Iskolai mobilhasználat: telefon a zokniban, kígyózó sorok reggel, osztályfőnöki intő a szabályszegőknek

2024. szeptember 2. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Titkon minden pedagógus tudja, hogy a diákok régebbi telefonokat fognak beadni, és a mostani mobiljukat a mosdókba elbújva fogják használni” – írta lapunknak egy tizedikes diák, akinek iskolájában hétfőtől korlátozottan lehet használni az elektronikus eszközöket, miután a tanév kezdetén életbe lépett a rendelet, ami egységesen szigorította az okoseszközök iskolai használatát.

A 245/2024. (VIII. 8.) kormányrendelet lényege, hogy a diákok bevihetik ugyan az iskolába a telefonjukat, de rögtön le is kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk. Ez idő alatt fő szabály szerint a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni az okoseszközöket. A rendelet arra lehetőséget ad, hogy az igazgató vagy a tanár a tanítási cél megjelölésével engedélyezze az órákon a mobilok és más okoseszközök használatát. A parlament oldalára feltöltött indoklás szerint az iskolai mobiltelefon-használat „jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt”.

25 perces sorban állás reggel, iskola büféjében elzárt telefonok

A cikkünk elején idézett diák iskolájában a telefonokat egy erre a célra kijelölt külön helyiségben kell leadni. A diák lapunknak azt írta: egyetért azzal, hogy a tanórán ne lehessen használni a mobilokat, de „a szünet a diákoké, ahogy azok az elvett mobilok is”. Szerinte még nem lehet tudni, hogy a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni az okoseszközök korlátozása, de a „teljes tiltás csak csaláshoz vezet”.

Miután sok iskolában már eddig sem lehetett használni a mobilt az órákon, ezekben általában gördülékenyen elindult az új rendszer. Több helyen okozott azonban fennakadásokat a telefonok használatát korlátozó rendelet hatálybalépése.

Egy budapesti két tannyelvű gimnáziumba járó olvasónk azt írta: náluk reggel sor alakult ki az iskola előtt, miután mindenkinek egyenként kellett leadnia a telefonját, majd aláírnia egy leadási jegyzőkönyvet. Emiatt nagyjából 20-25 perc volt, mire bejutott az épületbe.

Egy másik olvasónk egy miskolci szakközépiskolába jár, ő is azt írta: sor volt náluk reggel. Ott is mindenkinek egyesével alá kellett írnia egy dokumentumot. „Nagyon biztonságosan az iskola büféjébe, egy dobozba zárták el mindenki telefonját” – írta lapunknak a diák.

Van, ahol „teljesen elfogadhatóan működik a rendszer”

Az új jogszabály körül elég sok a megválaszolatlan kérdés.

  • A tankerülethez tartozó iskolákban kinek a dolga lesz az okoseszközök begyűjtése a nap elején? Meddig kell begyűjteni az eszközöket?
  • Ki fog vigyázni napközben az összegyűjtött eszközökre?
  • Hol kell tárolni az összegyűjtött eszközöket? Ehhez biztosítani fognak külön szekrényeket vagy minden iskolának magának kell megoldania a tárolást?
  • Kinek a felelőssége lesz, ha bármi baj történik egy eszközzel?

A Belügyminisztérium részletesen nem válaszolt ugyan a kérdéseinkre, de felhívásban kértük olvasóinkat, írják meg, hogy az ő iskolájukban hogyan valósul meg az okoseszközök használatának korlátozása. Rengeteg levél érkezett.

A Belügyminisztérium lapunknak küldött válasza szerint a rendelet részletszabályait az iskolák házirendjének kell tartalmaznia. Több iskolában szeptembertől frissítették a házirendet, és már az első tanítási napra kidolgozták, hogyan fogják tárolni a diákok okoseszközeit.

„Teljesen elfogadhatóan működik a rendszer: a gyerekeim iskolájában minden gyereknek van egy saját lezárható iskolai szekrénye, ide kell betenni reggel a telefont és tanítási nap végén lehet kivenni. Aki ezt megszegi, annak elveszik a telefonját és a nap végén visszakapja. Napközben nincs szükségük a telefonra, azokon az órákon, ahol esetleg digitális eszközt használnak, azt az iskola biztosítja” – írta lapunknak egy szülő.

Akad olyan diák is, aki pozitívan áll a változáshoz. Lapunknak azt írta: „Én alapvetően megpróbálom a lehető legjobbat kihozni a dologból, és ha már ez van, akkor könyvekkel, képregényekkel szórakoztatni magamat, mivel a szünetek, vagy az egyre gyakrabban megtörténő helyettesítések miatt sokat ülünk egy helyben, és akkor én se tudtam mást csinálni, mint a telefonomat nyomkodni.”

