Strasbourgban vitázna Orbán Viktorral Magyar Péter, de a miniszterelnök könnyen kifarolhat előle

2024. szeptember 10. – 04:52

Strasbourgban vitázna Orbán Viktorral Magyar Péter, de a miniszterelnök könnyen kifarolhat előle
Fotó: Huszti István – Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat. Sok sikert kívánok nekik!” – mondta Magyar Péterről és a Tisza Pártról Orbán Viktor a szombati Kötcsei Találkozó előtt. A miniszterelnök szokatlan módon megállt a bejárat előtt, és majdnem negyedórán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire.

A Tisza Párt a Závecz Research legújabb felmérése szerint már csak 6 százalékkal van lemaradva a Fidesztől a teljes felnőtt népesség körében. Orbán azonban állította, hogy nem a Magyar Péter-jelentette nyomás miatt állt meg most válaszolni, hanem azért mert az őt körülvevő újságírók „egyszerűen hiányoztak” neki, aki több mint 14 éve nem ad interjút a kormánytól független médiának, és aki bevallása szerint bikaviadalként tekint egy normál interjúra.

Bent, zárt körben aztán az ATV információi szerint már a belpolitikai tér megváltozásáról beszélt Orbán, miközben most sem mondta ki egyetlen alkalommal sem az EP-választáson közel 30 százalékot elért Tisza Párt elnökének nevét. A kormányfő szerint eddig azért volt könnyebb dolga a Fidesznek, mert azt mondhatták, hogy „van a múlt és vagyunk mi, és a múlt ne térjen vissza”.

2026-ra viszont már az lesz a kérdés: ki milyen jövőt ígér.

Habár Orbán úgy látja, a szakértők korszaka a politikában lejárt, Lánczi András szavait megfogadva arról beszélt: meg kell nyerni a szakpolitikai, az egészségügyi és az oktatási vitákat is.

„Számíthat ránk! Mi itt leszünk, és készek vagyunk szakmai vitát folytatni akár önnel, akár a minisztereivel” – reagált Magyar Péter a vasárnap esti élő videójában.

Strasbourgban megtehetik azt, amit Budapesten nem

Vajon tényleg összecsap-e a legerősebb ellenzéki párt vezetőjével a miniszterelnök, aki több mint 18 éve kerül minden belpolitikai vitát? Mivel a Tisza Párt jelenleg nincs bent a magyar Országgyűlésben, egyedül az Európai Parlamentben lenne erre lehetőség. Jövő szerdán, szeptember 18-án Orbán Viktor az Európai Unió soros elnökeként felszólal Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén, és Magyar Péter EP-képviselőként hozzászólhat majd.

Amikor Orbánt a strasbourgi vitáról kérdezték Kötcsén, azt ígérte, hogy eleget fog tenni a soros elnökség kötelezettségeinek.

„Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére.”

„Miniszterelnök úr, találkozunk Strasbourgban” – üzent rögtön Magyar Péter, majd hozzátette: reméli, hogy nemcsak Kötcsén volt Orbánnak „olyan nagy arca, mint Lázár Jánosnak, hanem valóban válaszolni fog a képviselők kérdésre Strasbourgban”. A Tisza Párt elnöke azt ígérte, hogy a magyar emberek életét befolyásoló témákban: az egészségügyről, oktatásról, közlekedésről, gazdaságról és közmédiáról fogja kérdezni a miniszterelnököt. Rövid felszólalásában arra is megkéri a magyar kormányfőt, hogy számoljon be az Európai Parlamentnek arról, miként fordulhat az elő, hogy az évi 140 milliárd forintból működő közmédia február óta nem hívta be élő adásba a Tisza Párt vezetőjét.

