Orbán Viktor privát levelet írt az EU vezetőinek, hogy nyissák újra a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal

2024. július 16. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor privát levélben azt írta az Európai Unió vezetőinek, hogy Donald Trump béketárgyalásokat fog kezdeményezni Oroszország és Ukrajna között, ha megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, a tárgyalásokhoz pedig „jól megalapozott tervei” is vannak, értesült a Financial Times. A lap szerint Orbán a levélben arra hivatkozik, hogy ezt Trump a nemrég lefolytatott beszélgetésük során árulta el neki.

A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy az EU-nak újra kell nyitnia a közvetlen diplomáciai kommunikációt Oroszországgal, és magas szintű tárgyalásokat kell kezdeményeznie Kínával az ukrajnai háború békés megoldása érdekében.

Orbán a levélben azt is leírta, hogy a közelmúltban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélései alapján az általános megfigyelése az volt, hogy „a katonai konfliktus intenzitása a közeljövőben radikálisan fokozódni fog”. Az FT szerint a levelet azután küldte a miniszterelnök, hogy Moszkvában és Pekingben is tárgyalt.

Orbán Viktor az utóbbi két hétben négy országba látogatott el: először Volodimir Zelenszkijjel találkozott Kijevben, majd ellátogatott Moszkvába is, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal beszélt. Ezután Pekingbe repült, ott Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta a magyar kormányfőt. A következő állomás a washingtoni NATO-csúcs volt, ahol kezet fogott Joe Bidennel, de a Floridában tartózkodó Donald Trumppal is találkozott, akit két nappal később lőttek meg pennsylvaniai választási gyűlésén.

A miniszterelnök több alkalommal posztolt az utakról képeket az elnökségi logóval, Moszkvában pedig Vlagyimir Putyin arról beszélt a találkozójuk utáni sajtótájékoztatójukon, hogy szerinte Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben. Ez az Európai Unió vezetői széles körű körében felháborodást okozott. Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon, és biztosi kollégium sem fog Budapestre utazni. Eric Mamer ezt a magyar elnökséget indító eseményekkel indokolta.

A levéllel kapcsolatban megkerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét, és megkérdeztük tőle: meg tudja-e erősíteni, hogy született ilyen levél, az FT értesülései a tartalmáról igazak-e, illetve hogy hogyan fogadta a levelet az EU vezetése. Amint válaszokat kapunk, frissítjük a cikket.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!