Éppen a rendelet ad arra lehetőséget, hogy egy iskolában tanulási céllal lehessen használni az okoseszközöket

2024. augusztus 29. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Madách Imre Gimnázium igazgatóját hivatalosan azért mentették fel pozíciójából, mert szembement a szeptembertől hatályos kormányrendelettel, amikor az iskola közleményében azt írta: nem veszik el a diákoktól az okoseszközöket. De valójában éppen a hivatkozott rendelet ad lehetőséget arra, hogy tanulási céllal lehessen használni az elektromos készülékeket.

Szeptembertől az iskolákban korlátozni fogják a mobilok és más okoseszközök használatát. A diákok a telefonjukat bevihetik az iskolába, de alapesetben rögtön le kell adniuk azokat, és csak az utolsó órájuk után kaphatják vissza a készülékeket. Bár a médiában több helyen megjelent, hogy a kormány betiltja az iskolai mobilhasználatot, azért nem ennyire fekete-fehér a helyzet.

A 245/2024. (VIII.8.) kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy bizonyos esetekben, tanulási céllal, ezután is lehessen tanórán használni az okostelefonokat. A korábban megjelent indoklás szerint vannak olyan digitális eszközök, amelyek digitális taneszközként használhatók, ezt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell. A rendelet 5-ös paragrafusa azt írja: az okoseszköz használatát engedélyezheti a pedagógus vagy az igazgató úgy, hogy a tanulmányi rendszerben leírja a használat célját, az engedély időtartamát és a használt tárgy nevét.

És ez az időtartam akár az egész tanítási évre is vonatkozhat, tehát a kormányrendelet szerint engedélyezhetik az okoseszközök használatát úgy is, ahogy azt a Madách Gimnázium közzétette.

A rendelet erre vonatkozó része itt olvasható:

5. A tanuló részére a birtoklás és használat igazgató, valamint pedagógus általi engedélyezése

5. § Az Nkt. 24. § (4) bekezdés b) pontja szerinti esetben a birtoklásra és használatra vonatkozó engedélyezést az igazgató vagy a pedagógus végzi a tanulmányi rendszerben, azzal, hogy rögzíti

a) a birtoklás és a használat célját,

b) az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá

c) a birtokolható tárgyat.

Az külön érdekesség, hogy a rendelet hivatkozik a köznevelési törvény 24. § (4) bekezdés b) pontjára, ilyen azonban jelenleg nincs a törvényben. Ennek az iskolák szakmai önállóságáról szóló résznek csak 3 pontja van.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár is azt írta közösségi oldalán: ha a tananyag elsajátításához a mobil is szükséges, akkor a tanár engedélyével be lehet vinni a tanórákra. Amikor tehát az okoseszköz a tanulást szolgálja, akkor a diákok használhatják, de amikor a tanulást akadályozza, akkor nem.

Nagy port kavart, hogy a Madách Imre Gimnázium augusztus 19-én honlapjára kiírta: a tanárok nem veszik el a diákok mobiltelefonját és más digitális eszközeit a tanítás előtt. Az iskola indoklásában éppen arra hivatkozott, hogy „életszerűtlen” lenne leadni a mobilokat, mert bármelyik órán szükség lehet a telefonokra a tanuláshoz.

A rendelet szövege szerint ha az iskola valóban tanulási céllal engedélyezi a telefonok használatát, akkor nem szegi meg a szabályt.

Erre célozhatott Mészáros Csaba menesztett igazgató is, aki búcsúposztjában úgy fogalmazott: nem a kitett közleménnyel volt a baj. Szerinte azok a médiumok, akik az augusztus 19-i közleményüket 26-án szemlézték, robbantották ki azt a helyzetet, hogy felmentették. „Maruzsa államtitkárnak augusztus 22-én már elmondtam, hogy ezt a közleményt már kitettük. Akkor (és később sem) neki nem volt ellenvetése, mert »milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi.« Ha nincs a médiafelhajtás nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. Azóta többen megírtátok, hogy fideszes vezetésű iskolában nem vezetik be, de ők nem a trambulinról vizelnek a medencébe” – írta posztjában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!