Lánczi András Orbánról: Aki tizenöt éve hatalmon van, annak kopik a varázsa

2024. július 4. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha valaki tizenöt éve hatalmon van, annak kopik a varázsa, óhatatlanul veszít a meggyőzőerejéből. Az viszont, hogy Orbán Viktor beszállt a kampányba, határozottan jó tapasztalatszerzés volt neki” – mondta a Mandiner hetilapnak adott interjújában Lánczi András, Széchenyi-díjas filozófus, politikatudós, az MCC egyetemi tanára, a Budapesti Corvinus Egyetem volt rektora. Lánczi András nemcsak az önkormányzati és EP-választást értékelte, de szóba került a Fidesz utánpótlása, a kegyelmi ügy és a „csalódott fideszes” kifejezés is.

A filozófus szerint az elmúlt 14 év politikájában van még bőven tartalék, amit most kellene a valósággal összhangba hozni, szerinte a fő kérdés, hogy hol tart most a Fidesz valóságérzékelése. Lánczi arról is beszélt, hogy már régen volt terepen a miniszterelnök, és szerinte érdemes lenne átgondolni, hova kellene még elmennie, jelezve, hogy fontos számára az adott közeg. „Nem emlékszem például, hogy mikor járt utoljára egyetemen hallgatókkal beszélgetni. Korábban volt erre példa” – mondta, de hozzátette, szerinte a „csalódott fideszes” kifejezést az ellenzék találta ki, szerinte ez tipikus értelmiségi sopánkodás.

Beszélt arról is, hogy szerinte a jobboldalon nem kellene annyiszor használni az érték kifejezést, és meg kellene teremteni azt a pozitív politikai üzenetet, ami megérteti, hogy a jobboldali alternatíva is univerzális.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesszel kapcsolatban is gyakran elhangzik az utánpótlás kérdése, Lánczi azt válaszolta, hogy a megoldást az oktatáspolitikában látja. „A Fideszben régebben ott voltak az oktatáspolitikusok, az utóbbi időben viszont kikoptak. Nem tudnám megmondani, melyik politikus képes érdemben megnyilvánulni oktatáspolitikai kérdésekben és képes beleállni vitákba” – mondta.

Az interjúban szóba került a kegyelmi ügy is, aminek Lánczi szerint több rétege van. „Az a gyanúm, hogy nem ismerünk minden lényeges részletet” – mondta, és arról is beszélt, hogy a Fideszben a többség Balog Zoltánt tartja az ügy elsődleges felelősének.

Lánczi András az orosz–ukrán háborúról azt mondta, hogy szerinte ha kiderül, hogy a republikánusok is érdekeltek a folytatásában gazdaságilag, „akkor nem fog változni semmi, és az eszkalálódás elkerülhetetlen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!