Gulyás Gergely bemondott egy számot a meleg miatt elhalasztott műtétekről, némi trükközéssel próbálják azt alátámasztani

2024. augusztus 27. – 05:00

Gulyás Gergely bemondott egy számot a meleg miatt elhalasztott műtétekről, némi trükközéssel próbálják azt alátámasztani
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfót tart 2024. augusztus 22-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely azt állította a múlt csütörtöki kormányinfón, hogy a kórházi műtétek 5 ezrelékét kellett csak elhalasztani a nagy hőség miatt idén nyáron. Kollégánk rákérdezett, hogy ez pontosan hány műtétet jelent, de erre nem tudott ott válaszolni a miniszter. Később a Miniszterelnökségi Sajtóiroda elküldte az adatokat a Telexnek.

„A 2024. július 23. és 2024. augusztus 10. közötti időszakban 25 559 aznapra tervezett műtétből mindössze 170 műtét került elhalasztásra, amely csupán a tervezett műtétek ötezreléke.”

Az 5 ezrelék stimmel, csakhogy van egy kis trükközés a közölt adatokban. Miközben Gulyás a kormányinfón még azt mondta, hogy tudomása szerint az elmúlt két hónapra vonatkozik ez a szám, a Miniszterelnökség írásos válaszában már csak egy két és fél hetes időszak szerepel, amikor épp nem nem volt akkora hőség az országban.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapja szerint az országos tisztifőorvos a múlt csütörtöki kormányinfóig összességében 25 napra rendelt el hőségriadót idén nyáron. A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adta ki az ország egész területére június 19-től június 22-ig, majd július 7-től július 18-ig. Valamivel enyhébb, másodfokú hőségriasztás volt érvényben július 19. és 21. között.

Ezután jött pár nap lehűlés, és ennek az időszaknak az adataival támasztotta alá a Miniszterelnökség Gulyás állítását, miszerint csak a műtétek 5 ezrelékét kellett elhalasztani. Aztán augusztus 11-étől augusztus 16-ig ismét olyan meleg volt, hogy a tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el, és szombat óta ismét ez a helyzet.

Kértük a Miniszterelnökséget, hogy küldjék el az elhalasztott műtétek adatait a június 1. és augusztus 20. közötti időszakra. Erre azonban múlt csütörtök óta nem érkezett válasz.

Idén nyáron jó pár kórházból érkeztek hírek arról, hogy elromlott a klímaberendezés, a betegek 30 fok feletti kórtermekben fekszenek. Néhány műtőben sem működött a légkondicionálás, emiatt operációkat kellett elhalasztani. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a 24.hu-nak azt írta júliusban, hogy a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a klímaberendezések javítását, és átfogó programot indítottak a hűtési rendszerek javítására húsz intézményben.

A legutóbbi kormányinfón is központi téma volt az egészségügy helyzete és a klímaberendezések hiánya. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy érdemes lesz felkészíteni az egészségügyet a meleg nyarakra. A miniszter szerint ki lehetne dolgozni például általános protokollt a nem sürgős műtétek elhalasztására, amint arra vannak példák a mediterrán országokban.

Mindeközben Magyar Péter hőmérővel járja a kórházakat, és volt, ahol 38,4 fokot mért. Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint ugyanakkor a Tisza Párt elnöke hazudik és manipulálja a közvéleményt, mert nem működő kórtermekben (is) mérte a kánikulai hőmérsékletet. Magyar mindenesetre lemondásra szólította fel az egészségügyet felügyelő Pintér Sándor belügyminisztert a kórházak állapota miatt, és a kórházi klímák fertőtlenítésének elmulasztása miatt feljelentést tesz foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!