A belga miniszterelnöknek sem tetszik, hogy menet közben fújták le Orbánék eseményét

2024. április 16. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

A belga és a brit miniszterelnök is elítélte, hogy a brüsszeli rendőrség lefújta a Nemzeti Konzervatív Konferenciát (NATCON), az MCC brüsszeli szervezete által szervezett rendezvényt, ahol kedden olyan konzervatív politikusok szólaltak föl, mint Nigel Farage, szerdán pedig Orbán Viktor is beszédet mondott volna.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak a belga hatóságokat kritizálta, Alexander De Croo belga miniszterelnök pedig elfogadhatatlannak nevezte a helyi belga polgármester döntését – írja a Guardian. „Egyértelmű, hogy a rendezvények látogatásának megakadályozása káros a szólásszabadságra és a demokráciára nézve” – fogalmazott Sunak szóvivője.

De Croo szerint az önkormányzati autonómia a demokrácia egyik alapja, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. „A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes” – írta.

Felháborodásának adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen. Napközben sorra háborodtak föl a nyilvános térben a magyar kormány politikusai is. „Akkor innentől kezdve, ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni azokat a kifejezéseket, hogy: a véleménynyilvánítás szabadsága, szólásszabadság, sajtószabadság…..” – írta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A NATCON-nak már a helyszínválasztás is nehezen ment, miután az első, majd a második is visszamondta a konferenciát nem sokkal kezdés előtt. Az eseményt végül a Claridge rendezvényhelyszín fogadta be, ami Brüsszel fővárosi régióban, Saint-Josse-ten-Noode-ban található. Emir Kir polgármester a rendezvény kezdete előtt emailben azt állította a Politicónak: „azonnal intézkedik”, hogy betiltsa a konferenciát. A polgármester az X-en megerősítette: elrendelte a NATCON megtiltását a „közbiztonság garantálásáért”.

A rendezvényen a program szerint többek között beszédet mondana Suella Braverman brit exbelügyminiszter és Éric Zemmour volt francia elnökjelölt, akinek pártja nemrég csatlakozott a Fidesz által kiszemelt konzervatív-euroszkeptikus ECR-hez. Szerdán Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor is felszólalna.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!