Ugyanúgy kezelik a telefont, mint a drogot

A bizonytalan helyzetet több iskola úgy próbálta megoldani, hogy még a rendeletnél is szigorúbb szabályokat vezetett be. Egy budapesti két tannyelvű általános iskolában a vezetőség azt írta a szülőknek:

az iskolába tilos behozni a telekommunikációs eszközöket.

Ez alól kivételt egyedül azok az eszközök jelentenek, amelyekre egészségi okokból van szükség, ilyen például a kis méretű, mobiltelefonhoz hasonlító inzulinpumpa. Ezek használatához az igazgató engedélyére van szükség, amihez elengedhetetlen a szakorvosi igazolás és a szülői kérelem.

Bár a Magyar Közlönyben megjelent rendelet két kategóriát határoz meg, de a szövegből egyértelmű: külön kell választani a tiltott és a használatában korlátozott tárgyakat. Előbbiek közé tartozik például a kés, drog vagy alkohol, amiket eddig sem lehetett bevinni az iskolába. Viszont az elektronikai eszközök a használatukban korlátozott tárgyak körébe esnek, tehát a rendelet megengedi a diákoknak, hogy bevigyék őket az iskolába, csak bent az órákon nem használhatják azokat.

Ennek ellenére több iskola a teljes tiltást választotta. Az egyik budai általános iskola dolgozója is azt írta lapunknak: náluk is úgy döntött a vezetőség, hogy nem tudják vállalni a felelősséget a nap elején beadott telefonokért. Emiatt a telefonok és egyéb okoseszközök mind tiltott tárgynak minősülnek, vagyis nem szabad őket bevinni az iskolába. A dolgozó szerint így esélyük sincs a tanároknak elektronikus eszközöket használni az órán, még ha ezt a rendelet szerint oktatási céllal meg is tehetnék. Egy névtelenséget kérő nyíregyházi gimnázium tanára is azt írta lapunknak, hozzájuk sem lehet egyáltalán bevinni telefont és okosórát sem.

Lapunknak több szülő arra panaszkodott, hogy a szigorú szabályok miatt jobban fog aggódni gyerekéért. Eddig legalább akkor írt neki a gyereke, ha megérkezett a suliba, vagy ha elindult haza. Viszont ha be sem viheti az iskolába a telefonját, akkor már erre sem lesz lehetősége.

Több iskola türelmi időt kér, addig a diákok táskájában lehet a telefon

Több olyan iskoláról hallottunk, ahol a vezetőség éppen azért kér még időt a szülőktől, diákoktól, mert egyelőre nem tudják megoldani a gyakorlatban a rendelet alkalmazását. Így sok helyen most még megengedik a diákoknak, hogy kikapcsolt állapotban náluk legyen a telefon.

Egy budapesti általános iskolában még a házirendben sem szerepelnek a rendelet betartásához szükséges részletszabályok. Az iskola azt írta a szülőknek: „Mivel a rendeletet a nyári szünet ideje alatt adták ki, így házirendünkben még nem szerepel ennek a területnek a szabályozása. Addig, amíg elkészül a házirendünk módosítása, illetve kialakítjuk az eszközök tárolásához szükséges helyiséget, de legkésőbb 2024. október 25-ig, átmeneti szabályok szerint fogunk eljárni iskolánkban.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felső tagozatos diákoknak a türelmi időszakban nem kell leadniuk készüléküket, de azokat kikapcsolt állapotban a táskájukban kell tartaniuk. Ha valaki nem tartja be a szabályokat, akkor szeptember 9-ig először figyelmeztetik, utána elveszik a készülékét. Szeptember 9-től már a figyelmeztetés is elmarad, és egyből elveszik a telefont.

Az iskola vezetése azt is kéri, hogy amíg a készülékek biztonságos tárolása nincs megoldva, olcsó készüléket vigyenek be a diákok az iskolába.

Egy Pest vármegyei gimnáziumban a diákok azt az üzenetet kapták az osztályfőnököktől, hogy nem veszik el a telefonjukat. Viszont a készülékeket nekik is kikapcsolva kell a táskában tartaniuk, és a tanítás ideje alatt csak tanári engedéllyel lehet használni. A retorzió itt szigorúbb: ha valaki mégis előveszi a telefonját, elveszik tőle a készüléket, és a telefont csak a szülő veheti fel az iskola titkárságán. Az első ilyen alkalom után a diák osztályfőnöki figyelmeztetést kap, másodjára osztályfőnöki intőt, harmadik alkalommal pedig osztályfőnöki megrovást.

