Orbán Viktor közzétette a levelet, amiben a diplomáciai csatornák újranyitását sürgette Oroszországgal

2024. július 18. – 19:47

Másolás

Vágólapra másolva

A tisztánlátás kedvéért és a kontextus biztosításának érdekében a miniszterelnöki honlapon tette közzé Orbán Viktor azt a levelet, amelynek részleteiről az elmúlt napokban beszámolt a világsajtó a Financial Times értesülései nyomán. A teljes szöveg alapján Orbán valóban írt arról, hogy

  • az EU-nak magas szintű tárgyalásokat kellene folytatnia Kínával, és újra kellene nyitnia a diplomáciai csatornákat Oroszországgal;
  • ahogy arról is, hogy Donald Trump a győzelme esetén azonnal kész lenne békeközvetítőként fellépni, és erre szerinte részletes tervei is vannak.

A teljes, Charles Michelnek írt levél ide kattintva olvasható, és igazából nagy újdonságok nincsenek benne az eddig közöltekhez képest. Orbán szerint megállapítható, hogy az orosz–ukrán háború a közeljövőben sokkal intenzívebbé fog válni, a személyes tapasztalatai alapján ugyanis számottevő külső behatások nélkül egyik fél sem akar tűzszünetet vagy békét kötni.

Orbán ebben a levélben is hangsúlyozta, hogy szerinte az eseményeket három globális szereplő, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína tudják befolyásolni, Törökországgal pedig fontos regionális szereplőként kell számolni. Orbán szerint Kína a békét támogatja, de komolyabban akkor fognak közreműködni, ha szinte biztos a siker, ami álláspontjuk szerint jelenleg nincs így.

A magyar kormányfő szerint Amerika jelenleg teljes mértékben az elnökválasztással van elfoglalva, Joe Bidenről azt gondolja, egyértelműen nem tudja befolyásolni a jelenlegi, háborúpárti álláspontot, és emiatt azt sem hiszi, hogy új irányt tudna kijelölni. Trumpról azt írta, hogy a választási kampányában nem fog nagy szerepet játszani a külpolitika, de biztosan kijelentheti, hogy az általa nagyon valószínűnek nevezett győzelme esetén már a beiktatása előtt elkezdene dolgozni a békéért.

Orbán szerint Trump győzelme esetén szignifikánsan megváltozna az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás aránya az Egyesült Államok és az Európai Unió között, természetesen utóbbi javára. A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy szerinte az EU az amerikai háborúpárti álláspontot másolta, de most lehetőségük van arra, hogy változtassanak ezen. Ehhez lenne szükség szerinte az oroszországi diplomáciai csatornák újranyitására és a Kínával folytatott magas szintű tárgyalásokra.

Orbán Viktor az utóbbi időszakban négy országba látogatott el a „békemisszióján”: először Volodimir Zelenszkijjel találkozott Kijevben, majd ellátogatott Moszkvába is, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal beszélt. Ezután Pekingbe repült, ott Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta a magyar kormányfőt. A következő állomás a washingtoni NATO-csúcs volt, ahol kezet fogott Joe Bidennel, de a Floridában tartózkodó Donald Trumppal is találkozott, akit két nappal később lőttek meg pennsylvaniai választási gyűlésén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!