Orbán frakciójának szóvivője szerint kulcsfontosságú pillanat lesz a vita az EU jövője szempontjából

2024. október 9. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

Kulcsfontosságú pillanat lesz az Európai Unió jövőjében, ezért arra sürgetek mindenkit, hogy kövesse szoros figyelemmel – vezette fel a vitát múlt pénteken a részben fideszes alapítású Patrióták Európáért (PfE) szóvivője. Alonso De Mendoza Asensi később már csak az idei év egyik legfontosabb eseményeként beszélt erről.

Mendoza kollégáinak nyilatkozatain is érezhető volt, mennyire megosztja Orbán szereplése a képviselőcsoportokat. Az egyik végletet – a fideszesek frakciója, a PfE mellett – az egy fokkal mérsékeltebb, euroszkeptikus pártokból álló ECR képviselte. Szívesen hallgatják a magyar miniszterelnököt, jelentette ki a csoport nevében Michael Strauss, „jó, hogy itt van”.

A szocialisták a tűrés pártján álltak. „Úgy gondoljuk, a demokrácia tiszteletben tartása”, hogy megtartsák a vitát, jelentette ki a szóvivőjük. Utta Tuttlies mindenesetre hozzátette: világossá fogják tenni, hogy Orbán nem az EU soros elnöksége nevében beszél és szót emelnek a magyar jogállamisági helyzet miatt.

A liberálisok szóvivője megismételte, hogy elítélik „Orbán Viktor cselekedetét az európai elvek ellen”, utalt a misszióra. Szerinte az „elfogadhatatlan tettei” aláásták az európai értékeket és az EU nem hagyhatja következmények nélkül a demokratikus ideák elárulását.

A zöldek egyértelműen ellenezték, hogy Orbán beszélhessen. Magyar civilek beszámolói szerint követték őket az utcán, a nevüket lapokban tették közzé, az irodáikat átkutatták és közellenségként beszéltek róluk, mondta a szóvivőjük. „Ez nem Oroszország, ez egy uniós tagállam” – emelte ki Simon McKeagney. „Ahelyett, hogy ezt kritizálná” az EP, „platformot ad Orbán Viktornak, hogy terjessze a propagandáját” és az EU-ellenességét. Ha még az Európai Bizottság is bojkottálja az elnökség budapesti, informális miniszteri üléseit, az EP „miért teríti ki a vörös szőnyeget az autokrácia építészének”?

A szélsőbaloldal is világossá teszi majd, hogy „Orbán gyűlöletről, elnyomásról és kirekesztésről” szóló politikai programját nem üdvözlik az EU-ban, jelentette ki Simon Giese.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!