Hatalmas vitára, izzasztó kérdezz-felelek összecsapásra azonban senki ne számítson, hívta fel a figyelmet pár napja Molnár Csaba, a DK EP-képviselője. A DK alelnöke részletesen is összefoglalta, hogy fog kinézni a jövő szerdai ülés:

  1. Orbán az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét adó ország miniszterelnöke mond egy nyitóbeszédet a soros elnökség prioritásairól.
  2. Ezután jön az Európai Bizottság felszólalója, általában maga a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen.
  3. Ezt követően sorra reagálnak 3-5 perces hozzászólásban a parlamenti frakciók vezetői.
  4. A frakcióvezetők után van lehetősége más EP-képviselőnek is felszólalnia bizonyos keretek között. Az Európai Néppárt várhatóan lehetőséget ad Magyar Péternek, hogy reagáljon Orbán beszédére, de 1-2 percnél több ideje biztosan nem lesz a Tisza Párt elnökének.
  5. Az összes felszólalás végén jön ismét Orbán, és válaszolhat az előtte elhangzottakra. A magyar kormányfőnek nincs olyan kötelezettsége, hogy minden egyes hozzászólásra külön-külön is reagáljon. Molnár Csaba szerint általában az Európai Bizottság elnökének és a fontosabb frakciók vezetőinek felszólalásaira szoktak ebben a körben reagálni.

Mindezek alapján szinte teljesen kizárható, hogy Orbán kitérjen Magyar Péter felszólalására, hiszen nem célja a magyar kormányfőnek, hogy felemelje a politikai ellenfelét, és belpolitikai ügyekkel foglalkozzon az Európai Parlamentben, ahol mások várhatóan az orosz-magyar kapcsolatokról és a miniszterelnök békemissziónak nevezett diplomáciai útjáról fogják kérdezni.

A magyar miniszterelnök régi stratégiája, hogy az aktuális politikai ellenfelét ignorálja a nyilvánosságban, és még a legapróbb lehetőséget sem adja meg, hogy vita alakuljon ki köztük. A magyar Országgyűlésben például szinte soha nem reagál Gyurcsány Ferenc felszólalásaira, de a 2022-es országgyűlési választás kampányában sem vállalt vitát vagy más közös szereplést Márki-Zay Péterrel, a hatpárti ellenzék miniszterelnök-jelöltjével.

Orbánnak nem érdeke, hogy olyan ügyekről beszéljen a nagy nyilvánosságban, amelyben komoly elmaradásai vannak a kormánynak. Miért beszélne az Európai Parlamentben a magyar oktatás és az egészségügy helyzetéről, miközben az elmúlt években már a befolyásos világpolitikai stratéga imidzset építette magáról?

Ettől függetlenül Magyar Péter is azt teszi, amit ilyenkor tennie kell egy ellenzéki vezetőnek, aki Orbán kihívója szeretne lenni a 2026-os országgyűlési választáson. A Tisza Párt elnökének a rövid, 1-2 perces felszólalásával azt kell üzennie a hazai választóknak, hogy a miniszterelnökkel egyenrangú félként jelenik meg, és kemény kérdésekkel a falhoz tudja szorítani Orbánt.

Ha a kormányfő ignorálja is ott Magyart, a Tisza Párt elnöke utólag, ügyesen megvágott videón még mutathatja azt a követőinek, hogy Strasbourgban összecsapott a miniszterelnökkel, és felül tudott kerekedni szakpolitikai kérdésekben. Régi, jól bevált stratégia ez az ellenzéki oldalon, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke rendre Toroczkai-Orbán vita címen teszi ki a videókat az azonnali kérdések órájáról a YouTube-csatornáján, ahol Orbánnal egyenrangú vezetőként tünteti fel magát.

Magyar Péternek már csak azért is érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, mert nem valószínű, hogy 2026-ig még sok alkalma lesz Orbánnal szemtől szemben szerepelni.

Amikor a Tisza Párt elnöke a nyáron szavazást indított arról, hogy felvegye-e az EP-mandátumát, az volt az egyik érve az európai parlamenti munka mellett, hogy EP-képviselőként felszólalhat a magyar Országgyűlésben, így közvetlenül kérdezheti azokat, „akik egyébként minden módon megpróbálnak kibújni a válaszadás alól”.

A magyar parlamentben azonban még annyira sem lehet Orbán-Magyar összecsapásra számítani, mint Strasbourgban. Még az is csak a legritkább esetekben fordulhat elő, hogy az Orbán-kormány egyik miniszterével tudjon vitázni a Tisza Párt elnöke. Az EP-képviselők a magyar parlamentben csak az európai uniós törvényjavaslatok vitájában vehetnek részt. Ezek a viták általában üres teremben zajlanak, csak a frakciók vezérszónokai és a törvényjavaslatot benyújtó minisztérium parlamenti államtitkára ül bent.

