A rendőrség menet közben fújta le Orbánék brüsszeli konferenciáját

2024. április 16. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Alig két órával a kezdés után kedden kivonult a rendőrség a Nemzeti Konzervatív Konferenciára (NATCON) és közölték a szervezőkkel, hogy véget vetnek a rendezvénynek, írja a Politico. A lap tudósítója úgy hallotta, hogy egy rendőr lehetséges rendzavarásra hivatkozott az egyik szervezőnek. A redőnyt még azelőtt lehúzták, hogy Nigel Farage, a brexitért kampányoló UKIP volt elnöke 11-kor beszélt volna. Az esemény a programja alapján 9-kor kezdődött.

Ennek ellenére Farage a rendezvény X-en (a volt Twitteren) elérhető fiókja alapján meg tudta tartani a beszédét. A rendőrök – akik először elmentek, majd 12:45 körül visszatértek – a Politico szerint aláírattak egy dokumentumot Anthony Gillanddal, az MCC brüsszeli szervezetének munkatársával. Mint azt a lapnak elmondta, többek között azzal indokolták a döntést, hogy délután ellentüntetést szerveznek és „a rendőrség nem képes megvédelmezni a szólásszabadságot ezen az eseményen”. Az aláírásról az MCC brüsszeli szervezete egy videót is feltöltött, ebben a rendőrség polgármesteri utasításra hivatkozott, bár épp azután jön egy vágás, hogy magyarázatot kérnek a döntésről. A NATCON X-fiókja délután 2 óra körül azt posztolta, hogy a rendőrök nem engednek be senkit, és csak kifelé lehet menni, de vissza már nem. A programban délután 1 után szereplő beszédekről is jelennek meg bejegyzések a felszólalókkal a pulpitusnál.

Igazán olyan, mintha egy diktatúra lenne, reagált a Politicónak Frank Füredi, az MCC brüsszeli intézetének ügyvezető igazgatója, amely a konferencia egyik társszervezője. „Egy technikai okot próbálnak” politikai állásfoglalásra használni, „azt mondták a tulajdonosnak, hogy ha nem állítja le” a rendezvényt, le fogják kapcsolni az áramot. Az MTI-vel közölte, hogy három kerületi polgármester próbálta megakadályozni a rendezvény megtartását, kis totalitárius vezetőként működnek. Brüsszelt szerinte a szólásszabadsággal és a demokráciával ellenséges erők foglalták el, akik a szólásszabadságot feláldozzák az intolerancia oltárán. Az Európai Unió szívében kudarcot vall az az erőfeszítés, hogy megőrizze minden polgár jogát a gyülekezéshez és a politikai gondolatok szabad megvitatásához. Ilyen még nem fordult vele elő, Magyarországon ez legfeljebb a kommunista idők alatt lett volna elképzelhető, „ez az új világ Nyugaton”.

„A brüsszeli baloldal, városvezetés és radikális baloldali aktivisták közösen megpróbálták ellehetetleníteni a nemzeti konzervatívok találkozóját” – posztolta Facebookra még a rendőrségi határozat aláíratása előtt Orbán Balázs. Az MCC alapítványának kuratóriumi elnöke és a miniszterelnök politikai igazgatója szerint „nem akarják eltűrni a nemzeti szuverenitás mellett kiálló, migrációellenes és békepárti európai hangokat”, fenyegették és zsarolták a szervezőket.

Már a helyszínválasztás is nehezen ment, miután az első, majd a második is visszamondta a konferenciát nem sokkal kezdés előtt. Az esemény harmadikra talált otthont a Claridge rendezvényhelyszínen, ami Brüsszel fővárosi régióban, Saint-Josse-ten-Noode-ban található. Emir Kir polgármester a rendezvény kezdete előtt emailben azt állította a Politicónak: „azonnal intézkedik”, hogy betiltsa a konferenciát. A polgármester X-en megerősítette: elrendelte a NATCON megtiltását a „közbiztonság garantálásáért”. Az eddig felmerült helyszínek közigazgatási egységeit sorolva hozzátette: ezeken a helyeken nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

Rendőrök állnak sorfalat a Brüsszel fővárosi régión belüli Sint-Joost-ten-Node-ban található Claridge előtt 2024. április 16-án, az aznap kezdődött Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) helyszínénél – Fotó: James Arthur Gekiere / BELGA MAG / AFP
Rendőrök állnak sorfalat a Brüsszel fővárosi régión belüli Sint-Joost-ten-Node-ban található Claridge előtt 2024. április 16-án, az aznap kezdődött Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) helyszínénél – Fotó: James Arthur Gekiere / BELGA MAG / AFP

A program szerint többek között beszédet mondana Suella Braverman brit ex-belügyminiszter és Éric Zemmour volt francia elnökjelölt, akinek pártja nemrég csatlakozott a Fidesz által kiszemelt konzervatív-euroszkeptikus ECR-hez. Szerdán Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor is felszólalna. Ők Orbán Balázs Facebook-posztja alapján kedd délután 4-kor az Európai Parlamentben mondanak beszédet Fabrice Leggerivel, a francia Nemzeti Tömörülés politikusával, az uniós határőrizeti szerv, a Frontex volt vezetőjével (az EP ezen a héten nem tart plenáris ülést).

Az eset miatt Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől többek között azt kérdeztük, hogyan reagált Orbán Viktor a rendezvény feloszlatására, és meg tudja-e erősíteni, hogy a kormányfő az Európai Parlamentben mond majd beszédet. „A miniszterelnök most, 14:00 órakor érkezett meg Brüsszelbe, ahol megkezdi csütörtökig tartó programját” – válaszolta Havasi a Telexnek.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!