Orbán Viktor a kötcsei piknikkel rúgja be az őszi politikai szezont

2024. szeptember 7. – 06:41

Orbán Viktor a kötcsei piknikkel rúgja be az őszi politikai szezont
Orbán Viktor megérkezik a 2023-as kötcsei piknikre – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a miniszterelnök egész augusztusra eltűnt, és a nyári szünetében elolvasta Karikó Katalin és Lánczi András könyveit, szombaton visszatér a nyilvánosságba: Orbán Viktor hagyományosan a kötcsei piknikkel rúgja be az őszi politikai szezont.

A kötcsei piknik a tusványosi fesztivál után a legfőbb fideszes rendezvény, az idei pedig már a huszonharmadik. Ezt minden évben a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúriában, meghívót fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági kör tagjai kapnak.

Őket már a meghívóban figyelmeztetik a teljes titoktartásra, arra, hogy nem nyilatkozhatnak arról, mi történik bent a találkozón. A független sajtó újságírói így csak az eseményre érkező és onnan távozó résztvevőket tudják az utcán kérdezni, akik általában csak szűkszavúan nyilatkoznak. Tavaly Schmitt Pál volt köztársasági elnök például lebuzizta a Telex mikrofonját, amikor a szerénységről kérdeztük.

A fő vendég természetesen Orbán Viktor, aki itt jelöli ki a Fidesz politikájának fő irányvonalait és témáit, amik hosszabb távon meghatározzák a kormánypárt stratégiáját.

Mindezt persze szigorúan zárt körben. A miniszterelnök minden évben a már bevált stratégiáját követi: az utolsók között megérkezik, köszön egyet az addigra már a biztonsági emberek által elkordonozott sajtónak, majd a politikai igazgatóját, Orbán Balázst küldi oda, hogy válaszoljon helyette a kérdésekre. A miniszterelnöknek ebben a helyzetben maximum egy-egy kérdést lehet odakiáltani.

Orbán Balázs azért néhány mondatban általában felvázolja, hogy a miniszterelnök miről fog beszélni a zárt körű előadásában. Aztán az esemény után pár nappal a beszéd részletei általában rendre „kiszivárognak”.

Tavaly például Orbán elárulta, hogy 2034-ig tervezi a saját kormányzását. (Igaz, idén júliusban Tusványoson már 2050-ig tartó terveket vázolt fel.) Azt is elismerte, hogy csökkent a kormány népszerűsége, és ennek okaként – akkor, tehát egy évvel ezelőtt – a gazdasági nehézségeket jelölte meg. Bár azt is mondta, hogy erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”, és szerinte a vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék. De az Európai Unió jövőjét is megfejtette: arra jutott, vagy egyben marad, vagy szétesik.

Évekkel korábban itt bontotta ki először a centrális erőtér fogalmát, itt mondta azt, hogy a Fidesz új generációjának akár 2060-ig képesnek kell lennie kormányozni, és hogy az ukrajnai háború akár 2030-ig is elhúzódhat, Ukrajna pedig akár területe harmadát-felét is elveszítheti. És itt beszélt először arról is, hogy nehezíteni kell az azonos nemű párok örökbefogadását.

Az idei kötcsei piknik mottója a Mandiner szerint a „Legyen béke már!”, Babits Mihály Húsvét előtt című verséből. Ez nem meglepő, Orbán Viktor egy ideje már csak erről beszél nyilvánosan, az idei júniusi választások után pedig egy általa csak „békemissziónak” nevezett útra ment: járt Kijevben, Moszkvában, Pekingben, Washingtonban és Floridában is, majd közzétette a megoldási tervét az orosz-ukrán háborúra.

Azt persze nem tudni, hogy a zárt körű beszédében a béke mellett érinti-e a nyár forró témáit is: sorra maradtak el a műtétek, egy vonatkisiklás után napokra összeomlott a vasúti közlekedés az országban, az iskoláknak pedig a mobiltelefont korlátozó rendelettel kell megbirkózniuk.

A kötcsei piknik után még szeptemberben a Fidesz megtartja a szokásos kihelyezett frakcióülését is, aztán pedig szeptember 30-án a parlamenti munka is elkezdődik.

Idén is ott leszünk a kötcsei pikniken, ahol tavaly a jachtozásról és szerénységről kérdeztük az érkezőket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!