Az EP-ben vitázhat először közvetlenül Orbán Viktor és Magyar Péter

2024. augusztus 29. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 18-án kerülhet sor először szóbeli összecsapásra Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője és Orbán Viktor miniszterelnök között – írja a Szabad Európa. A magyar soros EU-tanácsi elnökség alkalmából ugyanis várhatóan programismertetésre kerül sor Strasbourgban az Európai Parlament ülésén, ahol Orbán is beszélni fog, majd részt vesz a témában tartandó plenáris vitán.

Orbán meghívását júliusban hivatalosan időhiányra hivatkozva szeptemberre halasztotta az EP. A kormányfőnek nem kötelező elmennie az EP-be, de a hagyomány az, hogy a soros elnöki ciklus elején az adott ország miniszterelnöke bemutatja a féléves programot az európai képviselők előtt. „Orbán valószínűleg jön, ez benne van a júliusban elfogadott napirendtervezetben” – mondta a Szabad Európának egy parlamenti forrás.

A lap úgy tudja, kevés kivételtől eltekintve a parlamenti frakciók többsége támogatja a magyar kormányfő meghívását, amiről a tervek szerint szeptember 12-én hozza meg a végleges döntést az EP legfőbb vezető testülete.

Ha Orbán Viktor elmegy, valószínűleg ő szólalna fel először, utána Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és további tisztségviselők. Csak később következnének a frakcióvezetők és a pártcsoportok által kijelölt szónokok, az ő felszólalásaikra aztán Orbán válaszolhatna. Végül a sima képviselők is bekapcsolódhatnak, akikre aztán a magyar kormányfő megint reagálhat egy körben. A Szabad Európa szerint arra lehet számítani, hogy az Európai Néppárthoz tartozó Tisza Párt a vita során legalább kétszer felszólalási lehetőséget kaphat, képviselői interpellálhatják majd a magyar kormányfőt, így vitázhat vele Magyar Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!