Orbán: Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben

2024. április 17. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben” – jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) szerdai napján, írja az MTI. A rendezvényt csak a harmadik kiszemelt helyszínen tudták elkezdeni, de a keddi első napon rendőrök érkeztek egy polgármesteri tiltó határozattal. A beszédeket végül folytathatták, de új érkezőket nem engedtek be, és a döntést keddre bíróság függesztette fel, így zavartalanul megtarthatták a második napi programot.

A miniszterelnök szerint a NATCON betiltása, majd később a döntés felfüggesztése olyan, mintha a nyolcvanas évek végén lennénk Magyarországon, amikor a „szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással”. A rendezvényt jelképesnek tartotta, amely jól írja le Európa helyzetét, a kontinens a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. Európa progresszív liberális óceánjában jelenleg Magyarország a különbözőség szigete, a megfelelő hely, ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek és politikai terveket szőhetnek a jövőről. A NATCON X-re (a volt Twitterre) kitett posztjai alapján a miniszterelnök egy 1980-as években tartott Fidesz-rendezvényt hozott fel példának, ahol a NATCON-hoz hasonlóan jártak.

A júniusi európai parlamenti választásokról kijelentette: ha a vezetésről kiderül, hogy rossz, le kell cserélni, és ez a vezetés rossz. Úgy látta, hogy a gazdák egész Európában szenvednek, a migráció kezelése rosszabb, mint valaha, a szankciók pedig nem állították meg a háborút. Új vezetésre van szükség.

„Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” – tette fel a kérdést a Mandiner szerint, bár hozzátette, hogy az iszlám is egy értékes civilizáció. A migráció tétjének azt tartotta, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy vallást kövessenek.” Kijelentette, hogy lassan nő a gyermekvállalási kedv, „próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog”.

A lap szerint nagyon erős kifejezésnek tartotta a szövetséget, amikor Vlagyimir Putyinról kérdezték, de nem szeretné feladni a jó gazdasági kapcsolatot. Nem akar közös határt Oroszországgal, „tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait”, de az ország „ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak”, és „ez nem a magyarok háborúja”. A Politico alapján hozzátette: nem nézünk szembe komolyan az összes következménnyel, amit egy megnyerhetetlen háborúban álló ország támogatása jelent, Ukrajna pedig megszűnne létezni a nyugati támogatás nélkül.

Izrael a 200 ezer magyar származású zsidó miatt „nem csak geopolitikai kérdés számunkra”, mondta Orbán a Mandiner szerint, ráadásul Európa egyik legnagyobb zsidó közössége Budapesten él. Benjámin Netanjahu miniszterelnök „nagyszerű vezető”, és Istentől jövő bölcsességet kívánt neki a helyzet megoldásához, remélve, hogy nem terjed tovább a háború.

A miniszterelnök kedden az Európai Parlamentben is részt vett egy beszélgetésen. Itt a Népszava tudósítása alapján kijelentette, hogy az Európai Unió jelenlegi vezetése kudarcot vallott a migráció, a zöld átmenet, valamint a járvány utáni helyreállítás kezelésében. Az euroszkeptikus-konzervatív ECR frakció beszélgetésén Soros György egy közel tízéves cikkére hivatkozva hangoztatta, hogy még mindig a milliárdos vezette „szervezett banda ellen harcolunk”, ami szerinte évente egymillió migránst szeretne betelepíteni Európába. Az MTI alapján Orbán kedden a célegyenesbe fordult uniós migrációs és menekültügyi csomagról elmondta, hogy a megoldás kulcsa az eljárás alatti tartózkodás kérdése. „Ha nem vagyunk elég bátrak ahhoz, hogy kimondjuk: mindenkinek a határokon kívül kell maradnia mindaddig, amíg ügyükben döntés nem születik, bármilyen más határozatot is hozunk, az nem fog működni.” (A reformmal bevezetnék a bizonyos feltételekkel használható, határon lefolytatott menekültügyi és kiutasítási eljárást, ami miatt a kormány tavaly migránsgettózott.)

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!