Szabad Európa: Két magyar uniós elnökségi kezdőprogramot is halaszthatnak

2024. június 27. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Időpont-egyeztetési nehézségek miatt halasztották az Európai Bizottság tagjainak budapesti látogatását, írja a Szabad Európa. Az előzetes tervek ellenére Orbán Viktor sem tart „elnökségi székfoglalót” az Európai Parlament július közepi alakuló ülésén. A két eseményt minden soros féléves elnökség elején szokás megtartani.

A lap úgy tudja, hogy a halasztás tényét a biztosok heti találkozójának szerdai ülésén közölték a bizottsági tagokkal. A hivatalos ok szerinte az, hogy nem tudtak jó időpontot találni, „valóságos pingpongmeccs zajlott” róla. Végül abban maradtak, hogy szeptemberre halasztják a megbeszélést.

A Szabad Európa megjegyzi: nem példa nélküli, de nagyon ritka, hogy nem a soros EU-elnökség kezdetén egyeztetnek, az pedig pláne, hogy több hónappal elhalasztják. A helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Bizottság hamarosan újjáalakul, augusztusban pedig jönnek a szokásos szabadságok.

Az EP-nél az újjáalakulása okozhat gondot

A lap szerint eredetileg Orbán július 17-én mutatta volna be az elnökségi programot az EP plenáris ülésén, de úgy tűnik, ez nem fér bele a menetrendbe, ezért ezt a fellépést is valószínűleg szeptemberre (vagy akár a magyar elnökség végére) halaszthatják. Ennek a lap szerint az az oka, hogy a kései EP-választás után újjáalakuló testületnek nagyon sűrűvé vált a programja. A lap megjegyzi, hogy képlékeny a helyzet, így még változhat a program.

Korábban mi is csak a júliusi dátumról hallottunk, ha az ügyre rálátó forrásokkal beszéltünk, de csütörtökön először dobták fel a mellette a szeptemberi alternatívát.

Bóka János EU-ügyi miniszter már májusban megerősítette, hogy úgy tervezik: a szokásoknak megfelelően a kormányfő mutatja be a soros elnökség programját az EP-ben, de a testület meghívójára várnak. Orbán Viktor korábban többször is felszólalt a magyar jogállamisági ügyek miatt a plenáris üléseken, de az elmúlt néhány évből nem volt arra példa, hogy megjelenjen rajtuk. 2018-ban még ott volt plenárison, 2019 januárjában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már arról beszélt a következő ilyen vita előtt: nem vesznek részt a testület színjátékán. A magyar kormányfő idén áprilisban ugyan beszélt az EP épületében, de Brüsszelben, egy frakciórendezvényen.

A testület tavaly júniusban megkérdőjelezte, hogy a magyar kormány alkalmas lenne a soros elnökségre.

A Szabad Európa megjegyzi, hogy a jelek szerint így „az intézményközi együttműködés oldaláról nem indul hibátlanul a soros magyar EU-tanácsi elnökség fél éve”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!