Van olyan iskola, ahol úgy próbálják könnyíteni a diákok helyzetét, hogy az osztálytermekben és közösségi terekben társasjátékokat, könyveket raknak ki. Ezzel ösztönözni akarják a diákokat a közös játékra, beszélgetésre, olvasásra, 11 teremben pedig digitális szigetet építenek ki, termenként 7–15 darab, az iskola tulajdonában lévő laptoppal.

A szülők finanszírozzák az értékmegőrzőt

Habár sok iskola nem állt készen a korlátozásra, nemhogy nem biztosít türelmi időt, de még a leadott készülékek biztonságos tárolását is a diákoktól és a szülőktől várja el. Egy szülő azt a tájékoztatást kapta: a felső tagozaton és a gimnáziumban annyi csoportbontás és fakultáció van, hogy „nem kivitelezhető a készülékek reggeli központi begyűjtése, és délutáni visszaadása”.

Ennek az az oka, hogy a különböző elfoglaltságok miatt nem egyszerre végeznek a diákok. Ezért az iskola azt tartja a legbiztonságosabbnak, ha minden diák maga zárja el a készülékét egy értékmegőrzőben. Ezeket a rekeszeket az osztálytermekben vagy a folyosón helyeznék el.

Viszont az értékmegőrzőket az iskola nem tudja finanszírozni, ehhez szülői hozzájárulást kér, ami egy főre lebontva néhány ezer forintos költséget jelent.

Mivel így is időre van szükség az értékmegőrzők beszerzéséhez, ezért az átmeneti időszakban a gimnazistáknak itt is a táskájukban, kikapcsolt állapotban kell tartaniuk a telefonjaikat. Egy szülő szerint ebből látszik, hogy nem elég a rendeleteket meghozni, azok megvalósítására pénzt is kell adni.

Egy fővárosi technikumban az iskola vezetése azt kérte a szülőktől: gondoskodjanak egy zárható, névvel, osztállyal ellátott biztonságos, mobiltelefon tárolására alkalmas tok, boríték beszerzéséről. Van viszont olyan iskola, ahol azt kérték a diákoktól, hogy mindennap vigyenek az iskolába egy zárható, bélelt, buborékos borítékot. Egy budapesti középiskola vezetése pedig úgy döntött, hogy minden diák szerezzen be egy visszazárható IKEA-s zacskót, arra írja rá a nevét, és abban adja le a telefonját. Hasonló megoldást választott egy fővárosi általános iskola is, ahol légbuborékos borítékot, simítózáras műanyag tasakot ajánlanak a mobiltelefonok biztonságos tárolásához.

Egy kaposvári iskolában a tanévkezdés előtt azt írták a szülőknek, hogy vegyenek a gyerekek mobiljára egy „minden oldalról védő tokot”, mert eleinte egy dobozban fogják elhelyezni az okoseszközöket.

Az egyik legabszurdabb megoldás viszont Szigethalom egyik általános iskolájában született: a gyerekeknek ott zokniban kell leadniuk a telefonjukat.

Egy győri általános iskolában reggel a hetes, vagyis egy tanuló feladata lesz összeszedni a mobilokat, neki kell levinnie a készülékeket a titkárságra. Egy szülő aggódik amiatt, hogy nem lehet tudni, kinek a felelőssége lesz, ha a szállítás közben véletlenül valamelyik vagy több készülék megsérül, esetleg eltűnik.

Ahol már eddig is begyűjtötték a telefonokat

A Belügyminisztérium szerint az állami fenntartású köznevelési intézmények 96 százaléka már korábban szabályozta a mobiltelefon-használatot, így az iskolákat nem érték váratlanul a rendelkezések. Bár a lapunknak küldött levelekből nem ez látszik, de voltak iskolák, ahol valóban nem sok minden változott szeptembertől.

Az egyik olvasónk egy olyan iskolában tanít, ahol több éve beszedik a diákok mobiljait. „A tanulók megérkeznek az iskolába, kikapcsolják készülékeiket, majd az osztályba elhelyezett kosárba teszik. Az első óra előtt 2 perccel a hetes leviszi a portára, ahol egy lezárt szekrényben tároljuk őket. A portás vigyáz a telefonokra. Amennyiben a tanulónak szüksége lenne napközben a telefonjára, akkor tanári engedéllyel kiveheti. A tanórák befejeztével minden tanuló a portán felveszi a telefonját. Ez a rendszer nálunk jól működik” – írta lapunknak.

Egy nagykanizsai gimnáziumban sem változott sok minden tavaly óta. Tanítási időben eddig sem lehetett mobilt vagy egyéb infokommunikációs eszközt használni. Egy IX. kerületi általános iskolában pedig eddig is az volt a gyakorlat, hogy a diákok a portán adták le a mobilokat, névvel ellátva, kis műanyag tokban – náluk hétfőtől is ugyanez a szabály.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!