Orbán Viktor totál beoffolta az augusztust

Legfontosabb

2024. szeptember 3. – 10:28

Orbán Viktor totál beoffolta az augusztust
Orbán Viktor érkezése Tusnádra – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„Kezdődik a nyár. Végre tudunk olvasni” – augusztus elején a TikTok-oldalán, majd Facebookon is megosztotta Orbán Viktor az idei nyári olvasmánylistáját. Lánczi András és Karikó Katalint könyvét az elolvasandók kupacába tette, a „pszichologizálást” azonban – bevallása szerint – nem szereti a kormányfő, ezért Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét inkább félrerakta.

A miniszterelnöknek bőven lehetett ideje idén nyáron olvasni, a július 27-i tusványosi beszéde után ugyanis hetekre eltűnt a nyilvánosságból, és augusztus 20-án is csak rövid időre tért vissza. Orbán augusztusban meg sem próbálta átvenni a politikai napirend irányítását Magyar Pétertől. Az olimpiai aranyakat leszámítva meg sem szólalt egész hónapban, miközben a kórházakban a kánikula miatt sorra maradtak el a műtétek, egy vonatkisiklás után napokra összeomlott a vasúti közlekedés az országban, az iskolák pedig az új mobiltelefont korlátozó rendelet megvalósítására próbálnak felkészülni.

Békemisszió és szuverenitásvédelem.

Július elején még úgy tűnt, csak erről fog szólni az egész nyár. Miután július 1-jén Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, Orbán Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe, Washingtonba és Floridába is elutazott, majd közzétette a megoldási tervét az orosz-ukrán háborúra.

A kormányzati szereplők hetekig Orbán békemissziónak nevezett útját magasztalták, az uniós vezetők pedig azon voltak felháborodva, hogy a magyar kormányfő felhatalmazás nélkül tárgyalt az unió soros elnökeként Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában.

Orbán a választási kampányt és a békemissziót először július közepén, a horvátországi Vis szigetén pihente ki. Az egyik étterem tulajdonosa osztott meg egy közös fotót a magyar kormányfővel, amelyen a Donald Trump elleni merényletre utalva mindketten ökölbe szorított kézzel pózoltak. Orbán csak pár napot nyaralhatott, július 18-án ugyanis már az Európai Politikai Közösség (EPC) angliai csúcstalálkozóján vett részt, egy nappal később pedig a Kossuth Rádióban az adómentes borravalóról beszélt.

Július 25-én Budapesten tartott kormányülést, aztán jött a Fidesz legfontosabb nyári rendezvénye, a tusványosi szabadegyetem Erdélyben. A miniszterelnök itt rendszeresen olyan beszédeket mond, amik hetekre tematizálni igyekeznek a magyar és a nemzetközi sajtót. Volt, hogy illiberális demokráciát hirdetett meg, máskor kevert fajú népekről értekezett. Idén nem volt hasonló, sokáig emlékezetes kijelentés, a slim fit szerkós, latte-avokádós fiatalok és Orbán világrendszerváltásról alkotott elmélete leginkább csak a kormányzati véleményvezéreket foglalkoztatta.

A július 27-i tusványosi beszéde után hetekre teljesen eltűnt a nyilvánosságból Orbán, és csak a magyar olimpiai aranyérmesekről osztott meg posztokat a közösségimédia-csapata. A miniszterelnök elcsendesedése azért is volt meglepő, mert a legerősebb ellenzéki párt vezetője, Magyar Péter nem tétlenkedett a nyáron. Hőmérővel járta a kórházakat, és egy olyan problémára – a magyar egészségügy állapotára – irányította rá a figyelmet heteken keresztül, amiről még a fideszes szavazók többségének is közvetlen tapasztalata lehet.

Semmit nem lehet arról tudni, hogy augusztus nagy részében hol volt, és mit csinál Orbán, a miniszterelnök programja ugyanis nem nyilvános. Augusztus 20-án tűnt fel ismét a Sándor-palotában, Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak gratulált a Magyar Szent István Rend kitüntetéshez. Egy nappal később kormányülést vezetett a miniszterelnök, majd az olimpiáról adott interjút kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak. Az eredmények hosszas értékelése mellett arról is beszélt, hogy 2036-ban Budapest is rendezhetne olimpiát, ehhez szerinte már szinten minden készen áll.

Nem véletlenül beszélt a miniszterelnök csak a sportról Lakner Zoltán politikai elemző szerint. A Jelen főszerkesztője a Szabad Európa podcastjában azt mondta: Orbán csak azokban a témákban szólal meg, amelyekről úgy gondolja, hogy sikereket tud felmutatni. Mindeközben kerüli azokat a témákat, amelyekről nem tudna pozitívat mondani. A probléma csak az, hogy épp ezek a témák – az oktatás, az egészségügy, a közlekedés – határozták meg a hétköznapokat az elmúlt hetekben.

Lakner Zoltán úgy látja: a magyar kormányfő elvesztette a realitásérzékét. Orbán eddigi sikerének egyik titka pont az volt, hogy az esetek többségében jól tudta és érezte, melyek azok a társadalom számára meghatározó kérdések, amelyekre neki reagálnia kell.

„Ha ez tartósan fennáll és így marad, az tényleg egy egészen másfajta politikai szituációhoz vezethet el”

– tette hozzá a politikai elemző.

A kánikula miatt szinte egész augusztusban komoly fennakadások voltak az egészségügyben és a közlekedésben. Orbán azonban augusztus 20. után sem aktivizálta magát. Múlt héten egyetlenegy programjáról sem lehetett olvasni. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan legutóbb arról adott hírt, hogy a magyar kormányfő az augusztus 24-i hétvégén felszólalt a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának (ICLN) olaszországi konferenciáján. A beszédről azonban meglepő módon nem jelent meg tudósítás a Magyar Távirati Iroda honlapján.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, hogy idén nyáron mennyi időt volt szabadságon a miniszterelnök, mikor ért véget a nyaralása, és milyen hivatalos programokon vett részt. Kérdést küldtünk a Kormányzati Tájékoztatási Központnak és Vitályos Eszter kormányszóvivőnek is arról, hogy nyáron hány kormányülés volt. Egyik levelünkre sem érkezett válasz.

Az őszi politikai szezont Orbán hagyományosan Kötcsén indítja, szombaton ismét zárt körben tart beszédet. Az Országgyűlés őszi ülésszaka információink szerint idén nagyon későn, csak szeptember 30-án kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!