Orbán Hszi Csin-pingnek: Mindig a béke oldalán vagyunk, sosem a háborúén

2024. július 8. – 07:09

Orbán Hszi Csin-pingnek: Mindig a béke oldalán vagyunk, sosem a háborúén
Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tárgyal Pekingben 2024. július 8-án – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott. Az MTI beszámolója szerint a magyar miniszterelnök az orosz–ukrán háborúra kitérve azt mondta, hogy a magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán”.

„Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen. (…) A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az ön békekezdeményezését” – mondta Orbán Viktor Hszi Csin-pingnek, aki két hónapja Magyarországon járt. Ezt Orbán történelmi jelentőségű találkozónak nevezte, ahol komoly megállapodásokat kötöttek, és több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot. Orbán megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét, és azt mondta, az azóta eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztak, hogy ezt a formát tartalommal töltsék meg. A miniszterelnök emellett gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Orbán Viktor a Facebookon azt írta, hogy „a háborúzó felek mellett három világhatalom, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Kína döntésén múlik, mikor lesz vége az orosz–ukrán háborúnak. A háborúzó felekkel történt találkozóimat követően ezért jöttünk Pekingbe.”

Az Orbán által békemisszió 3.0-nak nevezett találkozóra elutazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is.

Szijjártó Péter Pekingben azt mondta, hogy a magyar–kínai gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés a következő évek során is biztos alapját fogja adni a gazdaság növekedésének. A kínai vállalatok jelenleg 6400 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre Magyarországon, ezek mintegy 25 ezer új munkahelyet hoznak létre közvetlenül, és ezzel Magyarországot a globális autóipari forradalom és technológiai megújulás egyik világszintű központjává teszik – magyarázta. Kitért arra is, hogy nyártól már heti huszonegy közvetlen légi járat fogja összekötni Budapestet hét kínai várossal. „És most újabb megállapodások állnak kidolgozás alatt, ráadásul a sertés- és baromfihús exportját újra lehetővé tevő megállapodásról is tárgyalunk, a technikai részletek kitárgyalása van csak hátra” – mondta az MTI szerint.

Orbán Viktor hétfőn érkezett Pekingbe az általa békemissziónak hívott utak részeként azért, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzon. A magyar miniszterelnök a múlt héten teljes titokban Moszkvába utazott, ezt Havasi Bertalan sem említette. A moszkvai útról az EU-tagállamok külügyminisztériumaival és az EU vezetésével sem kommunikáltak előzetesen, de az olyan jelentős NATO-szövetségesek sem tudtak hivatalosan a készülő Orbán–Putyin-találkozóról, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az uniós külügyi főképviselő korábban erről a találkozóról azt írta: Orbán Viktor kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében látogatott Moszkvába. A moszkvai út előtt néhány nappal Orbán Kijevben járt. Július 5-én és 6-án pedig a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vett részt.

Az uniós külügyi főképviselő az azerbajdzsáni útról azt írta, hogy Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására. Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!