A legmagasabb állami kitüntetést is megkapta a Nobel-díjas Krausz Ferenc

2024. augusztus 20. – 12:23

A legmagasabb állami kitüntetést is megkapta a Nobel-díjas Krausz Ferenc
Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus űtvette Magyar Szent István Rend kitüntetést az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a Sándor-palotában 2024. augusztus 20-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus kapta idén a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnepen – írja az MTI.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott a Sándor-palotában: Krausz Ferenc fizikusra Magyarországon mindannyian büszkén tekintünk, és a hosszú évek kutatómunkájának eredményeit a fizikai Nobel-díj igazolta. Sulyok szerint Krausz és társai új eszközöket adtak az emberiség kezébe, amellyel vizsgálhatóvá váltak az atomokat felépítő elektronok mozgásai és energiaváltozásai, és ezzel végtelen távlatokat nyitottak.

„A fénysugár, amellyel Krausz Ferenc világít, egy eddig teljesen ismeretlen dimenziót tesz láthatóvá. A felfedezés életeket menthet az orvoslásban, megújíthatja a fizika és kémia számos tételét, elméletek újragondolására késztet más kutatókat, mozgásba hozza a világot.” Az államfő szerint mindez azért következhetett be, mert volt valaki, aki kitartó munkájával, zseniális meglátásaival lépést tartott a nemzetközi tudománnyal, majd egy ponton az élre tört és egyedit alkotott.

„Sikere világsiker, és minket, magyarokat is magasba emel”

– tette hozzá Sulyok.

A díjátadón Krausz Ferenc megköszönte a miniszterelnöknek és a magyar kormánynak a megelőlegezett bizalmat és a folyamatos támogatást, amelynek köszönhetően az elmúlt években Magyarországon sikerült egy világviszonylatban is párját ritkító csapatot felépítenie. Azt mondta: a csapat célja lerakni a jövő megelőző orvoslásának alapjait, hogy egy mainál sokkal hatékonyabban működő egészségvédelmet tudjanak nemcsak Magyarországon, hanem reményeik szerint az egész világon létrehozni.

Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János korábbi államfő és házastársa, Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Krauszt pár hónapja a Corvin-lánccal is kitüntették miniszterelnök felterjesztésére. 2023 októberében kapta meg a fizikai Nobelt vehette át megosztva Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért, amelyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!