Az ön iskolájában hol fogják tárolni az elkobzott mobilokat? És vajon ki vállalja értük a felelősséget?

2024. szeptember 1. – 04:51

Az ön iskolájában hol fogják tárolni az elkobzott mobilokat? És vajon ki vállalja értük a felelősséget?
Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn indul a 2024/25-ös tanév, ahol az egyik legnagyobb változás kétségkívül az lesz, hogy egy új kormányrendelet alapján korlátozzák az iskolákban az okoseszközök használatát. Míg eddig az iskolák saját házirendjükben szabályozhatták a mobilhasználatot, egy új rendelet ezt központilag írja elő minden oktatási intézményben. A 245/2024. (VIII.8.) kormányrendelet lényege, hogy a diákok ugyan bevihetik az iskolákba a telefonjukat, vagy más okoseszközüket, de rögtön le is kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk. Ez idő alatt főszabály szerint a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni az okoseszközöket.

A rendelet szerint ha felmerülne, hogy a tanuló használatában korlátozott tárgyat engedély nélkül tart magánál, akkor a pedagógus felszólítja a tanulót a tárgy átadására. Ha a diák ennek ellenére sem adja oda a tárgyat, akkor elvehetik tőle. A diák mobilját természetesen az oktatás végén vissza kell adni neki. A Belügyminisztérium lapunknak küldött válasza szerint a nevelési-oktatási intézmények tevékenységét a tankerületek, a házirend betartását az iskolák ellenőrzik. Az esetleges szabályszegés következményeit a kormányrendelet mellett az iskolák házirendje rögzíti.

Bár a Belügyminisztérium lapunknak küldött válasza szerint az állami fenntartású köznevelési intézmények 96 százaléka már korábban szabályozta a mobiltelefon-használatot, így az iskolákat nem érték váratlanul a rendelkezések, azért sok a megválaszolatlan kérdés, hiába hirdették ki a Magyar Közlönyben a rendeletet.

Például:

  • A tankerülethez tartozó iskolákban kinek a dolga lesz az okos eszközök begyűjtése a nap elején? Meddig kell begyűjteni az eszközöket?
  • Hol kell tárolni az összegyűjtött eszközöket? Ehhez biztosítani fognak külön szekrényeket vagy minden iskolának magának kell megoldania a tárolást?
  • Ki fog vigyázni napközben az összegyűjtött eszközökre?
  • Kinek a felelőssége lesz, ha bármi baj történik egy eszközzel?
  • A rendelet szerint az utolsó órájuk után a diákok visszakaphatják a telefonokat, de nem mindenki végez ugyanakkor, ki fogja visszaadni az eszközöket?

Ha ön tanár, szülő vagy diák, kérjük írjon nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre, hogy az iskolájukban mik lesznek a szabályok, hogyan fogják tárolni a mobilokat, lehet-e használni azokat órán vagy a szünetben, és összességében mennyire látja a gyakorlatban megvalósíthatónak a rendeletet.

A kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot, a Klebelsberg Központot és több tankerületet is. A Belügyminisztérium részleteket nem árult el, válaszában azt írta: a részletes szabályozást az iskolák házirendjének kell tartalmaznia. Az őrzés és a felelősség kérdésében a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadók. A Klebelsberg Központ annyit válaszolt, hogy a jogszabályt minden iskolának be kell tartania.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!