Orbán Viktor kiállt a sajtó elé Kötcsén: Magyar Péterről, az egészségügyről és Bese Gergőről is beszélt

2024. szeptember 7. – 14:52

frissítve

Orbán Viktor kiállt a sajtó elé Kötcsén: Magyar Péterről, az egészségügyről és Bese Gergőről is beszélt
Orbán Viktor miniszterelnök a kötcsei pikniken 2024. szeptember 7-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a Fidesz pártalapítványa a kötcsei polgári pikniket, amire a fideszes holdudvar tagjai kaptak meghívót.
  • A szokásoktól eltérően most nem a miniszterelnök politikai igazgatója, hanem maga Orbán Viktor válaszolt a sajtó kérdéseire, amikor megérkezett a helyszínre.
  • A miniszterelnök beszélt az egészségügy és a magyar gazdaság helyzetéről, és kitért a pénteken kirobbant Bese Gergő-botrányra is.
  • Az elmúlt évekhez hasonlóan most is néhány tüntető várta a Kötcsére érkező fideszeseket. DK-s aktivisták játék pénzt szórtak a miniszterelnökre.

„Legyen béke már!” – ez az idei, 23. kötcsei piknik mottója, amit Babits Mihály Húsvét előtt című verséből kölcsönzött a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány. A kevesebb mint ötszáz lelket számláló Kötcse alighanem az ország egyik legismertebb aprófalva. Itt található a Dobozy-kúria, ahol a Fidesz 2004 óta rendszeresen tart politikai találkozókat. A kötcsei pikniknek nevezett esemény hasonló helyet foglal el a fideszes világban, mint a tusványosi fesztivál. Mindkét rendezvény „sztárfellépője” Orbán Viktor, aki beszédében kijelöli a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik aztán hosszabb távon meghatározzák a párt stratégiáját.

Ahogy az az elmúlt években megszokott volt, úgy most szombaton is néhány kormányellenes tüntető várta a Kötcsére érkező fideszeseket. Egyikük „Magyarország diktatúra! O1G” feliratú molinót tartott a magasba. Egy másik tüntető Bödőcs Tibor szövegeit kezdte el lejátszani egy megafonon keresztül, ami után a biztonságiak megkérték, hogy kicsit kisebb hangerővel használja a megafont. Az első vendégek 9 óra után érkeztek a kúriához, köztük volt Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművész is, akinek az egyik tüntető azt kiabálta oda, hogy: „Vágási Feri, hát mi történt, szocializmusból a Fideszbe?”

Nemcsák Károly és Seregi Zoltán színművészek – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nemcsák Károly és Seregi Zoltán színművészek – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Később sorra érkeztek a jobboldalhoz kötődő hírességek és megmondóemberek, valamint a politikai hierarchiában lejjebb álló képviselők és államtitkárok. Az érkezőket itt nézegetheti képgalériánkban.

Pár perccel 11 óra előtt érkezett a helyszínre az első miniszter, Bóka János. Nagyjából ekkor történt az, hogy a szervezők hangszórókat állítottak a kúria bejáratához, és hangos jazz-zenét kezdtek el játszani, feltehetően azért, hogy ezzel zavarják az interjúk készítését. Helyszíni tudósítónk megjegyezte, hogy tavaly még nem alkalmaztak ilyen trükköt a sajtóelhárításhoz.

Nem sokkal ezután befutott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence igazságügyi miniszter is. Utánuk érkezett Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki azt mondta az ott várakozó újságíróknak, hogy marad és válaszol a kérdésekre, csak lépjenek arrébb a hangszóróktól.

Kövér László dél körül érkezett – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kövér László dél körül érkezett – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dél körül néhány biztonsági ember jött ki, és arra kérték a sajtó munkatársait, hogy lépjenek hátrébb, mivel fontos személy érkezik. Pár perccel később kiderült, hogy Kövér László házelnök jött meg, aki azzal a lendülettel be is ment, egyetlen kérdésre sem válaszolt. Érdekes jelenet volt, amikor Gulyás Gergely fél egy körül már távozott is a piknikről.

