Felfüggesztették a brüsszeli konferencia letiltását, ahol Orbán is felszólalna

2024. április 17. – 09:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szabadon találkozhatnak a program második napján hatósági beavatkozás nélkül, tette közzé szerda reggel a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NatCon) X-en (a volt Twitteren). Az első, keddi napon a helyi polgármester egy tiltó határozatot adott ki, és rendőrök vonultak ki, hogy lefújják a konferenciát. Végül folytathatták a felszólalásokat, de be már nem engedtek senkit, és aki kiment, nem mehetett vissza. A bejegyzés szerint Belgium legmagasabb szintű közigazgatási bírósága döntött úgy, hogy folytathatják a rendezvényt.

Köszönetet mondtak az ADF keresztény-konzervatív jogvédő szervezetnek a segítségért, amelynek közleménye alapján hétfő éjjel döntött a bíróság. Az ítélet a szervezet szerint Belgium alkotmányának szabad gyülekezési jogot kimondó cikkére hivatkozott. A polgármester ugyan hozhat rendeleteket, ha megzavarják a békét vagy más, előre nem látott esemény történik (erre hivatkozott a tiltás), de az ADF azt írja, hogy a bíróság nem látta megalapozottnak ebben az esetben az indoklást.

„Győzelem! Holnap is folytatódik a NatCon” – tette ki még kedd éjjel Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, egyben az MCC alapítványának kuratóriumi elnöke Facebookra. Az MCC brüsszeli irodája a rendezvény egyik társszervezője, a program alapján szerda délelőtt Orbán Viktor is felszólal. A rendezvény „megnyerte a jogi csatát, miután a bíróság megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést”, posztolta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, aki a NatCon első napján felszólalt.

A polgármesteri döntést a magyar kormányoldal és számos európai politikus mellett Belgium liberális miniszterelnöke, Alexander De Croo is kritizálta. Elfogadhatatlannak nevezte X-en a történteket, mert ugyan az önkormányzati autonómia a demokrácia egyik alapja, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. „A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes” – posztolta.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!