Akkor ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni, hogy szólásszabadság?

2024. április 16. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Sorra háborodnak föl a nyilvános térben a magyar kormány politikusai, miután a brüsszeli rendőrség lefújta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON), az MCC brüsszeli szervezete által szervezett rendezvényt, ahol ma olyan konzervatív politikusok szólaltak föl, mint Nigel Farage, szerdán pedig Orbán Viktor is beszédet mondott volna.

Az első politikusi reakciók visszatérő eleme, hogy Brüsszel folyton Magyarországon kéri számon a demokráciát és a szólásszabadságot, erre most meg nem hagyják a szólásszabadságot Brüsszelben, ami nem nagyon demokratikus. Szijjártó Péter külügyminiszter például ennyit írt Facebook-oldalára:

„Akkor innentől kezdve, ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni azokat a kifejezéseket, hogy: a véleménynyilvánítás szabadsága, szólásszabadság, sajtószabadság…..”

Menczer Tamás külügyi államtitkár ennél kicsit részletesebben kifejtette a véleményét, és több kontextust adott a történteknek. Mint írja, a konferencia első két tervezett helyszíne a „baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt”, a harmadik helyszínen pedig a rendőrök záratják be a rendezvényt. „Nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják!!! Éljen a brüsszeli demokrácia…”

Menczer háborúpárti ármánykodást lát a dolog mögé: „A háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját, és bele akarnak nyomni bennünket a háborúba.” Hasonlóan látja maga Orbán Viktor miniszterelnök (vagy közösségi médiás kampánycsapata), aki azt írja Facebook-oldalán: „Brüsszel szintet lépett.
Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nem a békepártiságot, hanem a migrációellenességet érezte hangsúlyosabbnak, amikor az eset után azt írta Facebookon: „Ma 16 órakor Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Fabrice Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben. A migrációellenes, szuverenista erőket nem lehet elhallgattatni!”

A kormány politikusai mellett a kormánypárti influenszerek is munkába láttak a NATCON kapcsán. Deák Dániel megafonos-XXI. Század Intézetes elemző/megmondóember például ezt vonta le az eseményekből:

„Kedves dollárbalosok! A mai események után ideje lenne beismerni: demokrácia nem Brüsszelben, hanem Magyarországon van!”

A szintén megafonos Bohár Dániel egy képpel igyekezett ugyanezt az érvet alátámasztani:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!