Átfogó program indult a hűtési rendszerek javítására 20 egészségügyi intézményben

2024. július 19. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A lehető legrövidebb időn belül elvégzik a klímaberendezések javításait a KEF munkatársai, válaszolta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) a 24.hu-nak, miután az elmúlt napokban sorra jelentek meg hírek arról, hogy a kórházakban 30 fokos hőségben feküdnek a betegek, és műtéteket halasztanak el, mert elromlott a klíma.

A KEF azt nem árulta el a lap kérdésére, hogy június 1-je óta hány bejelentést kaptak kórházaktól meghibásodott klíma miatt, de azt írták, hogy megkezdték a rendszerek állapotfelmérését, és átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására mintegy 20 intézményben. „A program megvalósítása, a berendezések korszerűsítése és karbantartása a KEF részéről folyamatos”.

Január elsejétől 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A KEF a változásról akkor azt mondta, az intézkedés minőségjavulást és költséghatékonyságot eredményez majd.

Múlt héten a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán adta fel a szolgálatot a klíma. Miután a műtőkben és a kórtermekben is hamar 30 fok fölé nőtt a hőmérséklet, el kellett halasztani a műtéteket. A Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban 32 fokban feküdtek a gyerekek a meghibásodott klíma miatt. Hétfő óta nem végeznek sugárterápiás kezeléseket a miskolci kórházban, mert gépeket hűtő klímaberendezések meghibásodtak. Elromlott a Bethesda Gyermekkórház egyik műtőjének klímája, és ez történt a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetben is.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek adott interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy a légkondicionálás nem csak a műtőben lenne fontos,

„a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, pedig a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük”.

Szerinte a klímaberendezések javítását nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem tervezetten és meghatározott időnként kellene karbantartani a gépeket, szükség esetén pedig ki kellene cserélni őket. Már a Magyar Kórházszövetség öt évvel ezelőtti felmérése is azt mutatta, hogy kevés klíma van a kórházakban, és a meglévő rendszerek is jelentős mértékben elavultak, elhasználódottak. A MOK főtitkára nem tud arról, hogy azóta történt volna ebben komolyabb előrelépés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!