó 2006 áprilisában készült).

A többi pártelnöknek, és különösen a kormánynak pedig azt üzenem, hogy ne csak ilyenkor szelfizgessenek a gáton, hanem tegyenek végre a felelős vízgazdálkodásért!”

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap reggel jelentette be, hogy az évtized legnagyobb árvize közeledik Budapest felé. Karácsony elmondta, hétfőtől harmadfokúra emelik az árvízvédelmi készültséget a fővárosban. Várhatóan a hét második felében lesz a legmagasabb a vízszint, a sok eső miatt pedig várhatóan csak lassan indul apadásnak.

Karácsony bejelentése szerint hétfőn este 8 órától a pesti és a budai alsó rakpartot is lezárják, így arra kéri az ott parkolókat, vigyék el addig autójukat, különben a fővárosnak kell elszállítania azokat. A főpolgármester kiemelte, a Margit-szigetet és a Római-partot különösen veszélyezteti az árvíz, ezeken a területeken szintén lezárásokra kell számítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!