Orbán Viktor az elmúlt években csak a szavazásokra jár be a parlamentre, valamint minden negyedik azonnali kérdések óráján van ott, ahol a házszabály szerint már kötelező válaszolnia a képviselők kérdéseire. Azonnali kérdést az EP-képviselők nem tehetnek fel, mint ahogy nem interpellálhatnak, és napirend előtt sem szólalhatnak fel. Orbán így azokkal a képviselőkkel tud majd vitázni a parlament szeptember 30-án induló őszi ülésszakának első napján, akik jelenleg semmilyen veszélyt nem jelentenek a Fideszre.

Mivel a Tisza Pártnak nincs parlamenti frakciója, Magyar az uniós törvényjavaslatok vitáin is jóval szűkebb időkeretben, mindössze néhány perc erejéig szólalhat fel. Mindebből csak annyit profitálhat, hogy a parlamenti pulpituson szónokolva a komoly politikus imidzsét mutassa képeken és videókon.

Áruló, slim-fit szerkós, öntetszelgő politikusok

Orbán Viktor utoljára 2006-ban ellenzéki vezetőként állt ki vitára Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Azóta gondosan kerüli az ilyen szituációkat, és a kihívóit igyekszik nem felemelni maga mellé. Amikor Kötcsén arról kérdezték, hogy Magyar Péter vagy Gyurcsány Ferenc-e a jobb politikai ellenfél, úgy reagált, hogy jó lenne, ha ő választhatna ellenfelet, de a választópolgárok döntenek erről. A Tisza Párt elnöke szerint a választók június 9-én egyértelműen döntöttek: ő lesz a miniszterelnök kihívója 2026-ban.

Nem véletlen, hogy Orbán az elmúlt hónapokban – korábbi gyakorlatát folytatva – csak a legritkább esetben beszélt közvetlenül Magyarról, és egyetlen alkalommal sem ejtette ki a nevét. Először a március 15-i beszédében utalt a volt igazságügyi miniszter ex-férjére, amikor Szabó Magdát idézve úgy fogalmazott:

„az árulót elfelejtjük, az áruló nincs, meghalt, nem is ismertük soha.”

Amikor május végén a Le Point francia lap újságírója arról kérdezte a magyar kormányfőt, hogy tart-e a Fidesz soraiból kikerülő új ellenféltől, Magyar Pétertől, Orbán azt mondta: több mint harminc éve van a politikában, és sokakat látott jönni-menni. „Olyannyira, hogy nem is emlékszem már az ellenfelek nevére, akikkel szembe kellett néznem. Várjuk, hagyjuk, hogy a magyarok szavazzanak, és döntsenek a jövőről.”

A választás éjszakáján Orbán örömittasan jelentette ki, hogy a régi és az új ellenzéket is legyőzte a Fidesz. „Mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra, mindig le fogjuk őket győzni.” Másnap a közmédiában viszont elismerte, hogy Magyar Péter bonyolította az életüket, hiszen két különböző ellenzékkel kellett megküzdeniük.

„Mi soha nem tekintettük őt a Fideszből kiugrottnak. Az csak az ő legendája, hogy a belső körökhöz tartozott, erről ugyanis a Fidesz belső köreinek nincs tudomása. Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon” – mondta Magyarról az Indexnek adott interjúban a választás után. Tusványoson pedig így jelölte ki „a két lábbal a valóságban álló, nemzeti érzelmű, vagány fiatalokkal” szemben álló új ellenfelet:

„a liberális, slim fit szerkós, latte-avokádós, mindenmentes, öntetszelgő politikusokat”.

„Köszönjük a slim fit ruházatra való megjegyzést, miniszterelnök úr. Szerintünk a sportos, normálisan öltözött emberek is lehetnek hazafiak. Azok viszont nem, akik a magyar adófizetők pénzét gátlástalanul ellopják és a családjuknak, haverjaiknak juttatják. Testalkat ide vagy oda” – reagált akkor Magyar Péter. Mostanra megérkezett Orbán válasza is: a véres harcok mellett újra elkezdett edzeni, kettlebellezéssel erősít a következő összecsapásokra.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!