Orbán semmilyen formában sem képviseli az EU-t Moszkvában, közölte az uniós külügyi főképviselő

2024. július 5. – 11:11

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében látogat Moszkvába, adott ki erről külön közleményt pénteken az Európai Unió külügyi főképviselője.

Az általában a kormányfőt szállító gép nem sokkal reggel 9 után szállt fel, majd Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök fél 12 körül megerősítette, hogy Orbán Moszkvába érkezett és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik.

A Josep Borrell nevében kiadott dokumentum leszögezi: jelenleg a magyar kormány tölti be az EU (tagállami miniszterekből álló) Tanácsának soros elnökségét, de

„ez nem foglalja magában az Unió olyan külső képviseletét, amely állam- vagy kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelősségi körébe tartozik”.

A miniszteri Tanácshoz hasonló nevű, de külön intézményként külön elnökkel működő, állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács vezetője, Charles Michel gyakorlatilag ugyanerre emlékeztetett mindenkit csütörtökön. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a pénteki közleményt kiadó Borrell.

A közlemény nem tér ki rá, de a soros elnökség alatt ugyan az adott ország miniszterei vezetik a tanácsi üléseket, ez alól egyetlen kivétel van: a külügyminisztereké. Itt Borrell elnököl, vagyis még ilyen szinten sincs köze az elnökségnek a külügyekhez.

A péntek reggeli rádióinterjújában maga a magyar miniszterelnök is leszögezte: a soros elnökség nem jogosítja fel őt arra, hogy az EU nevében tárgyaljon. Ennek ellenére a miniszterelnök Facebook-oldalára az elnökségi logóval együtt tettek ki képet a látogatásról.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást a Tanácstól arra, hogy Moszkvába látogasson, közölte a külügyi szolgálat (nem mintha ilyet kellett volna kérnie). „Az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatos uniós álláspontot az Európai Tanács számos következtetése tükrözi” – emlékeztet rá a közlemény. Az állam- és kormányfői testület egyhangúlag hozza a következtetéseit, vagyis itt a főképviselő gyakorlatilag arra emlékeztet mindenkit, hogy ezeket Orbán Viktor is jóváhagyta. „Ez az álláspont kizárja az EU és Putyin elnök közötti hivatalos kapcsolatokat. A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t.”

Emellett a külügyi szolgálat közleménye emlékeztet arra, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság vádat emelt Putyin ellen, és elfogatóparancsot adott ki rá a szerepe miatt, amit Ukrajnából Oroszországba vitt gyerekek kényszerdeportálásában játszott. (A 24.hu csütörtöki cikke szerint a magyar kormány egy másik, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is érintő ítélet miatt vizsgálja, hogyan léphetne ki a bíróságból.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!