Orbán Viktor hétfőn Kínába érkezett

2024. július 8. – 05:27

Másolás

Vágólapra másolva

Mozgásban volt vasárnap éjszaka a honvédségi-kormányzati Dassault Falcon 7X repülőgép, a gépen Orbán Viktor miniszterelnök utazott – ezúttal Kínába –, erősítette meg a sajtóértesüléseket Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke. Megkeresésünkre Havasi Bertalan azt írta, hogy „folytatódik Orbán Viktor miniszterelnök békemissziója; a kormányfő hétfő hajnalban Pekingbe érkezett. Orbán Viktor a nap folyamán Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik”. Facebook-bejegyzése szerint Kínában van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta, hogy Kijev és Moszkva után megérkeztek a békemisszió harmadik állomására, Pekingbe.

A magyar miniszterelnök a múlt héten teljes titokban Moszkvába utazott, ezt Havasi Bertalan sem említette. A moszkvai útról az EU-tagállamok külügyminisztériumaival és az EU vezetésével sem kommunikáltak előzetesen, de az olyan jelentős NATO-szövetségesek sem tudtak hivatalosan a készülő Orbán–Putyin-találkozóról, mint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság. Az uniós külügyi főképviselő korábban erről a találkozóról azt írta: Orbán Viktor kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében látogatott Moszkvába. A moszkvai út előtt néhány nappal Orbán Kijevben járt. Július 5-én és 6-án pedig a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján vett részt.

Az uniós külügyi főképviselő az azerbajdzsáni útról azt írta, hogy Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására. Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!