Két friss Nobel-díjas, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Corvin-láncot kap

2024. június 20. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

A Karikó Katalin és Krausz Ferenc kapja meg idén a Corvin-láncot, a Szent István Rend után következő legmagasabb állami kitüntetést, szerepel a friss Magyar Közlönyben.

A két Nobel-díjas kutatót Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette fel a díjra, amit hagyományosan a köztársasági elnök, jelen esetben Sulyok Tamás adományoz majd.

Corvin-láncot olyan személyek kaphatnak, akik különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás jobbításához, a tudományhoz és a kultúrához. Más kitüntetések birtokosaitól eltérően a kitüntetettek testületet alkotnak, amely időszakonként összeül és eszmecserét folytat Magyarország helyzetéről.

Karikó és Krausz is 2023 októberében váltak Nobel-díjassá. Karikó az orvosi-élettani Nobelt kapta meg kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva a mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. Krausz pedig a fizikai Nobelt vehette át megosztva Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért, amelyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni.

A Magyar Közlönyben a következő méltatás olvasható a két tudósról:

Dr. Karikó Katalin Nobel- és Széchenyi-díjas biokémikus, Magyar Szent István Renddel kitüntetett kutatóbiológus, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, az Academia Europaea, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia, a francia Tudományos Akadémia, az amerikai Nemzeti Orvostudományi Akadémia és a Pápai Életért Akadémia tagja, a Pennsylvania Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem professzora, egyetemi tanár részére egyedülálló tudományos munkássága, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését megalapozó korszakos felfedezése, a magyar tudományos élet erősítésében, hírnevének növelésében, valamint a magyar felsőoktatás támogatásában játszott jelentős érdemei elismeréseként,

Dr. Krausz Ferenc Nobel- és Wolf-díjas fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, az Academia Europaea, az Osztrák Tudományos Akadémia, az Orosz Tudományos Akadémia, a német Leopoldina Nemzeti Tudományos Akadémia tagja, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ ügyvezetője és tudományos igazgatója részére jelentős kutatói és tudományos munkássága, az attoszekundumos fizika megalapozását meghatározó felfedezése és úttörő kutatási eredményei, valamint mérvadó oktatói munkája és példaértékű társadalmi szerepvállalása elismeréseként a Magyar Corvin-lánc kitüntetést adományozom. Sulyok Tamás, köztársasági elnök.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!