Orbán a NATO-csúcsra megy Washingtonba Pekingből

2024. július 8. – 08:55

Orbán a NATO-csúcsra megy Washingtonba Pekingből
Orbán Viktor egy korábbi utazásán, az egyik honvédségi Airbus lépcsőjén – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A következő állomás: Washington” – írta ki Instagram-sztoriba Orbán Viktor miniszterelnök magyar idő szerint hétfőn reggel fél 9 után nem sokkal egy, a pekingi reptéren felszálló repülőgépet ábrázoló fotó kíséretében. A miniszterelnök sajtófőnöke a Telexnek megerősítette, hogy Orbán Viktor a NATO-csúcsra utazik az amerikai fővárosba. Havasi Bertalan arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a kormányfő kivel találkozik majd Washingtonban, és lesz-e kétoldalú tárgyalása vagy találkozója valamelyik tagország vezetőjével.

A csúcstalálkozót július 9–11. között tartják Washingtonban, az esemény házigazdája az Egyesült Államok, ami azt jelenti, hogy az aktuális elnök, azaz jelenleg Joe Biden fogadja a részt vevő országok vezetőit.

A kormányfő hétfőn Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ezt „békemisszió 3.0”-nak nevezte a közösségi oldalán.

Orbán Viktor a múlt héten, a magyar EU-elnökség első hetén kezdte meg titkos utazását, először kedden Kijevbe utazott, hogy Volodimir Zelenszkijjel tárgyaljon, majd pénteken Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Innen a hétvégére Azerbajdzsánba ment, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozójára, majd magyar idő szerint hétfőn reggel érkezett Pekingbe, hogy Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozzon. Orbán a találkozókat békemissziónak nevezi a közösségi oldalain.

Orbán moszkvai látogatása után záporoztak a nemzetközi reakciók, az uniós főképviselő külön közleményt is kiadott arról, hogy a magyar miniszterelnök semmilyen módon nem képviseli az Európai Unió álláspontját az orosz fővárosban.

Josep Borrell külügyi főképviselő Orbán azerbajdzsáni útjáról azt írta, hogy Magyarország nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától a Türk Államok Szervezetével való kapcsolatok előmozdítására.

Magyarország július 1-jétől tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, a magyar miniszterelnök ennek másnapján kezdte meg utazását, aminek megszervezéséről maga árult el részleteket egy svájci újságírónak a repülőúton.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!