Elromlott a Bethesda Gyermekkórház egyik műtőjének klímája, a ceglédi kórházban is műtéteket kellett elhalasztani

2024. július 18. – 18:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Rendkívüli helyzetben fordulunk most hozzátok. A hetek óta tartó elviselhetetlen hőséget már a mi kórházunk sem bírta” – írta ki a Facebookjára a Bethesda Gyermekkórház, hozzátéve, hogy a fül-orr-gégészeti műtőjük speciális klímaberendezése megadta magát, ezért a műtéteik tervezhetősége bizonytalanná vált.

„A műtői klíma javításához, illetve további 4 rendelőnk klimatizálásához kérnénk most segítségeteket. Összesen 10 millió forintra lenne szükségünk meghibásodott rendszerünk javításához és új légkondicionáló berendezések beszerzéséhez” – írták.

A Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet is megerősítette csütörtök délután a 24.hu információit arról, hogy elromlott az egyik klímájuk. A kórház igazgatója azt válaszolta a lapnak, hogy a központi műtőt ellátó három külön klímarendszer közül hibásodott meg az egyik, és ezért néhány napon át magasabb volt az ehhez tartozó műtőhelyiségek hőmérséklete.

A meghibásodást jelezték a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) felé. A helyzetet műtétek átcsoportosításával és a sebészeten tervezett műtétek elhalasztásával oldották meg. Azt írta, hogy a szakemberek megkezdték a hiba javítását, és „jelenleg már az érintett műtőhelyiségekben is az előírt hőmérsékletet tudja a klímarendszer biztosítani.”

Az elmúlt időszakban elromlott a klíma többek közt a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, az úgynevezett steril szobákban, ahol 32 fokban feküdtek a gyerekek. Múlt héten a fővárosi János kórház ortopéd traumatológiai osztályán adta fel a szolgálatot a klíma. Miután a műtőkben és a kórtermekben is hamar 30 fok fölé nőtt a hőmérséklet, el kellett halasztani a műtéteket.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek adott interjúban csütörtökön arról beszélt, hogy a légkondicionálás nem csak a műtőben lenne fontos, „a kórtermekben is embertelen állapotok uralkodnak, pedig a betegek – és a sebek – gyógyulását jelentős mértékben visszaveti, ha 30 fokos kórteremben kell feküdniük”.

Szerinte a klímaberendezések javítását nem haváriahelyzetben és rohammunkában kellene elvégezni, hanem tervezetten és meghatározott időnként kellene karbantartani a gépeket, szükség esetén pedig ki kellene cserélni őket. Már a Magyar Kórházszövetség öt évvel ezelőtti felmérése is azt mutatta, hogy kevés klíma van a kórházakban, és a meglévő rendszerek is jelentős mértékben elavultak, elhasználódottak. A MOK főtitkára nem tud arról, hogy azóta történt volna ebben komolyabb előrelépés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!