Orbán Viktor: Gazdasági sikert csak a gazdasági semlegesség hozhat

Fél kettő előtt néhány perccel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke jelent meg kúria bejáratánál, és bejelentette az ott várakozó újságíróknak, hogy a szokásoktól eltérően ezúttal nem Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, hanem maga Orbán Viktor fog beszélni a sajtó képviselői előtt. Ekkor az eddig hangosan szóló zenét is lehalkították.

A miniszterelnököt szállító fekete kisbusz 14 óra előtt érkezett meg a helyszínre. A maroknyi tüntető hangos bekiabálásokkal fogadta Orbánt, és kis időre kaotikus jelenetek alakultak ki. DK-s aktivisták Orbánt ábrázoló játék pénzeket szórtak a miniszterelnökre, és bekiabálásokkal szakították félbe a válaszait. Miután csillapodtak a kedélyek, Orbán válaszolt néhány újságírói kérdésre.

Az egészségügy állapotával kapcsolatban azt mondta, hogy nyolcezer orvossal többen dolgoznak ma Magyarországon, mint 2010-ben. „Megemeltük a béreket. A klimatizált helyiségeknek a száma minden évben nő. Tehát minden évben megyünk előre az egészségügyben is. Természetesen nem értünk a munka végére” – mondta.

Bese Gergő dunavecsei plébános felfüggesztéséről – aki korábban a kormányfő hivatalát, a Karmelitát is megáldotta – azt mondta, hogy „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”. „Én is bízok a saját egyházi közösségem vezetőjében. Bár én kálvinista vagyok, de én bízok a katolikus egyházi vezetőben is, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani” – tette hozzá.

Orbán beszélt a Ferihegyi reptér visszavásárlásáról és a Vodafone magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról is. Ezeket történelmi lépésnek nevezte, szerinte fontos, hogy Magyarországnak legyen magyar kézben lévő, nemzetközi erejű infokommunikációs és telekommunikációs cége. „Ezek mind fontos, szükséges lépések” – mondta.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kitért arra, hogy az új világgazdasági helyzethez alkalmazkodni kell, többek között erről is beszélni fog a zárt körben elmondott beszédében. Azt mondta, meggyőződése, hogy gazdasági sikert Magyarországnak csak a gazdasági semlegesség hozhat. Szerinte a legfontosabb belpolitikai kérdés ma az, hogy a magyar gazdaság tud-e alkalmazkodni a megváltozott világgazdasági környezethez. Orbán szerint a gazdasági semlegesség azt jelenti, hogy Magyarország kimarad a háborúból és a blokkosodásból, nem támogatja a szankciós politikát, mindenkivel kereskedik, és mindenkivel próbál jó gazdasági kapcsolatokat kialakítani.

A Telex kérdésére azt mondta, a magyar gazdaság tényleges gazdasági növekedése az első háromban van Európában. „Én ezzel nem vagyok elégedett, akkor leszek elégedett, ha az első lesz. De lehet első a következő évben. 3-5 százalék körüli növekedést szeretnénk kipréselni vagy kiszuszakolni valahogy a magyar gazdaságból. Ez nem lehetetlen a következő évben” – mondta Orbán.

A Magyar Péter vezette Tisza Párt június 9-i eredményét úgy kommentálta: „Volt egy választás, kaptak egy elég jelentős bizalmat. Sok sikert kívánok!” Arra a kérdésre, hogy szeptember 18-án fog-e vitázni Magyar Péterrel az Európai Parlamentben, azt válaszolta, eleget fog tenni a soros elnökségből fakadó kötelezettségeinek. „Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére” – mondta. Miután végzett a kérdésekkel és bement, a zene ismét hangosan kezdett el szólni.

Kötcsén jó pár éve hagyomány, hogy már a meghívóban figyelmeztetik a résztvevőket a teljes titoktartásra, a jelenlévők nem nyilatkozhatnak a bent történtekről. A legfontosabb információk azért így is rendre kiszivárognak néhány nappal később a kormányközeli sajtóban. Tavaly például azt árulta el Orbán, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását.

Ehhez a cikkhez fizetett együttműködés keretében az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást használtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!