Orbán megérkezett Moszkvába, Putyinnal tárgyal

2024. július 5. – 11:28

Orbán megérkezett Moszkvába, Putyinnal tárgyal
Orbán Viktor megérkezett Moszkvába július 5-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik – olvasható a közleményben. Az érkezés után nem sokkal Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldalán is kiposztolta a látogatást, a fotó mellé ezt írta:

„Kijev után Moszkva. A békemisszió második állomása.”

Pénteken reggel 9 óra után nem sokkal szállt fel Budapestről az az Airbus A-319-es kormányzati repülőgép, ami Orbán Viktor miniszterelnököt szokta szállítani. Orbán Viktor néhány nappal azután utazott az orosz fővárosba, hogy Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

Az Európai Unió külügyi főképviselője külön közleményt adott ki péntek délelőtt arról, hogy Orbán Viktor kizárólag a Magyarország és Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok keretében látogat Moszkvába, semmilyen formában sem képviseli az EU-t Moszkvában.

Panyi Szabolcs, a VSquare és a Direkt36 újságírója egymástól független közép-európai országokból származó forrásai alapján még a hivatalos megerősítés előtt megírta, hogy a magyar miniszterelnök a Kremlbe látogathat, és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalhat. A radarképen az látszott, hogy a gép délelőtt fél 10 előtt nem sokkal elhagyta Krakkót, Lengyelország felett repült, majd 10 óra után előbb belépett Belarusz, majd Oroszország légterébe, és leszállt Moszkvában.

A Hvg.hu azt írta, hogy az orosz fővárosba utazott Szijjártó Péter külügyminiszter is, a lap szerint reggel 7 után pár perccel szállt fel Ferihegyről a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű, Dassault Falcon 7x típusú gépe, amit általában a külügyminiszter szokott használni. A külügyminiszter viszont szokásával ellentétben nem posztolta ki a Facebookra, hogy hova utazik, írja a lap. A radarképen az látszik, hogy a luxusjet Szlovákia felé indult, majd Belaruszon keresztül Oroszországba repült, ahol Moszkvában szállt le, reggel 9 óra után nem sokkal.

Szijjártó Péter magyar idő szerint 12 óra előtt 10 perccel posztolta ki a Facebookra, hogy Moszkvába érkezett, azt írta: „Érkezés Moszkvába. Újabb lépés a békéért!”

„A békítés nem fogja megállítani Putyint. Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat az átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában” – posztolta az X-en Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Orbán moszkvai látogatására reagálva.

Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúval indította a napját, a Kossuth rádióban többek között arról beszélt, hogy szerinte béke akkor lesz, ha valaki ezt megcsinálja, szerinte Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el, de a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!